Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Złocisty piernik

Złocisty piernik

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
300  g
Mąka pszenna
300  g
Mąka krupczatka
200  g
Margaryna
180  g
Cukier puder
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Jajko
1 
Żółtko
4  łyżek
Miód
4  łyżek
Mleko
1  łyżeczka
Przyprawa do piernika
1  łyżka
Mąka krupczatka
2  szklanek
Mleko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
250  g
Margaryna
1 
Żółtko
5  łyżek
Cukier puder
1  słoik
Dżem
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.52 g
Węglowodany
50.42 g
Tłuszcze
20.37 g
Wartość energetyczna
407.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Złocisty piernik świąteczny to bardzo popularne ciasto na Wigilię. Proponujemy przygotowanie go z pyszną masą z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukru wanilinowego WINIARY. Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Możesz podawać go ze szklanką ciepłego mleka, a najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Wierzch udekoruj polewą czekoladową, a dodatkowo możesz wyłożyć trochę bakalii.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
  • Krok 2

    20 min
    Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  • Krok 3

    14 min
    Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
  • Krok 4

    20 min
    Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
  • Krok 5

    10 min
    Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
  • Krok 6

    10 min
    Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Złocisty piernik

Krok 1 z 7

Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).

Złocisty piernik

Krok 2 z 7

Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Złocisty piernik

Krok 3 z 7

Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.

Złocisty piernik

Krok 4 z 7

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.

Złocisty piernik

Krok 5 z 7

Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.

Złocisty piernik

Krok 6 z 7

Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.

Złocisty piernik

Krok 7 z 7

Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień ojca
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z konfiturą wiśniową

    Ciasto z konfiturą wiśniową

    6 godz 13 min Łatwy
  • Placek orzechowy Snickers

    Placek orzechowy Snickers

    1 godz 10 min Średni
  • Orzechowiec

    Orzechowiec

    1 godz 27 min Łatwy
  • Ciasto oczy carycy

    Ciasto oczy carycy

    2 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu