Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciecierzyca w zielonym sosie

0
758 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Ciecierzyca
450 g
Szpinak Mrożony
1 paczka
Serek mascarpone
1 
Cebula
0.5 szklanka
Mleko
60 g
Rukola
2 
Pierś Z Kurczaka
4 łyżek
Orzechy włoskie
400 g
Makaron jajeczny
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Chili

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
30.94 g
Węglowodany
55.93 g
Białko
37.87 g
Wartość energetyczna
639.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

758 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc - ok 12 godzin.
Krok 2
15 min
Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę, aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem. Podsmażam.
Krok 3
5 min
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam.
Krok 4
3 min
Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą, ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili.
Krok 5
10 min
Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku, i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam, ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem (można je również zmasakrować blenderem) i dodaję do reszty.
Krok 6
5 min
Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty, dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego, jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili, aby danie było dość pikantne.
Ciecierzyca w zielonym sosie

Krok 1 z 6

Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc - ok 12 godzin.

Ciecierzyca w zielonym sosie

Krok 2 z 6

Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę, aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem. Podsmażam.

Ciecierzyca w zielonym sosie

Krok 3 z 6

Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam.

Ciecierzyca w zielonym sosie

Krok 4 z 6

Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą, ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili.

Ciecierzyca w zielonym sosie

Krok 5 z 6

Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku, i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam, ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem (można je również zmasakrować blenderem) i dodaję do reszty.

Ciecierzyca w zielonym sosie

Krok 6 z 6

Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty, dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego, jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili, aby danie było dość pikantne.

Ciecierzyca w zielonym sosie to niezwykle wyborne i pożywne danie. Zrobienie takiego obiadu nie sporzy Ci żadnych kłopotów, a możesz zaserwować go całej rodzinie. Delikatny makaron z dodatkiem sycącego mięsno-warzywnego sosu będzie również smakowitą formą spędzenia czasu z przyjaciółmi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika