Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.