Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miękkie pierniczki

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Miód
0.75 szklanka
Cukier puder
0.5 paczka
Przyprawa do piernika
1 łyżka
Masło
1 
Jajko
25 dag
Drożdże świeże

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
16.54 g
Węglowodany
92.9 g
Tłuszcze
6.88 g
Wartość energetyczna
463.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.
Krok 2
5 min
Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.
Krok 4
5 min
Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.
Krok 5
10 min
Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.
Krok 6
5 min
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.
Krok 8
2 min
Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.
Miękkie pierniczki

Krok 1 z 8

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz Proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę.

Miękkie pierniczki

Krok 2 z 8

Miód podgrzej razem z przyprawą do piernika, aż do rozpuszczenia.Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.

Miękkie pierniczki

Krok 3 z 8

Wlewaj płyn do mąki z cukrem pudrem, wyrób ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło, jajo i drożdże. Uwaga!- z drożdży nie musisz robić rozczynu.

Miękkie pierniczki

Krok 4 z 8

Ciasto dokładnie wyrób. Stolnicę podsyp mąką.

Miękkie pierniczki

Krok 5 z 8

Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm (im grubsze będzie ciasto tym miększe pierniczki otrzymasz). Wykrawaj pierniczki.

Miękkie pierniczki

Krok 6 z 8

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok 2 cm.

Miękkie pierniczki

Krok 7 z 8

Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok 15 minut.

Miękkie pierniczki

Krok 8 z 8

Chłodne pierniczki udekoruj według uznania. Możesz polać je lukrem, polewą czekoladową i posypać kolorowym maczkiem.

Pierniczki to jedne z tych ciastek, które należy przygotowywać odpowiednio wcześnie przed świętami. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Miękkie pierniki będą grubsze, jeżeli użyjesz więcej proszku do pieczenia i drożdży.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika