Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bardzo prosty, ale efektowny torcik z przezroczystą galaretką i owocami. Idealny na lekki letni deser.
Przygotowanie
460 min
Krok 1
70 min
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krok 2
20 min
Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
Krok 3
30 min
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
Krok 4
10 min
Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).
Krok 5
310 min
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
10 min
Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Krok 7
5 min
Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.
Krok 8
5 min
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.
Krok 1
z
8
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krok 2
z
8
Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
Krok 3
z
8
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
Krok 4
z
8
Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).
Krok 5
z
8
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
z
8
Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Krok 7
z
8
Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.
Krok 8
z
8
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0