Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Złocisty piernik

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka pszenna
300 g
Mąka krupczatka
200 g
Margaryna
180 g
Cukier puder
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Jajko
1 
Żółtko
4 łyżek
Miód
4 łyżek
Mleko
1 łyżeczka
Przyprawa do piernika
1 łyżka
Mąka krupczatka
2 szklanek
Mleko
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
250 g
Margaryna
1 
Żółtko
5 łyżek
Cukier puder
1 słoik
Dżem

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.52 g
Węglowodany
50.42 g
Tłuszcze
20.37 g
Wartość energetyczna
407.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
10 min
Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
Krok 2
20 min
Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Krok 3
14 min
Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
Krok 4
20 min
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
Krok 5
10 min
Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
Krok 6
10 min
Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
Krok 7
1 min
Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Złocisty piernik

Krok 1 z 7

Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).

Złocisty piernik

Krok 2 z 7

Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Złocisty piernik

Krok 3 z 7

Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.

Złocisty piernik

Krok 4 z 7

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.

Złocisty piernik

Krok 5 z 7

Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.

Złocisty piernik

Krok 6 z 7

Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.

Złocisty piernik

Krok 7 z 7

Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Złocisty piernik świąteczny to bardzo popularne ciasto na Wigilię. Proponujemy przygotowanie go z pyszną masą z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukru wanilinowego WINIARY. Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Możesz podawać go ze szklanką ciepłego mleka, a najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Wierzch udekoruj polewą czekoladową, a dodatkowo możesz wyłożyć trochę bakalii.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika