Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto marchewkowe
Dodaj do CookBook

Ciasto marchewkowe

(0)
3 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
2  szklanek
Cukier
1.5  szklanek
Olej
260  g
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
0.5  łyżeczka
Sól
250  g
Marchewka
3  łyżek
Masło
250  g
Serek mascarpone
3  łyżek
Cukier puder
30  g
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
86.9 g
Wartość energetyczna
969.3 kcal
Tłuszcze
67.4 g
Białko
10.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesień to doskonały moment na przygotowanie pysznych domowych specjałów z sezonowych smakołyków, takich jak np. marchewka. Nasz przepis na ciasto marchewkowe jest bajecznie łatwy w przygotowaniu. Jest pulchne, lekkie, a jednocześnie stanowi ciekawie podaną porcję warzyw. Z pewnością pomoże Tobie i Twojej rodzinie radośnie przywitać tę złotą porę roku. Proszek do pieczenia sprawi, że ciasto będzie puszyste, a krem z serka mascarpone udekoruje ciasto białą pierzynką.


To, jak zrobić ciasto marchewkowe, nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności i nie zajmuje wiele czasu. Zacznij od utarcia jajek z białym cukrem do uzyskania puszystej piany. Następnie dodaj olej i pozostałe składniki (poza serkiem, cukrem pudrem i orzechami), całość dokładnie zmiksuj. Następnie wlej ciasto do niedużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


Wyrównaj masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45-60 minut. W tym czasie przygotuj krem. Na początek rozetrzyj masło, aż stanie się gładkie. Następnie dodaj cukier puder i również utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo, niedużymi porcjami, dodawaj serek mascarpone, nie przestając mieszać.


Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przekrój je wzdłuż, tworząc dwie równe części, i przełóż je połową masy kremowej. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu. Udekoruj swoje ciasto marchwiowe posiekanymi orzechami.

Przygotowanie

207 min
  • Krok 1

    7 min
    Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  • Krok 3

    5 min
    Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
  • Krok 4

    60 min
    Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • Krok 5

    5 min
    Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
  • Krok 6

    120 min
    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
  • Krok 7

    5 min
    Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.
Ciasto marchewkowe

Krok 1 z 7

Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.

Ciasto marchewkowe

Krok 2 z 7

Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Ciasto marchewkowe

Krok 3 z 7

Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.

Ciasto marchewkowe

Krok 4 z 7

Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Ciasto marchewkowe

Krok 5 z 7

Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.

Ciasto marchewkowe

Krok 6 z 7

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.

Ciasto marchewkowe

Krok 7 z 7

Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto maślankowe z owocami

    Ciasto maślankowe z owocami

    55 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu