Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciastka francuskie z twarogiem

Ciastka francuskie z twarogiem

(6)
47min
Łatwy
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Ciasto francuskie, mrożone, gotowe do pieczenia
20  dag
Twaróg półtłusty
2 
Żółtko
6  łyżeczek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.27 g
Węglowodany
33.58 g
Tłuszcze
23.67 g
Wartość energetyczna
383.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czy wiesz, że ciasto francuskie naprawdę wywodzi się z Francji? Nad Loarą znane jest jako „pâte feuilletée” - francuska nazwa nawiązuje do płatków ciasta, które tworzą razem masę ciasta francuskiego. To bardzo specyficzne ciasto — może być bardziej miękkie, lekkie, kruche lub dość tłuste. Wspaniale smakuje w towarzystwie lodów i kawy.

Masz ochotę na szybką, słodką przekąskę? Wypróbuj nowy przepis, jakim są ciastka francuskie z twarogiem — zrobisz je w nieco ponad pół godziny. Do upieczenia apetycznych, oblanych słodką polewą ciastek wystarczy Ci opakowanie ciasta francuskiego, dwa żółtka, trochę twarogu i cukier. To takie proste! Wystarczy, że wytniesz kawałki ciasta w kształcie prostokąta i nadziejesz je masą serową z twarogu, żółtek i cukru wanilinowego WINIARY. To prosty i ekonomiczny przepis, który zachwyci każdego łasucha. Nie musisz męczyć się z zagniataniem ciasta — to ciastka francuskie z gotowego ciasta, które znajdziesz w niemal każdym sklepie spożywczym!

Jak zrobić te niesamowite ciastka z ciasta francuskiego? Poniżej znajdziesz przepis oraz listę "krok po kroku", jak wykonać ciastka. Weź 20 dag półtłustego twarogu i rozgnieć go w misce za pomocą widelca. Następnie do miseczki dodaj dwa żółtka, jeden cukier waniliowy WINIARY oraz 6 łyżeczek zwykłego białego cukru. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. To wszystko — "farsz" do ciastek jest już gotowy!

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozwiń je i przekrój na pół (po dłuższym boku), po czym wytnij z ciasta osiem w miarę równych prostokątów. Na każdym kawałku ciasta ułóż nieco serowej masy. Aby ciastka dobrze się skleiły, posmaruj brzegi wodą. Następnie złóż je na pół i dociśnij. Jeśli chcesz, możesz przekroić je jeszcze raz na pół – zwłaszcza jeżeli są dla ciebie za duże. Nie jest to jednak wymagane. Tak przygotowane ciastka wyłóż na blaszce, po czym piecz około kwadransa w piekarniku nagrzanym do 220 °. Po wyjęciu ciastek z piekarnika polukruj je – nie czekaj, aż będą zimne. Przepis na lukier idealny znajdziesz na stronie Winiary. Do jego wykonania wystarczy Ci białko jaja, cukier puder i sok z cytryny. Jak zrobić biały lukier do ciastek francuskich? Ubij białka jaj z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj sok z cytryny. Gotowe!

Więcej przepisów na pyszne ciastka, ciasta i desery znajdziesz na stronie WINIARY. Sprawdź, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy! Nie musisz być mistrzem kuchni — wystarczy odrobina motywacji i kilka składników, aby wyczarować efektowne i smaczne danie.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na 8 prostokątów.
  • Krok 3

    7 min
    Na każdym kawałku ciasta ułożyć po trochu serowej masy (na środku).
  • Krok 4

    10 min
    Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć na pół, docisnąć. Ciastka można zostawić w całości, duże lub przekroić jeszcze na pół. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    15 min
    Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować.
Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 1 z 5

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 2 z 5

Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na 8 prostokątów.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 3 z 5

Na każdym kawałku ciasta ułożyć po trochu serowej masy (na środku).

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 4 z 5

Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć na pół, docisnąć. Ciastka można zostawić w całości, duże lub przekroić jeszcze na pół. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka francuskie z twarogiem

Krok 5 z 5

Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciastka posypane cukrem

    Kruche ciastka posypane cukrem

    1 godz 10 min Łatwy
  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    Rogaliki drożdżowe z serem

    47 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z budyniem

    Ciastka francuskie z budyniem

    57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu