Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
8
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień to doskonały moment na przygotowanie pysznych domowych specjałów z sezonowych smakołyków, takich jak np. marchewka. Nasz przepis na ciasto marchewkowe jest bajecznie łatwy w przygotowaniu. Jest pulchne, lekkie, a jednocześnie stanowi ciekawie podaną porcję warzyw. Z pewnością pomoże Tobie i Twojej rodzinie radośnie przywitać tę złotą porę roku. Proszek do pieczenia WINIARY sprawi, że ciasto będzie puszyste, a krem z serka mascarpone udekoruje ciasto białą pierzynką.
To, jak zrobić ciasto marchewkowe, nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności i nie zajmuje wiele czasu. Zacznij od utarcia jajek z białym cukrem do uzyskania puszystej piany. Następnie dodaj olej i pozostałe składniki (poza serkiem, cukrem pudrem i orzechami), całość dokładnie zmiksuj. Następnie wlej ciasto do niedużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wyrównaj masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45-60 minut. W tym czasie przygotuj krem. Na początek rozetrzyj masło, aż stanie się gładkie. Następnie dodaj cukier puder i również utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo, niedużymi porcjami, dodawaj serek mascarpone, nie przestając mieszać.
Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przekrój je wzdłuż, tworząc dwie równe części, i przełóż je połową masy kremowej. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu. Udekoruj swoje ciasto marchwiowe posiekanymi orzechami.
Przygotowanie
207 min
Krok 1
7 min
Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
Krok 2
5 min
Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Krok 3
5 min
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Krok 4
60 min
Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Krok 5
5 min
Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
Krok 6
120 min
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Krok 7
5 min
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.
Krok 1
z
7
Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
Krok 2
z
7
Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Krok 3
z
7
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Krok 4
z
7
Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Krok 5
z
7
Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
Krok 6
z
7
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Krok 7
z
7
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Agata
W cieście marchewkowy jeżeli nie czuje się marchewki to jest to dobre ciasto
Winiary
Expert
W tym przepisie zdecydowanie ją czuć :) Pozdrawiamy i polecamy!
Komentarze 1