Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciastka francuskie z budyniem
Dodaj do CookBook

Ciastka francuskie z budyniem

(2)
57 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest andromeda871
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
450  ml
Mleko
1  słoik
Brzoskwinie z puszki
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.9 g
Wartość energetyczna
521.1 kcal
Tłuszcze
30.9 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Właśnie przyszła wiadomość, że rodzina przyjdzie na wieczór? A może niespodziewanie w Twym mieście jest przyjaciółka i chcesz ją ugościć? Ciastka francuskie z budyniem to bardzo szybki w przyrządzeniu deser, który idealnie sprawdzi się w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników – i to w większości w formie półproduktów. Potrzebne będą: ciasto francuskie, mleko, budyń waniliowy WINIARY oraz owoce z puszki. W naszym przepisie zostały zastosowane brzoskwinie, ale spokojnie możesz użyć innych owoców. Wybierz te, które szczególnie lubicie – Ty i Twoi goście.

Jak przygotować taki deser? Na początek przyrządź budyń, opierając się na przepisie z opakowania. Jedyna różnica polega na tym, by dodać nieco mniej mleka. Użyj 450 ml zamiast 500 ml, żeby uzyskać gęstszą masę. Następnie podziel arkusze ciasta francuskiego na 8 prostokątów równej wielkości. 4 z nich ponacinaj wzdłuż krótszych boków (ok. 5 nacięć na prostokąt). W międzyczasie rozgrzej piekarnik, ustawiając temperaturę 220 stopni. Na pojedyncze kawałki ciasta francuskiego bez nacięć wykładaj budyń o smaku waniliowym WINIARY, a także – jeśli masz ochotę – owoce. Następnie tak przygotowane spody ciastek przykryj kawałkami ciasta francuskiego z naciętymi otworami i dociśnij brzegi ciastek widelcem. Ciastka francuskie z budyniem odstaw do wystudzenia. Na koniec posyp cukrem pudrem. Możesz ewentualnie przyozdobić je sosem czekoladowym bądź wiórkami kokosowymi. A gdyby tak poeksperymentować z różnymi owocami, np. ananasem, truskawkami czy innymi sezonowymi pysznościami? Albo z zamianą budyniu waniliowego na czekoladowy lub malinowy? Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem można przyrządzać na wiele ciekawych sposobów.

Następnym razem, gdy będziesz mieć mało czasu na przygotowania – wypróbuj naszą recepturę. Przekonasz się, że pyszną przekąskę da się przygotować sprawnie, bez komplikacji. W dodatku na pewno wyjdzie Ci ona, bo jest to niezwykle prosty przepis na ciastka francuskie z budyniem. A smakują one jak z oryginalnej cukierni rodem z Paryża! Przenieś się więc choć na chwilę w świat urokliwych kawiarenek, francuskiego szyku i zajadaj w ulubionym towarzystwie. Z zaprezentowanym tu przepisem poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero wprawiają się w pieczeniu słodkości. Teraz gdy będziesz mieć odwiedziny, nie musisz już stresować się pieczeniem skomplikowanych ciast. Pyszne, budyniowe ciasteczka ucieszą gości i wspaniale nadadzą się jako dodatek do popołudniowej kawy. Smacznego!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    15 min
    Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tym, że z ilością 450 ml mleka zamiast pół litra.
  • Krok 2

    10 min
    Ciasto francuskie podziel na 8 równych prostokątów. Na połowie prostokątów natnij po 4 - 5 "dziurek". Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  • Krok 3

    10 min
    Na nieponacinane kawałki ciasta nakładaj budyń i opcjonalnie owoce. Przykryj każdy kawałkiem naciętym, a następnie dociśnij brzegi widelcem.
  • Krok 4

    20 min
    Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią.
  • Krok 5

    2 min
    Gdy całkiem wystygną posyp cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z budyniem

Krok 1 z 5

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tym, że z ilością 450 ml mleka zamiast pół litra.

Ciastka francuskie z budyniem

Krok 2 z 5

Ciasto francuskie podziel na 8 równych prostokątów. Na połowie prostokątów natnij po 4 - 5 "dziurek". Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

Ciastka francuskie z budyniem

Krok 3 z 5

Na nieponacinane kawałki ciasta nakładaj budyń i opcjonalnie owoce. Przykryj każdy kawałkiem naciętym, a następnie dociśnij brzegi widelcem.

Ciastka francuskie z budyniem

Krok 4 z 5

Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią.

Ciastka francuskie z budyniem

Krok 5 z 5

Gdy całkiem wystygną posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Beata

Dzień dobry 😊
Zaczynam wspólna przygodę z Wami 🥳
Wspólne gotowanie wg. Waszych przepisów 👌😋🥳
Anonim (niezweryfikowany) 01/28/2023-02:41 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/27/2023-02:36 CEST
Bardzo miło nam to słyszeć. Mamy nadzieję, że to będzie przygoda pełna pyszności! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Deszczowy dzień
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Randka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciastka przez maszynkę

    Ciastka przez maszynkę

    40 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z mascarpone

    Ciastka francuskie z mascarpone

    34 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z twarogiem

    Ciastka francuskie z twarogiem

    41 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z truskawkami

    Ciastka francuskie z truskawkami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu