Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 63

Prosto z Włoch: serek mascarpone 

Mascarpone to przepyszny włoski ser biały wytwarzany z mleka krowiego. Jego korzenie sięgają długowiecznej tradycji włoskiej kuchni. Wytwarzany był przeważnie w okresie jesienno-zimowym w rejonie Lombardii. Obecnie dostępny jest przez cały rok, w sklepach na całym świecie. Ten maślany serek podbił serca wszystkich łasuchów. Charakteryzuje się niezwykłą lekkością, puszystością i kremową konsystencją. Jest szeroko używany w kuchni, dlatego znajdziecie wiele przepisów z mascarpone. Świetnie sprawdza się w wypiekach i tam znajduje najwięcej zastosowania, ale można go używać także w innych potrawach. 

Ciasta i desery z mascarpone 

Oczywiście mówiąc o mascarpone, grzechem byłoby nie wspomnieć o tiramisu! To ciasto, jak sama nazwa wskazuje, „podnosi cię” w rozkoszy jedzenia. Coś musi być na rzeczy, bo istnieje więcej przepisów, które sugerują, że mascarpone przenosi nas w niebiański stan, np. muffiny z białą chmurką. Jeśli jesteś fanem deserów, które są lekkie, odświeżające i kremowe, koniecznie wypróbuj więcej naszych propozycji na przysmaki z mascarpone – sernik na zimno, wielosmakowe musy, pralinki i wiele innych, które uniosą cię wysoko do niebiańskich smaków. 

Masy z mascarpone 

Ponieważ mascarpone jest śmietankowy i idealnie gładki, chętnie wykorzystuje się go przy przygotowywaniu różnego rodzaju mas. Oczywiście słodkie masy najczęściej pojawiają się w wypiekach, ale mascarpone służy także do przygotowywania mas wytrawnych, jajecznych, które są jednym z kluczowych składników w wytrawnych tartach oraz zapiekankach makaronowych i innych. 

Dzięki mascarpone zagęścisz potrawy 

Serek ten służy też do zagęszczania różnych potraw. Bardzo często używa się go do zup, zwłaszcza zup kremów powstałych ze zmiksowania różnych warzywnych składników. Dodaj mascarpone do zupy kremu z pomidorów, pieczarek, cukinii czy dyni, by powstały krem był gęsty, jednolity, a przy tym lekko śmietankowy. Mascarpone możesz zagęścić także różnego rodzaju farsze albo risotto. Zawsze, gdy chcesz, by potrawa miała śmietankową nutę, ale była gęstsza niż przy użyciu zwykłej śmietanki, sięgnij po mascarpone – nie zawiedzie cię!