Ciastka przez maszynkę
40min
Łatwy
1
łyżeczka
50
dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
25
dag
Cukier
1
kostka
Margaryna
5
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
48.93 g
Węglowodany
307.11 g
Tłuszcze
119.03 g
Wartość energetyczna
2410.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Oddziel białka od żółtek. Mąkę, proszek, cukier, żółtka (bez białek) i posiekaną margarynę połącz i zagnieć ciasto.
Krok 2
10 min
Ciasto przełóż porcjami do maszynki do mięsa z odpowiednią nasadką do ciastek i wykręcaj ciastka. Ciastka kroić na ok. 7 cm lub 5 cm długości.
Krok 3
20 min
Układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciastka przez maszynkę to przepis na bardzo łatwe do zrobienia kruche ciastka. Wystarczy, że dobrze zagnieciesz ze sobą wszystkie składniki i przepuścisz gotowe ciasto przez specjalną nakładkę w maszynce do mięsa. Ciastka przez maszynkę dobrze smakują z odrobiną kwaskowatej konfitury i gorącą herbatą.
Komentarze 0