Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

(0)
7 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga3103

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
100  g
Cukier
1  szczypta
Sól
130  g
Masło
1 
Jajko
1  łyżka
Śmietana
2  opakowań
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
2 
Brzoskwinie
1 
Jabłka
8 
Winogrona czerwone
1 
Pomarańcze
trochę
Melisa świeża
0.5  łyżka
Orzechy laskowe
250  g
Serek mascarpone
250  g
Śmietana 30%
2  łyżek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.3 g
Węglowodany
43.84 g
Tłuszcze
30.21 g
Wartość energetyczna
509.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo prosty, ale efektowny torcik z przezroczystą galaretką i owocami. Idealny na lekki letni deser.

Przygotowanie

460 min
  • Krok 1

    70 min
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Krok 2

    20 min
    Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
  • Krok 3

    30 min
    Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).
  • Krok 5

    310 min
    Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 6

    10 min
    Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • Krok 7

    5 min
    Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.
  • Krok 8

    5 min
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.
Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 1 z 8

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 2 z 8

Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 3 z 8

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 4 z 8

Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 5 z 8

Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 6 z 8

Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 7 z 8

Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 8 z 8

Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

    Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

    1 godz 25 min Łatwy
  • Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

    Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

    2 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu