Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
78.4g / 21%
Węglowodany
74.2g / 21%
Tłuszcze
92.8g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

+

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Wróć

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

(1)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
500  g
Pierś Z Kurczaka
80  g
Orzechy włoskie
300  g
Ciasto Francuskie
1  pęczek
Pietruszka
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
78.35 g
Węglowodany
74.16 g
Tłuszcze
92.83 g
Wartość energetyczna
1441.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na tradycyjnego kurczaka w nietradycyjnym wydaniu, czyli kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego. Filety z piersi nadziewamy niespodzianką – sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY oraz posiekanymi orzechami i natką, a następnie doprawione filety z kurczaka zamykamy w cieście francuskim tak, by utworzyć z niego złocisty warkocz. Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego to sposób na wprowadzenie do codziennego menu nieco uroczej odmiany!

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    10 min
    Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.
  • Krok 2

    2 min
    Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
  • Krok 3

    8 min
    Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.
  • Krok 4

    15 min
    Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
  • Krok 6

    10 min
    Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
  • Krok 7

    30 min
    Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 8

    25 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.
Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z indyka w boczku z morelami

    Pierś z indyka w boczku z morelami

    1 godz 28 min Łatwy
  • Podudzia z kurczaka w sosie chili

    Podudzia z kurczaka w sosie chili

    1 godz 35 min Łatwy
  • Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

    Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

    1 godz 19 min Łatwy
  • Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    3 godz 52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu