Kamczackie mini torciki z serkiem mascarpone
100min
Łatwy
4 łyżeczek
Żelatyna
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżeczek
Żelatyna
1 opakowanie
Serek mascarpone
150 ml
Woda
4 płaskich łyżek
Cukier
3 płaskich łyżek
Jagody kamczackie
1 szklanka
Jagody kamczackie
0.5 szklanka
Cukier
200 ml
Woda
250 ml
Śmietana 36%
2 płaskich łyżek
Cukier puder
100 ml
Woda
450 ml
Woda
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i podgrzewaj, ale w ten sposób, aby nie doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszając, rozpuść.
Krok 2
15 min
Do blendera dodaj serek, jagody i cukier. Razem zmiksuj na jednolitą masę dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłóż do małej tortownicy i pozostaw w lodówce do stężenia.
Krok 3
15 min
Do blendera wrzuć oczyszczone jagody i cukier. Zmiksuj na jednolitą masę. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę, dokładnie mieszając.
Krok 4
10 min
Połącz masę jagodową z galaretką i tężejącą masę nr I. Znów pozostaw do stężenia.
Krok 5
5 min
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder.
Krok 6
10 min
W wodzie rozpuść żelatynę według schematu podanego w masie I. Następnie połącz bitą śmietanę z żelatyną, cały czas mieszając mikserem.
Krok 7
15 min
Następnie połącz bitą śmietanę z żelatyną cały czas mieszając mikserem. Masę nr III wylej na masę nr II i pozostaw w lodówce do stężenia.
Krok 8
15 min
Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Gdy będzie tężała, wylej ją na pozostałe masy i odstaw do lodówki.
Krok 9
10 min
Z tak powstałego ciasta, wykrawaj pierścieniami mini torciki . Podawaj schłodzone i udekorowane jagodami kamczackimi i listkami mięty.
Wypróbuj przepis na oryginalne kamczackie mini torciki z serkiem mascarpone. Przepis ten został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "Olivciowe Pasje z Natury" - olivciowepasje.blogspot.com.
Miniaturowe torciki przywodzą na myśl przeplatające się krajobrazy tajgi i tundry, a wszystko za sprawą połączenia odpowiednich składników: jagód kamczackich, serka mascarpone oraz Galaretki jagodowy smak WINIARY. Zaskocz swoich gości tym smacznym i oryginalnym deserem!
Miniaturowe torciki przywodzą na myśl przeplatające się krajobrazy tajgi i tundry, a wszystko za sprawą połączenia odpowiednich składników: jagód kamczackich, serka mascarpone oraz Galaretki jagodowy smak WINIARY. Zaskocz swoich gości tym smacznym i oryginalnym deserem!
Komentarze 0