Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muffinki z pieczarkami

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
400 g
Pieczarki
2 łyżek
Masło
250 g
Mąka pszenna
0.5 łyżeczka
Sól
1 
Jajko
100 g
Ser blue
200 ml
Maślanka
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.93 g
Białko
6.74 g
Wartość energetyczna
144.41 kcal
Tłuszcze
5.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Cebulę podziel na cztery części, pokrój w paseczki, zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 2
5 min
Pieczarki pokrój na cząstki i dodaj do cebuli. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, ostudź.
Krok 3
5 min
W jednej misce połącz składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz.
Krok 4
5 min
W drugiej misce połącz składniki mokre: maślankę, jajko, ser (w małych kawałkach).
Krok 5
10 min
Połącz zawartość obydwu misek (mieszaj delikatnie, nie musi być dokładnie). Dodaj pieczarki i cebulę, też delikatnie przemieszaj. Ciastem napełnij foremki do muffinek.
Krok 6
25 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Podawaj jako przystawkę.
Muffinki z pieczarkami

Krok 1 z 6

Cebulę podziel na cztery części, pokrój w paseczki, zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle.

Muffinki z pieczarkami

Krok 2 z 6

Pieczarki pokrój na cząstki i dodaj do cebuli. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, ostudź.

Muffinki z pieczarkami

Krok 3 z 6

W jednej misce połącz składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz.

Muffinki z pieczarkami

Krok 4 z 6

W drugiej misce połącz składniki mokre: maślankę, jajko, ser (w małych kawałkach).

Muffinki z pieczarkami

Krok 5 z 6

Połącz zawartość obydwu misek (mieszaj delikatnie, nie musi być dokładnie). Dodaj pieczarki i cebulę, też delikatnie przemieszaj. Ciastem napełnij foremki do muffinek.

Muffinki z pieczarkami

Krok 6 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Podawaj jako przystawkę.

Muffinki z pieczarkami, cebulką i serem lazur to doskonała przekąska na przyjęcie ze szwedzkim stołem. W przypadku tak pysznych muffinów niestety może rządzić zasada „Kto pierwszy, ten lepszy…”, bo kto oprze się sycącym babeczkom w uroczych papilotkach? Pieczarkowe muffinki z serem lazur rewelacyjnie smakują zarówno z filiżanką czerwonego barszczu, który zwykle podajesz do krokietów, jak i lampką wytrawnego wina. Poznaj nasze inne przepisy na wytrawne muffinki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika