Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybki placek drożdżowy

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
3 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Drożdże
1 kubek
Oliwa z oliwek
1 kubek
Cukier
1 szklanka
Mleko
50 g
Mąka pszenna
3 płaskich łyżek
Cukier
2 łyżek
Masło
0.25 kubek
Agrest
0.25 kubek
Czerwone porzeczki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
322.94 kcal
Węglowodany
37.05 g
Białko
5.43 g
Tłuszcze
18.12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
20 min
Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 2
5 min
Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.
Krok 3
5 min
Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.
Krok 4
5 min
Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.
Krok 5
45 min
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Szybki placek drożdżowy

Krok 1 z 5

Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Szybki placek drożdżowy

Krok 2 z 5

Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.

Szybki placek drożdżowy

Krok 3 z 5

Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.

Szybki placek drożdżowy

Krok 4 z 5

Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.

Szybki placek drożdżowy

Krok 5 z 5

Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Placek drożdżowy to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie możesz stworzyć dla siebie i Twojej rodziny! Pyszne ciasto ze słodką kruszonką i owocami to przysmak, który bez wątpienia nigdy się nie znudzi. Sprawdź nasz przepis na pyszny i szybki placek drożdżowy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika