Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Właśnie przyszła wiadomość, że rodzina przyjdzie na wieczór? A może niespodziewanie w Twym mieście jest przyjaciółka i chcesz ją ugościć? Ciastka francuskie z budyniem to bardzo szybki w przyrządzeniu deser, który idealnie sprawdzi się w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników – i to w większości w formie półproduktów. Potrzebne będą: ciasto francuskie, mleko, budyń waniliowy WINIARY oraz owoce z puszki. W naszym przepisie zostały zastosowane brzoskwinie, ale spokojnie możesz użyć innych owoców. Wybierz te, które szczególnie lubicie – Ty i Twoi goście.
Jak przygotować taki deser? Na początek przyrządź budyń, opierając się na przepisie z opakowania. Jedyna różnica polega na tym, by dodać nieco mniej mleka. Użyj 450 ml zamiast 500 ml, żeby uzyskać gęstszą masę. Następnie podziel arkusze ciasta francuskiego na 8 prostokątów równej wielkości. 4 z nich ponacinaj wzdłuż krótszych boków (ok. 5 nacięć na prostokąt). W międzyczasie rozgrzej piekarnik, ustawiając temperaturę 220 stopni. Na pojedyncze kawałki ciasta francuskiego bez nacięć wykładaj budyń o smaku waniliowym WINIARY, a także – jeśli masz ochotę – owoce. Następnie tak przygotowane spody ciastek przykryj kawałkami ciasta francuskiego z naciętymi otworami i dociśnij brzegi ciastek widelcem. Ciastka francuskie z budyniem odstaw do wystudzenia. Na koniec posyp cukrem pudrem. Możesz ewentualnie przyozdobić je sosem czekoladowym bądź wiórkami kokosowymi. A gdyby tak poeksperymentować z różnymi owocami, np. ananasem, truskawkami czy innymi sezonowymi pysznościami? Albo z zamianą budyniu waniliowego na czekoladowy lub malinowy? Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem można przyrządzać na wiele ciekawych sposobów.
Następnym razem, gdy będziesz mieć mało czasu na przygotowania – wypróbuj naszą recepturę. Przekonasz się, że pyszną przekąskę da się przygotować sprawnie, bez komplikacji. W dodatku na pewno wyjdzie Ci ona, bo jest to niezwykle prosty przepis na ciastka francuskie z budyniem. A smakują one jak z oryginalnej cukierni rodem z Paryża! Przenieś się więc choć na chwilę w świat urokliwych kawiarenek, francuskiego szyku i zajadaj w ulubionym towarzystwie. Z zaprezentowanym tu przepisem poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero wprawiają się w pieczeniu słodkości. Teraz gdy będziesz mieć odwiedziny, nie musisz już stresować się pieczeniem skomplikowanych ciast. Pyszne, budyniowe ciasteczka ucieszą gości i wspaniale nadadzą się jako dodatek do popołudniowej kawy. Smacznego!
Przygotowanie
57 min
Krok 1
15 min
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tym, że z ilością 450 ml mleka zamiast pół litra.
Krok 2
10 min
Ciasto francuskie podziel na 8 równych prostokątów. Na połowie prostokątów natnij po 4 - 5 "dziurek". Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Krok 3
10 min
Na nieponacinane kawałki ciasta nakładaj budyń i opcjonalnie owoce. Przykryj każdy kawałkiem naciętym, a następnie dociśnij brzegi widelcem.
Krok 4
20 min
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią.
Krok 5
2 min
Gdy całkiem wystygną posyp cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tym, że z ilością 450 ml mleka zamiast pół litra.
Krok 2
z
5
Ciasto francuskie podziel na 8 równych prostokątów. Na połowie prostokątów natnij po 4 - 5 "dziurek". Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Krok 3
z
5
Na nieponacinane kawałki ciasta nakładaj budyń i opcjonalnie owoce. Przykryj każdy kawałkiem naciętym, a następnie dociśnij brzegi widelcem.
Krok 4
z
5
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią.
Krok 5
z
5
Gdy całkiem wystygną posyp cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
B
Beata
Dzień dobry 😊
Zaczynam wspólna przygodę z Wami 🥳
Wspólne gotowanie wg. Waszych przepisów 👌😋🥳
Winiary
Expert
Bardzo miło nam to słyszeć. Mamy nadzieję, że to będzie przygoda pełna pyszności! 😊
Komentarze 1