Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kto powiedział, że zupa może być tylko na obiad? Ja proponuję chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i owocami zatopionymi w przezroczystej galaretce, który idealnie sprawdzi się w roli letniego deseru.
Przygotowanie
175 min
Krok 1
10 min
W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.
Krok 2
30 min
Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3
100 min
Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.
Krok 4
10 min
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Krok 5
20 min
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 6
5 min
Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.
Krok 1
z
6
W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.
Krok 2
z
6
Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3
z
6
Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.
Krok 4
z
6
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Krok 5
z
6
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 6
z
6
Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0