Szybki placek drożdżowy
105min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.57 g
Węglowodany
38.07 g
Tłuszcze
18.13 g
Wartość energetyczna
327.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
20 min
Kostkę drożdży rozpuszczamy z lekko podgrzanym mlekiem, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Mieszamy wszystko na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 2
15 min
Jajka ubijamy z pozostałą częścią cukru i mąki. Dodajemy rozczyn i olej. Mieszamy.
Krok 3
15 min
Z 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru i 2 łyżek masła robimy kruszonkę.
Krok 4
10 min
Ciasto wlewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę. Nakładamy umyte i osuszone owoce posypujemy kruszonką.
Krok 5
45 min
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Placek drożdżowy to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie możesz stworzyć dla siebie i Twojej rodziny! Pyszne ciasto ze słodką kruszonką i owocami to przysmak, który bez wątpienia nigdy się nie znudzi. Sprawdź nasz przepis na pyszny i szybki placek drożdżowy.
Komentarze 0