Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciastka francuskie z twarogiem
Dodaj do CookBook

Ciastka francuskie z twarogiem

(6)
41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Ciasto francuskie (mrożone)
20  dag
Twaróg półtłusty
2 
Żółtko
6  łyżeczek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42 g
Wartość energetyczna
479 kcal
Tłuszcze
29.6 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wypieki z ciasta francuskiego mogą być perfekcyjnym rozwiązaniem, gdy chcesz przygotować coś, co będzie jednocześnie proste i wyszukane. Gotowe ciasto francuskie można łatwo kupić w sklepie. Co więcej, przy korzystaniu z tego rodzaju ciasta, nie trzeba mieć takiego wyczucia jak na przykład z ciastem drożdżowym. Sprawdzi się, gdy nie masz ochoty na bardziej skomplikowane i czasochłonne przepisy. Gdy bazujesz na gotowym cieście, odpada także brudzenie naczyń oraz kuchennego blatu. A to, jak wiadomo, duże ułatwienie. Zwłaszcza, jeśli nie przepadasz za sprzątaniem!

Ciastka z twarogiem z ciasta francuskiego można podać na śniadanie, na kolację, podwieczorek lub jako dodatek do kawy. Do przygotowania takiego wypieku nie trzeba się długo przygotowywać. Prawdopodobnie większość potrzebnych rzeczy masz już w domu!

Choć danie jest dość proste, dla gości może okazać się pozytywnym zaskoczeniem. W końcu to coś innego niż standardowym sernik albo szarlotka.


Ciasto francuskie - ciekawostki

Charakterystyczna cechą ciasta francuskiego jest warstwowa struktura przypominająca wyglądem cieniutkie listki - stąd jego oryginalna nazwa: pâte feuilletée. Za jego twórcę uważa się Claude'a Lorraina. Żyjący w XVII wieku Lorrain wykorzystywał ciasto między innymi do przygotowywania rogalików!

Jest jednak i inna historia tego ciasta - podobno znali je już starożytni Grecy i Rzymianie. Na Kaszubach powtarzana jest legenda, wedle której przepis pochodzi... z Polski. Konkretnie z Gdańska, gdzie w 1807 roku przebywał Napoleon Bonaparte. Ta historia nie ma odbicia w faktach, lecz jest przykładem niezwykłej kreatywności i poczucia humoru mieszkańców Kaszub.

Niezależnie od tego, jak było naprawdę, francuskie ciasto cieszy się dużą popularnością, ponieważ można z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Gdy znudzą Ci się już ciastka francuskie z twarogiem, możesz w podobny sposób przygotować także wersję z dżemem czy konfiturą. To idealny pomysł na szybki deser dla całej rodziny!


Ciasteczka z ciasta francuskiego z twarogiem - podsumowanie

Pyszne ciastka można spokojnie przygotować w domu. Nie trzeba polegać na tym, co znajduje się w cukierniach. Takie proste wypieki z ciasta francuskiego może przygotować każdy, ponieważ przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Może być śniadaniem, kolacją albo przekąską między posiłkami. Zamiast sięgać po gotowe ciastka, podaj bliskim własny deser, który ich zachwyci.

Szukasz sposobu na szczególną celebrację takiej potrawy? Możesz zorganizować dla domowników dzień z kuchnią francuską i z tej okazji - oprócz opisanych ciasteczek - podawać także sery pleśniowe na bagietce, rogaliki z konfiturami i inne dania typowe dla tego kraju.


Przygotowanie krok po kroku

Ciasteczka francuskie z serem przygotujesz bez większego wysiłku. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki ciasto oraz jaja. Żeby przepis wyszedł prawidłowo, te składniki nie powinny być zbyt zimne. Gdy już masz wszystko to, co potrzebne, postępuj według punktów wymienionych poniżej.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Do twarogu dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na 8 prostokątów.
  • Krok 3

    5 min
    Na każdym kawałku ciasta ułóż po trochę serowej masy (na środku).
  • Krok 4

    10 min
    Brzegi ciasta posmaruj wodą. Następnie złóż na pół i dociśnij. Ciastka można zostawić w całości - duże lub przekroić jeszcze na pół. Ciastka następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    15 min
    Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piecz ok. 15 minut. Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciastka francuskie z twarogiem powinny mieć złoty kolor.
  • Krok 6

    1 min
    Jeszcze ciepłe ciastka możesz polukrować dla wyjątkowego efektu!
Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 1 z 6

Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Do twarogu dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 2 z 6

Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na 8 prostokątów.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 3 z 6

Na każdym kawałku ciasta ułóż po trochę serowej masy (na środku).

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 4 z 6

Brzegi ciasta posmaruj wodą. Następnie złóż na pół i dociśnij. Ciastka można zostawić w całości - duże lub przekroić jeszcze na pół. Ciastka następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 5 z 6

Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piecz ok. 15 minut. Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciastka francuskie z twarogiem powinny mieć złoty kolor.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 6 z 6

Jeszcze ciepłe ciastka możesz polukrować dla wyjątkowego efektu!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z mascarpone

    Ciastka francuskie z mascarpone

    34 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z jabłkami i budyniem

    Ciastka francuskie z jabłkami i budyniem

    53 min Średni
  • Ciastka francuskie z truskawkami

    Ciastka francuskie z truskawkami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu