Truskawkowa chmurka
235min
Łatwy
3 opakowań
600 g
Truskawki
3.5 szklanek
Wrzątek
500 g
Śmietanka Kremówka
250 g
Serek mascarpone
3 łyżek
Cukier puder
3
Białko
150 g
Cukier
2 łyżek
Skrobia ziemniaczana
.
Wartości odżywcze
Białko
6.17 g
Węglowodany
25.98 g
Tłuszcze
23.79 g
Wartość energetyczna
375.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
235 min
Krok 1
15 min
Trzy truskawkowe galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudź, wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Krok 2
10 min
Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3
10 min
Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Krok 4
15 min
Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną.
Krok 5
5 min
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy.
Krok 6
60 min
Piecz w temperaturze 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.
Krok 7
120 min
Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Truskawkowa chmurka to przepis dla wszystkich entuzjastów prostych i smacznych deserów, idealnych do wykonania w każdej chwili. Dobrze sprawdzi się podczas niespodziewanej wizyty gości, jako deser do niedzielnego obiadu lub po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na intensywnie owocowy deser. Sprawdź nasz przepis na truskawkową chmurkę i ciesz się smakiem słodkich truskawek!
Komentarze 0