
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Szybki placek drożdżowy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Aby przygotować ciasto drożdżowe, zacznij od rozpuszczenia jednej kostki drożdży w lekko podgrzanym mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj wszystko na gładką masę i odstaw ją do wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie ubij jajka z resztą cukru i mąki. Dodaj rozczyn drożdży oraz olej. Wymieszaj. Przygotuj kruszonkę do placka drożdżowego: połącz mąkę, cukier i masło.
Wyłóż ciasto drożdżowe na formę, ułóż na nim umyte i osuszone owoce i posyp kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw limit temperatury na 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Przygotowując szybki placek drożdżowy, możesz wykorzystać różne owoce sezonowe. Polecamy zwłaszcza owoce kwaśne, takie jak agrest, porzeczki czarne i czerwone. Świetnie też sprawdzi się placek drożdżowy z rabarbarem. Kwaskowate owoce dobrze komponują się ze słodką kruszonką. Możesz też użyć owoców mrożonych, pamiętaj tylko, by wcześniej je rozmrozić.
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
15 minKrok 3
15 minKrok 4
10 minKrok 5
45 min
Krok 1 z 5
Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Krok 2 z 5
Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.

Krok 3 z 5
Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.

Krok 4 z 5
Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.

Krok 5 z 5
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1