Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Pierś z indyka
30 g
Masło
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Przecier pomidorowy
150 g
Serek mascarpone
175 ml
Białe wino
1 łyżka
Pieprz zielony w zalewie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
39.87 g
Białko
29.49 g
Wartość energetyczna
541.54 kcal
Węglowodany
7.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Mięso należy pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy plasterek obtoczyć w mące.
Krok 2
10 min
Smażyć na średnio rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła ok. 1-2 minut z każdej strony (powinno się delikatnie przyrumienić). Zalać winem i gotować do odparowania alkoholu. Następnie mięso przełożyć na talerz.
Krok 3
10 min
Składniki sosu dusić przez chwilę na małym ogniu do połączenia się tych składników i uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Krok 4
5 min
Mięso przełożyć do sosu, posolić i gotować ok. 3-4 min. Dodać ziarenka pieprzu, delikatnie wymieszać.
Krok 5
3 min
Ziarenka nadają potrawie pikanterii i ciekawego smaku. Należy je wcześniej odsączyć z zalewy.
Krok 6
2 min
Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, należy go rozcieńczyć gorącą wodą lub bulionem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Krok 1 z 6

Mięso należy pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy plasterek obtoczyć w mące.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Krok 2 z 6

Smażyć na średnio rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła ok. 1-2 minut z każdej strony (powinno się delikatnie przyrumienić). Zalać winem i gotować do odparowania alkoholu. Następnie mięso przełożyć na talerz.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Krok 3 z 6

Składniki sosu dusić przez chwilę na małym ogniu do połączenia się tych składników i uzyskania gładkiej konsystencji sosu.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Krok 4 z 6

Mięso przełożyć do sosu, posolić i gotować ok. 3-4 min. Dodać ziarenka pieprzu, delikatnie wymieszać.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Krok 5 z 6

Ziarenka nadają potrawie pikanterii i ciekawego smaku. Należy je wcześniej odsączyć z zalewy.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym

Krok 6 z 6

Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, należy go rozcieńczyć gorącą wodą lub bulionem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Eskalopki z indyka w sosie pomidorowo-serowym to danie mięsne, które możesz przygotować w ciągu kilku minut. Jest proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Dodatek serka mascarpone sprawia, że sos jest bardzo delikatny i kremowy, a zielony pieprz nadaje potrawie pikanterii i chrupkości. Eskalopki podawaj z kaszą i ulubionym miksem sałat.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika