Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto marchewkowe

0
207 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
2 szklanek
Cukier
1.5 szklanek
Olej
260 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 łyżeczka
Sól
250 g
Marchewka
3 łyżek
Masło
250 g
Serek mascarpone
3 łyżek
Cukier puder
30 g
Orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
969.6 kcal
Białko
10.59 g
Węglowodany
83.86 g
Tłuszcze
70.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

207 min
Krok 1
7 min
Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
Krok 2
5 min
Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Krok 3
5 min
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Krok 4
60 min
Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Krok 5
5 min
Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
Krok 6
120 min
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Krok 7
5 min
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.
Ciasto marchewkowe

Krok 1 z 7

Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.

Ciasto marchewkowe

Krok 2 z 7

Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Ciasto marchewkowe

Krok 3 z 7

Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.

Ciasto marchewkowe

Krok 4 z 7

Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Ciasto marchewkowe

Krok 5 z 7

Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.

Ciasto marchewkowe

Krok 6 z 7

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.

Ciasto marchewkowe

Krok 7 z 7

Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.

Jesień to doskonały moment na przygotowanie pysznych domowych specjałów z sezonowych smakołyków, takich jak np. marchewka. Nasz przepis na ciasto marchewkowe jest bajecznie łatwy w przygotowaniu. Jest pulchne, lekkie, a jednocześnie stanowi ciekawie podaną porcję warzyw. Z pewnością pomoże Tobie i Twojej rodzinie radośnie przywitać tę złotą porę roku. Proszek do pieczenia WINIARY sprawi, że ciasto będzie puszyste, a krem z serka mascarpone udekoruje ciasto białą pierzynką.




To, jak zrobić ciasto marchewkowe, nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności i nie zajmuje wiele czasu. Zacznij od utarcia jajek z białym cukrem do uzyskania puszystej piany. Następnie dodaj olej i pozostałe składniki (poza serkiem, cukrem pudrem i orzechami), całość dokładnie zmiksuj. Następnie wlej ciasto do niedużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.




Wyrównaj masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45-60 minut. W tym czasie przygotuj krem. Na początek rozetrzyj masło, aż stanie się gładkie. Następnie dodaj cukier puder i również utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo, niedużymi porcjami, dodawaj serek mascarpone, nie przestając mieszać.




Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przekrój je wzdłuż, tworząc dwie równe części, i przełóż je połową masy kremowej. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu. Udekoruj swoje ciasto marchwiowe posiekanymi orzechami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika