Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciastka piernikowe z miodem

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
Mąka
1 
Jajko
2 łyżek
Margaryna
2 łyżek
Śmietana 18%
3 łyżek
Miód sztuczny
3 łyżeczek
Przyprawa do piernika
2 łyżek
Kakao
0.5 szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.42 g
Węglowodany
46.4 g
Tłuszcze
5.58 g
Wartość energetyczna
247.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Dodaj dobrze schłodzoną posiekaną margarynę i wsyp kakao, cukier, Cukier wanilinowy i przyprawę do piernika.
Krok 3
4 min
Wbij jajko, dodaj miód i śmietanę.
Krok 4
10 min
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto.
Krok 5
10 min
Rozwałkuj je dość cienko i wycinaj foremkami ciasteczka (możesz poprosić o pomoc dzieci).
Krok 6
1 min
Ciastka ułóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.
Krok 7
12 min
Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut
Ciastka piernikowe z miodem

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia.

Ciastka piernikowe z miodem

Krok 2 z 7

Dodaj dobrze schłodzoną posiekaną margarynę i wsyp kakao, cukier, Cukier wanilinowy i przyprawę do piernika.

Ciastka piernikowe z miodem

Krok 3 z 7

Wbij jajko, dodaj miód i śmietanę.

Ciastka piernikowe z miodem

Krok 4 z 7

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto.

Ciastka piernikowe z miodem

Krok 5 z 7

Rozwałkuj je dość cienko i wycinaj foremkami ciasteczka (możesz poprosić o pomoc dzieci).

Ciastka piernikowe z miodem

Krok 6 z 7

Ciastka ułóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.

Ciastka piernikowe z miodem

Krok 7 z 7

Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut

Ciastka piernikowe z miodem to doskonały pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę do ciepłego mleka. Małe pierniczki możesz również przygotować dla najbliższych jako prezent. Wystarczy, że metalową puszkę wyłożysz kolorowymi serwetkami, a całość przewiążesz czerwoną wstążką. Do dekoracji ciastek piernikowych zaangażuj małych pomocników – ich pomysły na pokolorowanie łakoci na pewno będą wyjątkowe i niepowtarzalne.

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika