Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach jest przepyszne! Pokochają je szczególnie ci miłośnicy słodkości, którzy preferują szybkie i łatwe przepisy. To ciasto właśnie takie jest – proste i przy tym niesamowicie smaczne. Połączenie warstwy zrobionej z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY z warstwami krówkową i śmietankową sprawia, że ciasto karmelowo-budyniowe pięknie prezentuje się na talerzu. Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
320 min
Krok 1
10 min
Budynie wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem do zagotowanego mleka, wymieszaj energicznie trzepaczką i zagotuj. Zdejmij z ognia i wrzuć kostkę masła do garnka. Gdy się rozpuści, wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Krok 2
10 min
Dno formy (wymiary 20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż pierwszą warstwę herbatników i wyłóż na nią masę kajmakową (krówkową). Następnie, przykryj ją drugą warstwą herbatników, na której rozłóż masę budyniową. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
Krok 3
10 min
Śmietankę ubij mikserem. Gdy piana stanie się sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodawaj porcjami mascarpone. Wyłóż pianę na trzecią warstwę herbatników. Posyp startą czekoladą.
Krok 4
290 min
Włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 1
z
4
Budynie wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem do zagotowanego mleka, wymieszaj energicznie trzepaczką i zagotuj. Zdejmij z ognia i wrzuć kostkę masła do garnka. Gdy się rozpuści, wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Krok 2
z
4
Dno formy (wymiary 20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż pierwszą warstwę herbatników i wyłóż na nią masę kajmakową (krówkową). Następnie, przykryj ją drugą warstwą herbatników, na której rozłóż masę budyniową. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
Krok 3
z
4
Śmietankę ubij mikserem. Gdy piana stanie się sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodawaj porcjami mascarpone. Wyłóż pianę na trzecią warstwę herbatników. Posyp startą czekoladą.
Krok 4
z
4
Włóż do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0