Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Bruschetta z czerstwego pieczywa

(0)
30min
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Czerstwe pieczywo (chleb lub bułki)
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól i pieprz
2 
Pomidory świeże lub z puszki
1  ząbek
Czosnek
trochę
Bazylia, pietruszka lub inne zioła które znajdziesz w kuchni
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz
0.5  szklanka
Tarty ser dojrzewający, np. parmezan (ewentualnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.25 g
Węglowodany
30.44 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
372.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Omówimy sobie przepis na bruschettę z czerstwego pieczywa. Bruschetta to włoski przysmak, który jest idealnym sposobem na wykorzystanie starego chleba. Jest to proste, ale smaczne danie, które można z powodzeniem przygotować na różne okazje. Czy chcesz poznać przepis na bruschettę z czerstwego pieczywa? W takim razie zaczynamy! Dowiesz się, jak przygotować włoskie danie, jakie dodatki dobrze komponują się z bruschettą i jak ją podawać. Przygotuj się na smakowity przysmak!


Bruschetta - przepis

Jak zrobić bruschettę? Przepis na pyszną bruschettę z czerstwego pieczywa to jedna z najłatwiejszych przekąsek, które można przygotować. Aby przyrządzić bruschettę, należy najpierw ugotować kilka pomidorów i zmielić je w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soli. Następnie należy przygotować czerstwe pieczywo, które można uprażyć lub podpiec w piekarniku. Na uprażone, lub podpieczone pieczywo należy wyłożyć przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Na to można dodać plasterki sera mozzarella, kilka liści bazylii i odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Na koniec należy wstawić bruschettę do piekarnika lub zapiekać na patelni grillowej, aż ser się rozpuści, a bruschetta zacznie się rumienić.


Bruschetta - z czym podawać?

Bruschetta to włoska przekąska składająca się z grzanki z pieczywa włoskiego, która została opieczona z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół, a następnie posypana solą. Jest to idealna przekąska do podania przy drinku lub na przyjęciu. Najbardziej popularnym rodzajem bruschetty jest bruschetta z pomidorami. Ten przepis jest bardzo prosty do przygotowania i polega na wymieszaniu pokrojonych pomidorów z ziołami, solą i oliwą z oliwek. Następnie mieszanka ta jest przekładana na opieczone grzanki. Możesz również dodać do niej inne składniki, takie jak mozzarella, bazylia i czosnek, aby dodać więcej smaku. Bruschetta jest idealnym dodatkiem do różnych dań, takich jak makarony, sałatki, zupy i mięso. Możesz również podawać je z kawałkami szynki lub serem pleśniowym. Jest to doskonała przekąska na wieczorne przyjęcie. Aby przygotować bruschettę, wystarczy wymieszać składniki, włożyć je na grzankę i wstawić do piekarnika na kilka minut.


Historia bruschetty z czerstwego pieczywa

Historia bruschetty z czerstwego pieczywa jest stara jak samo pieczywo. W starożytnym Rzymie, ludzie używali czerstwego pieczywa do ponownego podgrzewania i przyprawiania go. Było to szczególnie popularne wśród ubogich, którzy nie mogli sobie pozwolić na świeże pieczywo. Używali oni czerstwego pieczywa, aby przedłużyć jego żywotność, i dodawali do niego różne przyprawy i oliwę, aby nadać mu smak. W czasach współczesnych bruschetta z czerstwego pieczywa stała się popularna w całej Europie. Można ją spotkać niemalże we wszystkich restauracjach na świecie. Jest to wyśmienita przystawka, która może być łatwo przygotowana w domu. Wystarczy posmarować czerstwe pieczywo oliwą i przyprawami, a następnie upiec je w piekarniku. Bruschetta z czerstwego pieczywa jest idealna jako przystawka do wina lub jako przekąska na imprezę.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    13 min
    Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.
  • Krok 2

    12 min
    Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 1 z 3

Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 2 z 3

Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 3 z 3

Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kuchnia włoska
  • Śniadanie
  • Tapas
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    30 min Łatwy
  • Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    45 min Łatwy
  • Tosty francuskie

    Tosty francuskie

    20 min
  • Szybki makaron z szynką i pomidorami

    Szybki makaron z szynką i pomidorami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu