Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
500  g
Pierś Z Kurczaka
80  g
Orzechy włoskie
300  g
Ciasto Francuskie
1  pęczek
Pietruszka
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
74.2 g
Wartość energetyczna
1441.9 kcal
Tłuszcze
92.8 g
Białko
78.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na tradycyjnego kurczaka w nietradycyjnym wydaniu, czyli kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego. Filety z piersi nadziewamy niespodzianką – sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY oraz posiekanymi orzechami i natką, a następnie doprawione filety z kurczaka zamykamy w cieście francuskim tak, by utworzyć z niego złocisty warkocz. Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego to sposób na wprowadzenie do codziennego menu nieco uroczej odmiany!

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    10 min
    Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.
  • Krok 2

    2 min
    Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
  • Krok 3

    8 min
    Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.
  • Krok 4

    15 min
    Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
  • Krok 6

    10 min
    Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
  • Krok 7

    30 min
    Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 8

    25 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Kurczak tikka masala

    Kurczak tikka masala

    16 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    50 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z kurczakiem

    Zupa wiosenna z kurczakiem

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu