Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Szybki piernik z dżemem - przepis

Szybki piernik z dżemem - przepis

(2)
1 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest paulinapj

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
4  szklanek
Mąka
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
1  szklanka
Olej
1  paczka
Przyprawa do piernika
1  słoik
Dżem porzeczkowy
1  szklanka
Cukier
2  łyżek
Kakao
5 
Jajko
2  szklanek
Mleko
2  łyżeczek
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.76 g
Węglowodany
47.92 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartość energetyczna
330.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny piernik z dżemem, ale bardzo szybki w przygotowaniu? Tak, ten przepis jest właśnie taki. Idealny dla zabieganych osób, które mają mało czasu, lecz chcą przygotować pyszne, aromatyczne ciasto. Dodatek cukru wanilinowego WINIARY oraz przyprawy do piernika sprawia, że ciasto uzyskuje pełnię swojego smaku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na szybki piernik z dżemem.

Historia piernika
Mówi się, że piernik powstał już w antycznym Rzymie. Wspomnienie o tym wypieku pojawia się w Księgach Apicjusza. Niektórzy jednak uważają, że pierniki pojawiły się dopiero w średniowieczu, a zostały rozpropagowane przez benedyktynów. Zalecali oni jedzenie ich na przeziębienie, ponieważ przyprawy korzenne mają działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Dawniej miód był ciężki do zdobycia, dlatego szukano różnych zamienników. Jednym z używanych słodzików był syrop buraczany, którego do dzisiaj używa się do wyrobu brukowca mazurskiego, czyli ciasta piernikowego.

Piernik z dżemem - przepis
Nasz przepis na piernik z dżemem zaczyna się od zmiksowania jajek z cukrem białym i waniliowym. Zamiast cukru możemy dodać tradycyjny miód, dzięki któremu ciasto poleży dłużej- miód wydłuża czas przydatności do spożycia ciasta. Do masy dodajemy przestudzone mleko i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i wlewamy olej. Wtedy przychodzi czas na przyprawy- cynamon, soda i kakao, które nadają smak ciastu i spulchniają je. Dodajemy również przyprawę do piernika, która nada ciastu cudownego, świątecznego aromatu. Wszystko miksujemy i dodajemy dżem- łyżka po łyżce. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez godzinę. Udekorowanie jest dowolne- może być to lukier lub polewa czekoladowa. Bardzo ładnie wygląda również posypka z orzechów i migdałów. Wilgotne ciasto jest gotowe do podawania od razu. Wyśmienicie smakuje z herbatą z cytryną lub szklanką ciepłego mleka. Jeśli mamy ochotę na babeczki, tego przepisu możemy użyć do wypieczenia muffinek- wystarczy masę przełożyć do foremek w odpowiedniej blasze. Mniejszy deser, więc mniejszy czas pieczenia- małe deserki muszą przebywać w piekarniku o połowę krócej niż piernik w keksówce.
Święta nie mogą odbyć się bez niektórych dań, dlatego nasz przepis na szybki piernik z dżemem to coś, co trzeba upiec chociaż raz w życiu. Mamy nadzieję, że od czasu spróbowania tego ciasta, będzie ono gościło na Waszym stole co rok. Jest ono kwintesencją bożonarodzeniowego klimatu, który gości w każdym domu w ostatnim tygodniu grudnia. Miłego pieczenia!

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować, wystudzić. Do masy powoli dodawać mleko na przemian z przesianą przez sito mąką. Zmiksować.
  • Krok 2

    3 min
    Do miski wlać olej, dodać cynamon, wsypać sodę i kakao. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
  • Krok 3

    5 min
    Wymieszany olej z przyprawami, dodać do ciasta i wymieszać. Dodawać po łyżce dżemu i miksować, aż składniki się połączą.
  • Krok 4

    60 min
    Przelać do formy i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 1 z 4

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować, wystudzić. Do masy powoli dodawać mleko na przemian z przesianą przez sito mąką. Zmiksować.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 2 z 4

Do miski wlać olej, dodać cynamon, wsypać sodę i kakao. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 3 z 4

Wymieszany olej z przyprawami, dodać do ciasta i wymieszać. Dodawać po łyżce dżemu i miksować, aż składniki się połączą.

Szybki piernik z dżemem - przepis

Krok 4 z 4

Przelać do formy i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Magdalena

Weźcie poprawcie te literówki, pokaleczony język polski, powiedzcie autorce, żeby poprawiła. Poza tym, w jakiej temperaturze piec?

Winiary
Expert

Magdalena, dziękujemy za uwagi. Już poprawiliśmy przepis. Mamy nadzieję, że teraz będzie bardziej czytelny. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik w ciemnym cieście

    Sernik w ciemnym cieście

    1 godz 10 min Łatwy
  • Jabłecznik po amerykańsku

    Jabłecznik po amerykańsku

    1 godz 5 min Łatwy
  • Ciasto marchewkowe z jabłkami

    Ciasto marchewkowe z jabłkami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu