Złocisty piernik
1 godz 25 min
Łatwy
1
opakowanie
1
opakowanie
300
g
Mąka pszenna
300
g
Mąka krupczatka
200
g
Margaryna
180
g
Cukier puder
1
łyżeczka
Soda oczyszczona
1
Jajko
1
Żółtko
4
łyżek
Miód
4
łyżek
Mleko
1
łyżeczka
Przyprawa do piernika
1
łyżka
Mąka krupczatka
2
szklanek
Mleko
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
250
g
Margaryna
1
Żółtko
5
łyżek
Cukier puder
1
słoik
Dżem
.
Wartości odżywcze
Białko
5.52 g
Węglowodany
50.42 g
Tłuszcze
20.37 g
Wartość energetyczna
407.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
Krok 2
20 min
Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Krok 3
14 min
Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
Krok 4
20 min
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
Krok 5
10 min
Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
Krok 6
10 min
Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
Krok 7
1 min
Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Złocisty piernik świąteczny to bardzo popularne ciasto na Wigilię. Proponujemy przygotowanie go z pyszną masą z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukru wanilinowego WINIARY. Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Możesz podawać go ze szklanką ciepłego mleka, a najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Wierzch udekoruj polewą czekoladową, a dodatkowo możesz wyłożyć trochę bakalii.
Komentarze 0