Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ciasto marchewkowe

(0)
3 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
2  szklanek
Cukier
1.5  szklanek
Olej
260  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  łyżeczka
Sól
250  g
Marchewka
3  łyżek
Masło
250  g
Serek mascarpone
3  łyżek
Cukier puder
30  g
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.59 g
Węglowodany
86.85 g
Tłuszcze
67.45 g
Wartość energetyczna
969.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesień to doskonały moment na przygotowanie pysznych domowych specjałów z sezonowych smakołyków, takich jak np. marchewka. Nasz przepis na ciasto marchewkowe jest bajecznie łatwy w przygotowaniu. Jest pulchne, lekkie, a jednocześnie stanowi ciekawie podaną porcję warzyw. Z pewnością pomoże Tobie i Twojej rodzinie radośnie przywitać tę złotą porę roku. Proszek do pieczenia WINIARY sprawi, że ciasto będzie puszyste, a krem z serka mascarpone udekoruje ciasto białą pierzynką.




To, jak zrobić ciasto marchewkowe, nie wymaga szczególnych kulinarnych umiejętności i nie zajmuje wiele czasu. Zacznij od utarcia jajek z białym cukrem do uzyskania puszystej piany. Następnie dodaj olej i pozostałe składniki (poza serkiem, cukrem pudrem i orzechami), całość dokładnie zmiksuj. Następnie wlej ciasto do niedużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.




Wyrównaj masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45-60 minut. W tym czasie przygotuj krem. Na początek rozetrzyj masło, aż stanie się gładkie. Następnie dodaj cukier puder i również utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo, niedużymi porcjami, dodawaj serek mascarpone, nie przestając mieszać.




Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przekrój je wzdłuż, tworząc dwie równe części, i przełóż je połową masy kremowej. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu. Udekoruj swoje ciasto marchwiowe posiekanymi orzechami.

Przygotowanie

207 min
  • Krok 1

    7 min
    Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  • Krok 3

    5 min
    Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
  • Krok 4

    60 min
    Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • Krok 5

    5 min
    Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
  • Krok 6

    120 min
    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
  • Krok 7

    5 min
    Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.
Ciasto marchewkowe

Krok 1 z 7

Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.

Ciasto marchewkowe

Krok 2 z 7

Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Ciasto marchewkowe

Krok 3 z 7

Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.

Ciasto marchewkowe

Krok 4 z 7

Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Ciasto marchewkowe

Krok 5 z 7

Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.

Ciasto marchewkowe

Krok 6 z 7

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.

Ciasto marchewkowe

Krok 7 z 7

Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Agata

W cieście marchewkowy jeżeli nie czuje się marchewki to jest to dobre ciasto

Winiary
Expert

W tym przepisie zdecydowanie ją czuć :) Pozdrawiamy i polecamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

    4 godz 3 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy
  • Ciasto użądlenie pszczoły

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu