Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Torcik z przezroczystą galaretką i owocami
Dodaj do CookBook

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

(0)
7 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
100  g
Cukier
1  szczypta
Sól
130  g
Masło
1 
Jajko
1  łyżka
Śmietana
2  opakowań
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
2 
Brzoskwinie
1 
Jabłka
8 
Winogrona czerwone
1 
Pomarańcze
trochę
Melisa świeża
0.5  łyżka
Orzechy laskowe
250  g
Serek mascarpone
250  g
Śmietana 30%
2  łyżek
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.8 g
Wartość energetyczna
509.5 kcal
Tłuszcze
30.2 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo prosty, ale efektowny torcik z przezroczystą galaretką i owocami. Idealny na lekki letni deser.

Przygotowanie

460 min
  • Krok 1

    70 min
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Krok 2

    20 min
    Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
  • Krok 3

    30 min
    Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
  • Krok 4

    10 min
    Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).
  • Krok 5

    310 min
    Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 6

    10 min
    Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • Krok 7

    5 min
    Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.
  • Krok 8

    5 min
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.
Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 1 z 8

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 2 z 8

Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 3 z 8

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 4 z 8

Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 5 z 8

Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 6 z 8

Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 7 z 8

Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.

Torcik z przezroczystą galaretką i owocami

Krok 8 z 8

Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Torcik z kaszy jaglanej z galaretką - bez pieczenia

    Torcik z kaszy jaglanej z galaretką - bez pieczenia

    2 godz 55 min Łatwy
  • Torcik morelowy bez pieczenia

    Torcik morelowy bez pieczenia

    2 godz 35 min Łatwy
  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu