Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Złocisty piernik
Dodaj do CookBook

Złocisty piernik

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
300  g
Mąka pszenna
300  g
Mąka krupczatka
200  g
Margaryna
180  g
Cukier puder
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Jajko
1 
Żółtko
4  łyżek
Miód
4  łyżek
Mleko
1  łyżeczka
Przyprawa do piernika
1  łyżka
Mąka krupczatka
2  szklanek
Mleko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
250  g
Margaryna
1 
Żółtko
5  łyżek
Cukier puder
1  słoik
Dżem
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.4 g
Wartość energetyczna
408 kcal
Tłuszcze
20.4 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Złocisty piernik świąteczny to bardzo popularne ciasto na Wigilię. Proponujemy przygotowanie go z pyszną masą z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukru wanilinowego WINIARY. Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Możesz podawać go ze szklanką ciepłego mleka, a najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Wierzch udekoruj polewą czekoladową, a dodatkowo możesz wyłożyć trochę bakalii.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
  • Krok 2

    20 min
    Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  • Krok 3

    14 min
    Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
  • Krok 4

    20 min
    Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
  • Krok 5

    10 min
    Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
  • Krok 6

    10 min
    Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Złocisty piernik

Krok 1 z 7

Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).

Złocisty piernik

Krok 2 z 7

Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Złocisty piernik

Krok 3 z 7

Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.

Złocisty piernik

Krok 4 z 7

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.

Złocisty piernik

Krok 5 z 7

Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.

Złocisty piernik

Krok 6 z 7

Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.

Złocisty piernik

Krok 7 z 7

Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień ojca
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu