Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piernik z serem

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5 szklanek
Cukier
1 szklanka
Mleko
0.5 szklanka
Olej
1 słoik
Dżem śliwkowy
4 
Jajko
3 łyżek
Kakao
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
500 g
Mielony twaróg
0.75 szklanka
Cukier puder
125 g
Masło stopione
4 
Jajko
5 łyżek
Śmietana
5 łyżek
Cukier
3 łyżek
Kakao

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
344.67 kcal
Węglowodany
43.86 g
Białko
7.96 g
Tłuszcze
19.49 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Zacznij przygotowywać masę serową od utarcia żółtek z cukrem pudrem. Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.
Krok 3
10 min
Białka jajek ubij na pianę, delikatnie połącz z masą serową i wyłóż na ciasto.
Krok 4
65 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Krok 5
5 min
POLEWA: Śmietanę zagotuj z cukrem.
Krok 6
5 min
Dodaj kakao, wymieszaj i rozsmaruj na zimnym cieście.
Piernik z serem

Krok 1 z 6

Składniki: Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia Winiary, Mąka pszenna pełnoziarnista, Cukier, Mleko, Olej, Dżem śliwkowy, Jajko, Kakao, Soda oczyszczona

Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piernik z serem

Krok 2 z 6

Składniki: Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Mielony twaróg, Cukier puder, Masło stopione, Jajko

Zacznij przygotowywać masę serową od utarcia żółtek z cukrem pudrem. Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.

Piernik z serem

Krok 3 z 6

Białka jajek ubij na pianę, delikatnie połącz z masą serową i wyłóż na ciasto.

Piernik z serem

Krok 4 z 6

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Piernik z serem

Krok 5 z 6

Składniki: Śmietana, Cukier, Kakao

POLEWA: Śmietanę zagotuj z cukrem.

Piernik z serem

Krok 6 z 6

Dodaj kakao, wymieszaj i rozsmaruj na zimnym cieście.

W sumie można powiedzieć, że wyszedł nam taki piernik – sernik, ale nieważne jak go nazwiemy, smakować będzie wyśmienicie! Filiżanka kawy albo kubek kakao i porcja takiego ciasta, to najlepsza inwestycja w dobre samopoczucie. Piernik z serem może nam towarzyszyć przy wielu okazjach, ale idealną będą Święta Bożego Narodzenia, z którymi tak mocno kojarzą nam się piernikowe aromaty. Zapach tego ciasta zaprosi do kosztowania wszystkich łasuchów, którzy zgromadzą się przy Twoim świątecznym stole. Piernik z serem pokrój na kawałki, a podając możesz dodać odrobine bitej śmietany.

Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika