Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciastka francuskie z mascarpone
Dodaj do CookBook

Ciastka francuskie z mascarpone

(1)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Ciasto Francuskie
1 
Jajko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
125  g
Serek mascarpone
50  g
Płatki migdałowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.2 g
Wartość energetyczna
278.6 kcal
Tłuszcze
20.9 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

 Jak zrobić ciastka francuskie z serkiem mascarpone?

Mascarpone to delikatny włoski ser wykorzystywany do przygotowywania deserów. Jego walory smakowe to dopiero początek zalet! Jest także cennym źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Znany jest przede wszystkim jako jeden z głównych składników do przygotowania tiramisu. Oprócz tego może być wykorzystywany również do tworzenia pysznych tart i tortów. My jednak mamy inną propozycję. Podpowiemy, jak przygotować pyszne ciastka francuskie z serkiem mascarpone. W tym przepisie kremowy serek doskonale komponuje się z kruchym ciastem! Ciastka z ciasta francuskiego z mascarpone przygotowuje się naprawdę prosto. Z przepisem poradzą sobie nawet osoby z niewielkim doświadczeniem. Zrobienie tego wypieku nie wymaga dużych umiejętności. Wychodzi za każdym razem - pod warunkiem, że wykonasz wszystkie instrukcje we właściwej kolejności!


Z czym podawać ciastka z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone?

Świeżo przygotowane ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem mascarpone to idealny pomysł na podwieczorek. Doskonale sprawdzą się też jako dodatek do kawy i herbaty. Można je zabrać jako przekąskę na piknik lub przygotować na kiermasz z domowymi ciastami. Dzięki temu, że przepis jest łatwy, w przyrządzanie ciasteczek można zaangażować dzieci. To potrawa, która może pozytywnie zaskoczyć Twoich gości. Szczególnie jeśli są miłośnikami francuskich ciast i włoskich kremów. Taki deser nie jest nadmiernie słodki ani ciężkostrawny. Wyjątkowy smak podkreślają płatki migdałów. Podsumowując - ciasto z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone to uniwersalna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Ciasto rozwiń i podziel na ok. 16 kwadracików.
  • Krok 2

    5 min
    Mascarpone przełóż do miseczki. Do sera dodaj żółtko i cukier oraz pokruszone płatki migdałów. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Na każdym kwadraciku z ciasta ułóż trochę serowej masy.
  • Krok 4

    5 min
    Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Złóż na pół w trójkąty, mocno dociskając brzegi. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    15 min
    Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piecz ok. 12-15 minut. Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Każde otwarcie drzwiczek, żeby zajrzeć do środka, sprawia, że temperatura w środku będzie się zmieniać.
  • Krok 6

    1 min
    Upieczone ciastka można dodatkowo polukrować.
Ciastka francuskie z mascarpone

Krok 1 z 6

Ciasto rozwiń i podziel na ok. 16 kwadracików.

Ciastka francuskie z mascarpone

Krok 2 z 6

Mascarpone przełóż do miseczki. Do sera dodaj żółtko i cukier oraz pokruszone płatki migdałów. Dokładnie wymieszaj.

Ciastka francuskie z mascarpone

Krok 3 z 6

Na każdym kwadraciku z ciasta ułóż trochę serowej masy.

Ciastka francuskie z mascarpone

Krok 4 z 6

Brzegi ciasta posmaruj białkiem. Złóż na pół w trójkąty, mocno dociskając brzegi. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka francuskie z mascarpone

Krok 5 z 6

Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piecz ok. 12-15 minut. Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Każde otwarcie drzwiczek, żeby zajrzeć do środka, sprawia, że temperatura w środku będzie się zmieniać.

Ciastka francuskie z mascarpone

Krok 6 z 6

Upieczone ciastka można dodatkowo polukrować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

5

Nie wypał

Dopisuję się do komentarza Jarka powyżej, dokładnie ser się rozlał, to nie była wina jego konsystencji, bo nie pierwszy raz mascarpone używałam, nie był zbyt wodnisty...
Olan (niezweryfikowany) 02/09/2025-07:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Anita

Ten przepis nie jest dobry. Tak przygotowana masa jest rzadka i wszystko w pieczeniu się rozpływa.
Anonim (niezweryfikowany) 05/22/2024-04:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Justyna

Super przepis, dziękuję
Anonim (niezweryfikowany) 03/26/2024-07:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:47 CEST
😊 Dziękujemy za opinię!
5

Jarek

Do niczego, ser się rozlał, do wyrzucenia
Anonim (niezweryfikowany) 03/17/2024-03:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:49 CEST
Jarku, może to kwestia użytego serka? Może był zbyt wodnisty?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z twarogiem

    Ciastka francuskie z twarogiem

    41 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z jabłkami i budyniem

    Ciastka francuskie z jabłkami i budyniem

    53 min Średni
  • Ciastka francuskie z truskawkami

    Ciastka francuskie z truskawkami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu