Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

0
460 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
100 g
Cukier
1 szczypta
Sól
130 g
Masło
1 
Jajko
1 łyżka
Śmietana
2 
Brzoskwinie
1 
Jabłka
8 
Winogrona czerwone
1 
Pomarańcze
1 trochę
Melisa świeża
0.5 łyżka
Orzechy laskowe
250 g
Serek mascarpone
250 g
Śmietana 30%
2 łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
509.52 kcal
Węglowodany
42.24 g
Białko
9.3 g
Tłuszcze
31.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

460 min
Krok 1
70 min
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krok 2
20 min
Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
Krok 3
30 min
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
Krok 4
10 min
Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).
Krok 5
310 min
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
10 min
Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Krok 7
5 min
Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.
Krok 8
5 min
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.
Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 1 z 8

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 2 z 8

Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 3 z 8

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 4 z 8

Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 5 z 8

Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 6 z 8

Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 7 z 8

Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 8 z 8

Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.

Bardzo prosty, ale efektowny torcik z przezroczystą galaretką i owocami. Idealny na lekki letni deser.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika