Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ogórki kanapkowe
Dodaj do CookBook

Ogórki kanapkowe

(0)
40 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek
1  szklanka
Ocet
1  szklanka
Cukier
2  szklanek
Woda
1  łyżka
Sól peklowa
0.5  łyżka
Curry
1 
Gorczyca mielona
1 
Ziele angielskie
1 
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
64.9 g
Wartość energetyczna
270.7 kcal
Tłuszcze
0.8 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ogórki kanapkowe można kupić jako gotowy produkt w sklepie - tak samo jak korniszony albo ogórki kiszone. Jednak wiele osób kanapkowe ogórki woli przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, szczególnie, jeśli masz w zwyczaju przygotowywanie różnych innych przetworów. Ogórki kanapkowe na zimę możesz przygotować niskim kosztem w sezonie letnim, gdy składniki są naprawdę tanie i łatwo dostępne. Na czym polega fenomen tej przekąski i skąd bierze się jej popularność? Przede wszystkim ogórki kanapkowe do słoików wkłada się już pokrojone w plastry, a nie w całości. Dzięki temu ogórki kanapkowe w słoikach wystarczy wyjąć z zalewy i już można kłaść na kromce chleba. Ogórki konserwowe kanapkowe idealnie pasują jako dodatek do pasztetu, pasty jajecznej albo wołowiny. Ich atutem jest lekko pikantny smak, który udaje się osiągnąć dzięki dodaniu gorczycy i żółtego curry. Ogórki kanapkowe w zalewie można dołożyć jako składnik do hamburgera albo podać do tradycyjnego obiadu z kotletem i ziemniakami. Ogórki plastry kanapkowe mają tak uniwersalne zastosowanie, że można zrobić duży zapas, nie martwiąc się o to, do czego będą pasować - zawsze znajdzie się na to jakiś pomysł. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ogórki kanapkowe, nie ma powodów do obaw. Podobnie jak w przypadku kiszonek potrzebne będą pojemne słoiki do których trafią ogórki, lecz nie całe tylko przekrojone. Szczelnie wypełnione słoiczki są zalewane mieszaniną wody, octu, cukru i soli, a po pasteryzacji produktu w gorącej wodzie lub w piekarniku pozostaje tylko cierpliwie czekać. Jak widzisz, przepis na ogórki kanapkowe nie jest wcale trudny do realizacji! Łatwo sprawdzić, jaka przyprawa nada im pożądany przez ciebie smak - może być to na przykład kurkuma lub czosnek. Jeśli preferujesz słodki posmak, możesz zobaczyć, jaka mieszanka sprawdzi się najlepiej!

Jak wybrać ogórki kanapkowe do słoika? To zależy od wielkości, a właściwie wysokości słoików, niemniej zaleca się, żeby wybierać egzemplarze, które będą małej lub średniej wielkości.

Ogórki kanapkowe do słoików na zimę można przygotowywać wspólnie z całą rodziną. Dla najmłodszych to ważna lekcja, bo pokazuje na czym polega przygotowywanie przetworów. Co więcej, gdy będziecie jeść ogórki do słoików kanapkowe przez cały rok, na pewno przypominacie sobie, ile pracy i determinacji wymagało ich przygotowanie - zwłaszcza, jeśli ilość była naprawdę duża.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    2 min
    Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki wzdłóż, idealne do kanapek.
  • Krok 2

    15 min
    W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i proszkiem curry, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    W każdym słoiku umieść po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
  • Krok 4

    5 min
    Układaj plastry ogórków w słoikach, a następnie zalej je przygotowaną zalewą octową.
  • Krok 5

    10 min
    Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą.
  • Krok 6

    6 min
    Po ostudzeniu przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu. Są gotowe do spożycia po kilku dniach, a najlepiej po tygodniu.
Ogórki kanapkowe

Krok 1 z 6

Krok 1

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki wzdłóż, idealne do kanapek.

Ogórki kanapkowe

Krok 2 z 6

Krok 2

W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i proszkiem curry, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

Ogórki kanapkowe

Krok 3 z 6

Krok 3

W każdym słoiku umieść po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Ogórki kanapkowe

Krok 4 z 6

Krok 4

Układaj plastry ogórków w słoikach, a następnie zalej je przygotowaną zalewą octową.

Ogórki kanapkowe

Krok 5 z 6

Krok 5 Krok 5

Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą.

Ogórki kanapkowe

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6

Po ostudzeniu przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu. Są gotowe do spożycia po kilku dniach, a najlepiej po tygodniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Fermentacja
  • Gotowanie w garnku
  • Inspiracje
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Sos
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    23 min Łatwy
  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Botwinka z ogórkiem

    Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy
  • Przepis na ogórki małosolne

    Przepis na ogórki małosolne

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu