Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierniczki to jedne z tych ciastek, które należy przygotowywać odpowiednio wcześnie przed świętami. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Miękkie pierniki będą grubsze, jeżeli użyjesz więcej proszku do pieczenia i drożdży.
Przygotowanie
62 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
Krok 2
5 min
Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
Krok 4
5 min
Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
Krok 5
10 min
Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
Krok 6
5 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
Krok 8
2 min
Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.
Krok 1
z
8
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
Krok 2
z
8
Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
8
Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
Krok 4
z
8
Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
Krok 5
z
8
Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
Krok 6
z
8
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
Krok 7
z
8
Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
Krok 8
z
8
Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0