Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Złocisty piernik świąteczny to bardzo popularne ciasto na Wigilię. Proponujemy przygotowanie go z pyszną masą z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukru wanilinowego WINIARY. Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Możesz podawać go ze szklanką ciepłego mleka, a najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Wierzch udekoruj polewą czekoladową, a dodatkowo możesz wyłożyć trochę bakalii.
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
Krok 2
20 min
Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Krok 3
14 min
Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
Krok 4
20 min
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
Krok 5
10 min
Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
Krok 6
10 min
Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
Krok 7
1 min
Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Krok 1
z
7
Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
Krok 2
z
7
Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Krok 3
z
7
Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
Krok 4
z
7
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
Krok 5
z
7
Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
Krok 6
z
7
Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
Krok 7
z
7
Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0