Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

0
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mysza75
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.33  łyżeczka
Sól
1.5  szklanek
Mleko
1.33  szklanek
Woda
4  łyżek
Masło klarowane
2 
Jajko
1  łyżka
Kakao
trochę
Oliwa z oliwek
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400  ml
Mleko
100  g
Masło
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
1  Płaska łyżka
Cukier
250  g
Serek mascarpone
0.5  szklanka
Śmietana 36%
50  g
Czekolada gorzka
1  łyżeczka
Masło
4  łyżek
Śmietana 36%
0.5  kubek
Truskawki
0.33  kubek
Kiwi
0.5  kubek
Pomarańcze
trochę
Mięta
trochę
Czekolada deserowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.27 g
Węglowodany
31.03 g
Tłuszcze
37.9 g
Wartość energetyczna
493.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
25 min
Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto może wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje.
Krok 2
15 min
Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 3
40 min
W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm.
Krok 4
25 min
Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło.<br/>Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim.
Krok 5
15 min
Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą.
Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Krok 1 z 5

Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto może wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje.

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Krok 2 z 5

Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia.

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Krok 3 z 5

W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm.

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Krok 4 z 5

Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło.<br/>Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim.

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Krok 5 z 5

Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą.

Torcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników.Do zrobienia kremu wykorzystałam nowy budyń Winiary do ciast i kremu z kawałkami wanilii. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika