Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

(0)
30min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  plastrów
Czerstwe pieczywo (chleb lub bułki)
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  ząbek
trochę
Sól i pieprz
2 
Pomidory świeże lub z puszki
1  ząbek
trochę
Bazylia, pietruszka lub inne zioła które znajdziesz w kuchni
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz
0.5  szklanka
Tarty ser dojrzewający, np. parmezan (ewentualnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.25 g
Węglowodany
30.44 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
372.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
13 min
Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.
Krok 2
12 min
Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Krok 3
5 min
Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 1 z 3

Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 2 z 3

Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 3 z 3

Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.

W poszukiwaniu inspiracji Zero Waste warto zajrzeć do przepisów kuchni włoskiej. Najsłynniejsze obecnie włoskie dania wywodzą się ze wsi, gdzie żyło się skromnie, ale gospodarowano mądrze i niczego nie marnowano. Bruschetta to włoska przekąska, która nadaje się zarówno na luźny, weekendowy brunch, jak i imprezę. Bruschetta z czerstwego pieczywa to świetny pomysł na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Najczęściej grzanki podawane są z sosem pomidorowym, ale bruschettę z czerstwego pieczywa możesz serwować również z pesto (np. z natki pietruszki, liści rzodkiewki czy bazylii) lub z tapenadą z czarnych oliwek i innymi pastami. Koniecznie wypróbuj!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha