Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Bruschetta z czerstwego pieczywa

(0)
30min
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Czerstwe pieczywo (chleb lub bułki)
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól i pieprz
2 
Pomidory świeże lub z puszki
1  ząbek
Czosnek
trochę
Bazylia, pietruszka lub inne zioła które znajdziesz w kuchni
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz
0.5  szklanka
Tarty ser dojrzewający, np. parmezan (ewentualnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.25 g
Węglowodany
30.44 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
372.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W poszukiwaniu inspiracji Zero Waste warto zajrzeć do przepisów kuchni włoskiej. Najsłynniejsze obecnie włoskie dania wywodzą się ze wsi, gdzie żyło się skromnie, ale gospodarowano mądrze i niczego nie marnowano. Bruschetta to włoska przekąska, która nadaje się zarówno na luźny, weekendowy brunch, jak i imprezę. Bruschetta z czerstwego pieczywa to świetny pomysł na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Najczęściej grzanki podawane są z sosem pomidorowym, ale bruschettę z czerstwego pieczywa możesz serwować również z pesto (np. z natki pietruszki, liści rzodkiewki czy bazylii) lub z tapenadą z czarnych oliwek i innymi pastami. Koniecznie wypróbuj!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    13 min
    Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.
  • Krok 2

    12 min
    Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 1 z 3

Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 2 z 3

Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Bruschetta z czerstwego pieczywa

Krok 3 z 3

Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kuchnia włoska
  • Śniadanie
  • Tapas
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    30 min Łatwy
  • Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    30 min Średni
  • Tosty francuskie

    Tosty francuskie

    20 min
  • Szybki makaron z szynką i pomidorami

    Szybki makaron z szynką i pomidorami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu