Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Piernik z dżemem
Dodaj do CookBook

Piernik z dżemem

(2)
1 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest paulinapj
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Cukier
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
1  szklanka
Olej Zobacz naszą wskazówkę
1  paczka
Przyprawa do piernika
1  słoik
Dżem porzeczkowy
2  łyżek
Kakao
5 
Jajko
2  szklanek
Mleko
2  łyżeczek
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.2 g
Wartość energetyczna
474.9 kcal
Tłuszcze
19.8 g
Białko
10.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny piernik z dżemem, ale bardzo szybki w przygotowaniu? Tak, ten przepis jest właśnie taki. Idealny dla zabieganych osób, które mają mało czasu, lecz chcą przygotować pyszne, aromatyczne ciasto. Dodatek cukru wanilinowego WINIARY oraz przyprawy do piernika sprawia, że ciasto uzyskuje pełnię swojego smaku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na szybki piernik z dżemem.

Historia piernika
Mówi się, że piernik powstał już w antycznym Rzymie. Wspomnienie o tym wypieku pojawia się w Księgach Apicjusza. Niektórzy jednak uważają, że pierniki pojawiły się dopiero w średniowieczu, a zostały rozpropagowane przez benedyktynów. Zalecali oni jedzenie ich na przeziębienie, ponieważ przyprawy korzenne mają działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Dawniej miód był ciężki do zdobycia, dlatego szukano różnych zamienników. Jednym z używanych słodzików był syrop buraczany, którego do dzisiaj używa się do wyrobu brukowca mazurskiego, czyli ciasta piernikowego.

Piernik z dżemem - przepis
Nasz przepis na piernik z dżemem zaczyna się od zmiksowania jajek z cukrem białym i waniliowym. Zamiast cukru możemy dodać tradycyjny miód, dzięki któremu ciasto poleży dłużej- miód wydłuża czas przydatności do spożycia ciasta. Do masy dodajemy przestudzone mleko i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i wlewamy olej wymieszany z przyprawami - cynamonem, sodą i kakao, które nadają smak ciastu i spulchniają je. Dodajemy również przyprawę do piernika, która nada ciastu cudownego, świątecznego aromatu. Wszystko miksujemy i dodajemy dżem - łyżka po łyżce. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez godzinę. Udekorowanie jest dowolne- może być to lukier lub polewa czekoladowa. Bardzo ładnie wygląda również posypka z orzechów i migdałów. Wilgotne ciasto jest gotowe do podawania od razu. Wyśmienicie smakuje z herbatą z cytryną lub szklanką ciepłego mleka. Jeśli mamy ochotę na babeczki, tego przepisu możemy użyć do wypieczenia muffinek - wystarczy masę przełożyć do foremek w odpowiedniej blasze. Mniejszy deser, więc mniejszy czas pieczenia - małe deserki muszą przebywać w piekarniku o połowę krócej niż piernik w keksówce.

Święta nie mogą odbyć się bez niektórych dań, dlatego nasz przepis na szybki piernik z dżemem to coś, co trzeba upiec chociaż raz w życiu. Mamy nadzieję, że od czasu spróbowania tego ciasta, będzie ono gościło na Waszym stole co rok. Jest ono kwintesencją bożonarodzeniowego klimatu, który gości w każdym domu w ostatnim tygodniu grudnia. Miłego pieczenia!

Przygotowanie

77 min
  • Krok 1

    10 min
    W misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym WINIARY do uzyskania puszystej masy. Mleko zagotuj i pozostaw do wystudzenia. Do masy jajecznej dodawaj powoli mleko, na przemian z przesianą mąką. Dokładnie wszystko zmiksuj.
  • Krok 2

    1 min
    W drugiej misce wlej olej, dodaj cynamon, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Olej z dodatkami dodaj do wcześniej przygotowanej masy jajecznej. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodawaj po łyżce dżemu, cały czas mieszając, aż składniki się dokładnie połączą.
  • Krok 4

    60 min
    Przelej masę do odpowiednio przygotowanej formy (wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i podsypanej maką lub bułką tartą) i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  • Krok 5

    1 min
    Kiedy piernik ostygnie, możesz przekroić go na pół (wzdłuż) i przełożyć ulubioną konfiturą i dżemem. Całość możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Piękną dekoracją piernika będą bakalie czy skórka pomarańczowa.
Piernik z dżemem

Krok 1 z 5

W misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym WINIARY do uzyskania puszystej masy. Mleko zagotuj i pozostaw do wystudzenia. Do masy jajecznej dodawaj powoli mleko, na przemian z przesianą mąką. Dokładnie wszystko zmiksuj.

Piernik z dżemem

Krok 2 z 5

W drugiej misce wlej olej, dodaj cynamon, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Piernik z dżemem

Krok 3 z 5

Olej z dodatkami dodaj do wcześniej przygotowanej masy jajecznej. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodawaj po łyżce dżemu, cały czas mieszając, aż składniki się dokładnie połączą.

Piernik z dżemem

Krok 4 z 5

Przelej masę do odpowiednio przygotowanej formy (wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i podsypanej maką lub bułką tartą) i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Piernik z dżemem

Krok 5 z 5

Kiedy piernik ostygnie, możesz przekroić go na pół (wzdłuż) i przełożyć ulubioną konfiturą i dżemem. Całość możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Piękną dekoracją piernika będą bakalie czy skórka pomarańczowa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00

Opinie

5

Olga

Jak długo piernik wytrzyma ? Trzeba go zrobic przed samymi świętami czy można kilka dni wcześniej ?
Anonim (niezweryfikowany) 12/17/2023-03:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Magdalena

Weźcie poprawcie te literówki, pokaleczony język polski, powiedzcie autorce, żeby poprawiła. Poza tym, w jakiej temperaturze piec?
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2021-10:38 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/16/2023-04:22 CEST
Magdalena, dziękujemy za uwagi. Już poprawiliśmy przepis. Mamy nadzieję, że teraz będzie bardziej czytelny. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Piernik z serem

    Piernik z serem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

    Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

    30 min Średni
  • Piernikowa moczka na piwie

    Piernikowa moczka na piwie

    31 min Łatwy
  • Sałatka śledziowa na pierniku

    Sałatka śledziowa na pierniku

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu