Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W poszukiwaniu inspiracji Zero Waste warto zajrzeć do przepisów kuchni włoskiej. Najsłynniejsze obecnie włoskie dania wywodzą się ze wsi, gdzie żyło się skromnie, ale gospodarowano mądrze i niczego nie marnowano. Bruschetta to włoska przekąska, która nadaje się zarówno na luźny, weekendowy brunch, jak i imprezę. Bruschetta z czerstwego pieczywa to świetny pomysł na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Najczęściej grzanki podawane są z sosem pomidorowym, ale bruschettę z czerstwego pieczywa możesz serwować również z pesto (np. z natki pietruszki, liści rzodkiewki czy bazylii) lub z tapenadą z czarnych oliwek i innymi pastami. Koniecznie wypróbuj!
Przygotowanie
30 min
Krok 1
13 min
Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.
Krok 2
12 min
Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Krok 3
5 min
Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.
Krok 1
z
3
Pieczywo pokrój na kromki. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polej grzanki z obu stron. Następnie pieczywo usmaż na suchej patelni grillowej lub w piekarniku aż się zarumieni i stanie się przyjemnie złociste.
Krok 2
z
3
Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się szypułki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zioła drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów wraz z porządnym chlustem oliwy oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Krok 3
z
3
Pomidory nałóż na ciepłe grzanki. Pozostałym sosem polej pieczywo. Podawaj posypane tartym serem dojrzewającym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0