Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

(0)
2 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga3103

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Jagody
400  ml
Woda
400  g
Jogurt grecki
0.5 
Sok z cytryny
3  łyżek
Cukier
0.5  łyżeczka
Cynamon
trochę
Kardamon
250  g
Serek mascarpone
200  g
Śmietana 30%
1  łyżka
Cukier puder
40  g
Płatki migdałowe
1  opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
trochę
Mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.27 g
Węglowodany
43.07 g
Tłuszcze
47.44 g
Wartość energetyczna
706.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kto powiedział, że zupa może być tylko na obiad? Ja proponuję chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i owocami zatopionymi w przezroczystej galaretce, który idealnie sprawdzi się w roli letniego deseru.

Przygotowanie

175 min
  • Krok 1

    10 min
    W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.
  • Krok 2

    30 min
    Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • Krok 3

    100 min
    Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.
  • Krok 4

    10 min
    Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  • Krok 5

    20 min
    Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • Krok 6

    5 min
    Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.
Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 1 z 6

W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 2 z 6

Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 3 z 6

Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 4 z 6

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 5 z 6

Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 6 z 6

Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tęczowe Ptasie Mleczko

    Tęczowe Ptasie Mleczko

    45 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

    Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

    1 godz 25 min Łatwy
  • Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

    Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

    7 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

    Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

    8 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu