Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piernik z serem

0
100min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.5 szklanek
Mąka
1.5 szklanek
Cukier
1 szklanka
Mleko
0.5 szklanka
Olej
1 słoik
Dżem śliwkowy
4 
Jajko
3 łyżek
Kakao
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
500 g
Mielony twaróg
0.75 szklanka
Cukier puder
125 g
Masło stopione
4 
Jajko
5 łyżek
Śmietana
5 łyżek
Cukier
3 łyżek
Kakao

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.96 g
Węglowodany
50.22 g
Tłuszcze
13.13 g
Wartość energetyczna
344.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Zacznij przygotowywać masę serową od utarcia żółtek z cukrem pudrem. Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.
Krok 3
10 min
Białka jajek ubij na pianę, delikatnie połącz z masą serową i wyłóż na ciasto.
Krok 4
60 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Krok 5
5 min
POLEWA: Śmietanę zagotuj z cukrem.
Krok 6
5 min
Dodaj kakao, wymieszaj i rozsmaruj na zimnym cieście.
Piernik z serem

Krok 1 z 6

Składniki: Dżem śliwkowy, Kakao, Soda oczyszczona, Olej, Jajko, Cukier, Mleko, Mąka, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia Winiary

Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piernik z serem

Krok 2 z 6

Składniki: Masło stopione, Mielony twaróg, Jajko, Cukier puder, Budyń o smaku waniliowym WINIARY

Zacznij przygotowywać masę serową od utarcia żółtek z cukrem pudrem. Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.

Piernik z serem

Krok 3 z 6

Białka jajek ubij na pianę, delikatnie połącz z masą serową i wyłóż na ciasto.

Piernik z serem

Krok 4 z 6

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Piernik z serem

Krok 5 z 6

Składniki: Śmietana, Cukier, Kakao

POLEWA: Śmietanę zagotuj z cukrem.

Piernik z serem

Krok 6 z 6

Dodaj kakao, wymieszaj i rozsmaruj na zimnym cieście.

W sumie można powiedzieć, że wyszedł nam taki piernik – sernik, ale nieważne jak go nazwiemy, smakować będzie wyśmienicie! Filiżanka kawy albo kubek kakao i porcja takiego ciasta, to najlepsza inwestycja w dobre samopoczucie. Piernik z serem może nam towarzyszyć przy wielu okazjach, ale idealną będą Święta Bożego Narodzenia, z którymi tak mocno kojarzą nam się piernikowe aromaty. Zapach tego ciasta zaprosi do kosztowania wszystkich łasuchów, którzy zgromadzą się przy Twoim świątecznym stole. Piernik z serem pokrój na kawałki, a podając możesz dodać odrobine bitej śmietany.

Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika