Muffinki z Oreo
1 godz 5 min
Łatwy
1
łyżeczka
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2
Jajko
200
g
Cukier
125
g
Mąka
3
łyżek
Kakao
5
łyżek
Olej
5
łyżeczek
Jogurt naturalny
100
g
Orzechy laskowe
1
szklanka
Śmietana 30%
5
łyżek
Serek mascarpone
15
Ciastka Oreo
.
Wartości odżywcze
Białko
5.76 g
Węglowodany
40.16 g
Tłuszcze
24.63 g
Wartość energetyczna
394.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Orzechy laskowe posiekać, a następnie rozdrobnić blenderem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao oraz orzechami.
Krok 2
15 min
Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian olej, jogurt oraz wymieszane suche składniki. Całość zmiksować na jednolitą i gładką masę.
Krok 3
5 min
Do foremek na muffinki włożyć po jednym ciastku oreo i zalać przygotowaną masą.
Krok 4
20 min
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, ostudzić.
Krok 5
10 min
Trzy ciasta oreo rozdrobnić. Śmietanę ubić wraz z cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Na koniec dodać rozdrobnione ciasta (zostawić odrobinę do posypania) i delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 6
5 min
Przygotowaną masą ozdobić muffinki. Na koniec posypać pokruszonymi ciastkami.
Muffinki z Oreo i orzechami laskowymi są proste i szybkie w przygotowaniu, a prezentują się wyjątkowo! Pieczemy je w papilotkach, do których wcześniej wkładamy po jednym ciastku Oreo. Dodatkowo z ciastek Oreo robimy słodką dekorację dla naszych orzechowych muffinek – mieszamy je ze śmietanką, serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym, aby powstał wspaniały, pyszny krem. Ostatnie pokruszone ciasteczka wysypujesz na wierzch muffinek z orzechami – i gotowe!
Komentarze 0