Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierniczki to jedne z tych ciastek, które należy przygotowywać odpowiednio wcześnie przed świętami. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Miękkie pierniki będą grubsze, jeżeli użyjesz więcej proszku do pieczenia i drożdży.
Przygotowanie
62 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
Krok 2
5 min
Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
Krok 4
5 min
Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
Krok 5
10 min
Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
Krok 6
5 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
Krok 8
2 min
Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.
Krok 1
z
8
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
Krok 2
z
8
Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
8
Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
Krok 4
z
8
Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
Krok 5
z
8
Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
Krok 6
z
8
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
Krok 7
z
8
Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
Krok 8
z
8
Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0