Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szybki piernik z dżemem - przepis

Szybki piernik z dżemem - przepis

(2)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest paulinapj

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
4  szklanek
Mąka
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
1  szklanka
Olej
1  paczka
Przyprawa do piernika
1  słoik
Dżem porzeczkowy
1  szklanka
Cukier
2  łyżek
Kakao
5 
Jajko
2  szklanek
Mleko
2  łyżeczek
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.76 g
Węglowodany
47.92 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartość energetyczna
330.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny piernik z dżemem, ale bardzo szybki w przygotowaniu? Tak, ten przepis jest właśnie taki. Idealny dla zabieganych osób, które mają mało czasu, lecz chcą przygotować pyszne, aromatyczne ciasto. Dodatek cukru wanilinowego WINIARY oraz przyprawy do piernika sprawia, że ciasto uzyskuje pełnię swojego smaku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na szybki piernik z dżemem.

Historia piernika
Mówi się, że piernik powstał już w antycznym Rzymie. Wspomnienie o tym wypieku pojawia się w Księgach Apicjusza. Niektórzy jednak uważają, że pierniki pojawiły się dopiero w średniowieczu, a zostały rozpropagowane przez benedyktynów. Zalecali oni jedzenie ich na przeziębienie, ponieważ przyprawy korzenne mają działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Dawniej miód był ciężki do zdobycia, dlatego szukano różnych zamienników. Jednym z używanych słodzików był syrop buraczany, którego do dzisiaj używa się do wyrobu brukowca mazurskiego, czyli ciasta piernikowego.

Piernik z dżemem - przepis
Nasz przepis na piernik z dżemem zaczyna się od zmiksowania jajek z cukrem białym i waniliowym. Zamiast cukru możemy dodać tradycyjny miód, dzięki któremu ciasto poleży dłużej- miód wydłuża czas przydatności do spożycia ciasta. Do masy dodajemy przestudzone mleko i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i wlewamy olej. Wtedy przychodzi czas na przyprawy- cynamon, soda i kakao, które nadają smak ciastu i spulchniają je. Dodajemy również przyprawę do piernika, która nada ciastu cudownego, świątecznego aromatu. Wszystko miksujemy i dodajemy dżem- łyżka po łyżce. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez godzinę. Udekorowanie jest dowolne- może być to lukier lub polewa czekoladowa. Bardzo ładnie wygląda również posypka z orzechów i migdałów. Wilgotne ciasto jest gotowe do podawania od razu. Wyśmienicie smakuje z herbatą z cytryną lub szklanką ciepłego mleka. Jeśli mamy ochotę na babeczki, tego przepisu możemy użyć do wypieczenia muffinek- wystarczy masę przełożyć do foremek w odpowiedniej blasze. Mniejszy deser, więc mniejszy czas pieczenia- małe deserki muszą przebywać w piekarniku o połowę krócej niż piernik w keksówce.
Święta nie mogą odbyć się bez niektórych dań, dlatego nasz przepis na szybki piernik z dżemem to coś, co trzeba upiec chociaż raz w życiu. Mamy nadzieję, że od czasu spróbowania tego ciasta, będzie ono gościło na Waszym stole co rok. Jest ono kwintesencją bożonarodzeniowego klimatu, który gości w każdym domu w ostatnim tygodniu grudnia. Miłego pieczenia!

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko przegotować wystudzić. Do masy dodawać na zmienę mleko zmiksować.
  • Krok 2

    10 min
    Oraz przesianą przez sito mąkę. Do miski wlac olej dodać cynamon, wsyapć równiez sodę i kakao.
  • Krok 3

    5 min
    Dodać przyprawę do pierkinikai i wymieszać.
  • Krok 4

    10 min
    Wymieszany olej z przyprawami dodac do ciasta i wymieszać. Dodawać po łyżce dżemu i miksować aż się połączy z ciastem
  • Krok 5

    60 min
    Przelac do formy i piec przez 60 minut w nagrzanym piekrniku.
  • Krok 6

    2 min
    Po upieczeniu mozna posyapć cukrem puderm lub polac polewą
Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 1 z 6

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko przegotować wystudzić. Do masy dodawać na zmienę mleko zmiksować.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 2 z 6

Oraz przesianą przez sito mąkę. Do miski wlac olej dodać cynamon, wsyapć równiez sodę i kakao.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 3 z 6

Dodać przyprawę do pierkinikai i wymieszać.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 4 z 6

Wymieszany olej z przyprawami dodac do ciasta i wymieszać. Dodawać po łyżce dżemu i miksować aż się połączy z ciastem

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 5 z 6

Przelac do formy i piec przez 60 minut w nagrzanym piekrniku.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 6 z 6

Po upieczeniu mozna posyapć cukrem puderm lub polac polewą

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Magdalena

Weźcie poprawcie te literówki, pokaleczony język polski, powiedzcie autorce, żeby poprawiła. Poza tym, w jakiej temperaturze piec?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Sernik w ciemnym cieście

    Sernik w ciemnym cieście

    1 godz 10 min Łatwy
  • Muffinki dyniowe

    Muffinki dyniowe

    1 godz 27 min Łatwy
  • Muffinki z Oreo

    Muffinki z Oreo

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu