Ciastka piernikowe z miodem
47min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżeczek
2 szklanek
Mąka
1
Jajko
2 łyżek
Margaryna
2 łyżek
Śmietana 18%
3 łyżek
Miód sztuczny
3 łyżeczek
Przyprawa do piernika
2 łyżek
Kakao
0.5 szklanka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
6.42 g
Węglowodany
46.4 g
Tłuszcze
5.58 g
Wartość energetyczna
247.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Dodaj dobrze schłodzoną posiekaną margarynę i wsyp kakao, cukier, Cukier wanilinowy i przyprawę do piernika.
Krok 3
4 min
Wbij jajko, dodaj miód i śmietanę.
Krok 4
10 min
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto.
Krok 5
10 min
Rozwałkuj je dość cienko i wycinaj foremkami ciasteczka (możesz poprosić o pomoc dzieci).
Krok 6
1 min
Ciastka ułóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.
Krok 7
12 min
Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut
Ciastka piernikowe z miodem to doskonały pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę do ciepłego mleka. Małe pierniczki możesz również przygotować dla najbliższych jako prezent. Wystarczy, że metalową puszkę wyłożysz kolorowymi serwetkami, a całość przewiążesz czerwoną wstążką. Do dekoracji ciastek piernikowych zaangażuj małych pomocników – ich pomysły na pokolorowanie łakoci na pewno będą wyjątkowe i niepowtarzalne.
Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka >>
Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka >>
Komentarze 0