Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Truskawkowa chmurka to przepis dla wszystkich entuzjastów prostych i smacznych deserów, idealnych do wykonania w każdej chwili. Dobrze sprawdzi się podczas niespodziewanej wizyty gości, jako deser do niedzielnego obiadu lub po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na intensywnie owocowy deser. Sprawdź nasz przepis na truskawkową chmurkę i ciesz się smakiem słodkich truskawek!
Przygotowanie
235 min
Krok 1
15 min
Trzy truskawkowe galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudź, wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Krok 2
10 min
Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3
10 min
Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Krok 4
15 min
Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną.
Krok 5
5 min
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy.
Krok 6
60 min
Piecz w temperaturze 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.
Krok 7
120 min
Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Krok 1
z
7
Trzy truskawkowe galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudź, wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Krok 2
z
7
Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3
z
7
Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Krok 4
z
7
Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną.
Krok 5
z
7
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy.
Krok 6
z
7
Piecz w temperaturze 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.
Krok 7
z
7
Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0