Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Filet z łososia na ziemniaczanym gratin
Dodaj do CookBook

Filet z łososia na ziemniaczanym gratin

(1)
1 godz 28 min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos tatarski WINIARY
800  g
Filet z łososia
800  g
Ziemniaki
200  ml
Śmietanka 30%
100  g
Ser cheddar (lub inny żółty ulubiony)
2 
Buraki
2 
Cytryna
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Olej do smażenia
trochę
Rozmaryn świeży Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.3 g
Wartość energetyczna
1084.6 kcal
Tłuszcze
75.8 g
Białko
53.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

88 min
  • Krok 1

    60 min
    Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w krążki, czosnek drobno posiekaj. W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę i czosnek z oliwą, solą i pieprzem. Ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą posypując częścią tartego sera. Następnie całość zalej śmietanką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Buraki obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki (najlepiej używając mandoliny), a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej w garnku do temperatury około 160–170°C. Smaż plasterki buraka partiami, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione. Odsącz chipsy na papierowym ręczniku i oprósz solą morską.
  • Krok 3

    15 min
    Gdy gratin jest prawie gotowy, zacznij przygotowywać rybę. Podziel ją na 4 filety, dopraw je solą i pieprzem. Cytryny pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż filety z łososia po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą lekko złociste. Na wierzchu każdego fileta ułóż plasterek cytryny i przełóż na blaszkę do pieczenia. Następnie wstaw do piekarnika na około 5–10 minut, aby cytryna się lekko skarmelizowała, a łosoś dopiekł.
  • Krok 4

    3 min
    Na talerzu rozprowadź łyżkę stołową Sosu Tatarskiego WINIARY, ułóż na niej porcję ziemniaczanego gratin, na nim filet z dorsza z pieczoną cytryną na wierzchu. Całość udekoruj chipsami z buraka i świeżymi ziołami, jeśli chcesz. Podawaj od razu, aby danie było ciepłe, a chipsy z buraka chrupiące.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marynowane filety z kurczaka z sałatką

    Marynowane filety z kurczaka z sałatką

    4 godz 20 min Łatwy
  • Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

    Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

    36 min Łatwy
  • Filet z kurczaka faszerowany dynią, dzikim ryżem i jarmużem

    Filet z kurczaka faszerowany dynią, dzikim ryżem i jarmużem

    40 min Łatwy
  • Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

    Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

    2 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu