Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placek drożdżowy to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie możesz stworzyć dla siebie i rodziny! Pyszne ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką i owocami to przysmak, który bez wątpienia nigdy się nie znudzi. Sprawdź nasz przepis na szybki placek drożdżowy.
Aby przygotować ciasto drożdżowe, zacznij od rozpuszczenia jednej kostki drożdży w lekko podgrzanym mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj wszystko na gładką masę i odstaw ją do wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie ubij jajka z resztą cukru i mąki. Dodaj rozczyn drożdży oraz olej. Wymieszaj. Przygotuj kruszonkę do placka drożdżowego: połącz mąkę, cukier i masło.
Wyłóż ciasto drożdżowe na formę, ułóż na nim umyte i osuszone owoce i posyp kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw limit temperatury na 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Przygotowując szybki placek drożdżowy, możesz wykorzystać różne owoce sezonowe. Polecamy zwłaszcza owoce kwaśne, takie jak agrest, porzeczki czarne i czerwone. Świetnie też sprawdzi się placek drożdżowy z rabarbarem. Kwaskowate owoce dobrze komponują się ze słodką kruszonką. Możesz też użyć owoców mrożonych, pamiętaj tylko, by wcześniej je rozmrozić.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
20 min
Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 2
15 min
Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.
Krok 3
15 min
Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.
Krok 4
10 min
Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.
Krok 5
45 min
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1
z
5
Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 2
z
5
Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.
Krok 3
z
5
Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.
Krok 4
z
5
Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.
Krok 5
z
5
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
E
Edyta
Ciasto nie musi wyrastać?
M
Milcia
Placuszek pycha 😊
Winiary
Expert
Milciu, dziękujemy. Cieszymy się, że ciasto się udało :)
Komentarze 2