Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik dyniowy
Dodaj do CookBook

Sernik dyniowy

(0)
2 godz 30 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mielony twaróg
500  g
Dyni, upieczonej do miękkości (waga przed pieczeniem)
250  ml
Śmietanki 30%
4 
Jajka
1  łyżka
Przyprawy pumpkin spice
2  szklanek
Cukru
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szczypta
Sóli
200  g
Herbatniki
3  łyżek
Roztopione masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
82.2 g
Wartość energetyczna
770.8 kcal
Tłuszcze
43.6 g
Białko
17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na dynię trwa zazwyczaj od września do listopada. To dobry czas, żeby przygotować wiele pysznych potraw - na przykład rozgrzewającą dyniową zupę krem albo marynowaną dynię w na zimę. Warto pamiętać o tym, że z tego pożywnego warzywa można zrobić też wiele dań na słodko. Szczególnie polecamy sernik dyniowy! Przepis na sernik z dyni przygotowuje się podobnie jak inne serniki. Główna różnica polega na tym, że masa powstaje z twarogu wymieszanego z upieczoną i zblendowaną dynią. Do stworzenia takiego puree z dyni wystarczy około 0,5 kg (masa przed upieczeniem). Dyniowy posmak miesza się z przyjemnym aromatem cukru waniliowego, a wyjątkowy smak wzmacnia jeszcze przyprawa pumpkin spice. Kruchy spód powstaje z połączenia roztopionego masła i rozdrobnionych herbatników. Opcjonalnym dodatkiem jest jeszcze lukier na górze. Tak tworzy się wyjątkowo bogata kompozycja smaków - prawdziwa uczta dla zmysłów! Żeby wszystko wyszło tak jak trzeba, pamiętaj tylko, żeby właściwie nastawić temperaturę w piekarniku. Spód piecze się w temperaturze 180°C, a masę twarogową z dynią w 160°C. Dyniowy sernik na zimno to pyszny deser. Świetnie pasuje do spotkania przy kawie i herbacie - nie tylko z okazji Halloween. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Dlatego Przed podaniem na stół sernik z dodatkiem dyni najlepiej trzymać go w lodówce przez całą noc. Opisany przepis na sernik dyniowy możesz wzbogacić o kilka dodatków - w zależności od swoich upodobań. Może to być lukier, a także wiórki czekoladowe lub posypka z cukru pudru. Do dyni na słodko dobrze będzie też pasować odrobina cynamonu. Przepis na dobry sernik z dynią można podawać w ramach tradycji świętowania Halloween właśnie w tym okresie. Jeśli jednak zasmakuje Ci tak bardzo, że nie chcesz czekać na niego wiele miesięcy, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać go przez dały rok. To ciekawa alternatywa dla innych serników, których smak już wszyscy dobrze znają!

Przygotowanie

150 min
  • Krok 1

    5 min
    Herbatniki pokrusz na drobno i wymieszaj z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż nią spód tortownicy, dociskając, i wstaw do lodówki.
  • Krok 2

    50 min
    Dynię pokrój na kawałki i piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż zmięknie, następnie zblenduj na gładko.
  • Krok 3

    90 min
    W dużej misce zmiksuj twaróg, purée z dyni, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz przyprawę pumpkin spice, aż masa będzie jednolita. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym, a na koniec wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wyciągnij tortownicę z lodówki, wylej masę serową na spód. Piecz sernik w 160°C przez ok 75-90 minut, aż masa się zetnie.
  • Krok 4

    5 min
    Po upieczeniu wystudź sernik, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Sernik dyniowy

Krok 1 z 4

Krok 1 Krok 1

Herbatniki pokrusz na drobno i wymieszaj z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż nią spód tortownicy, dociskając, i wstaw do lodówki.

Sernik dyniowy

Krok 2 z 4

Krok 2 Krok 2 Krok 2

Dynię pokrój na kawałki i piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż zmięknie, następnie zblenduj na gładko.

Sernik dyniowy

Krok 3 z 4

Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3

W dużej misce zmiksuj twaróg, purée z dyni, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz przyprawę pumpkin spice, aż masa będzie jednolita. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym, a na koniec wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wyciągnij tortownicę z lodówki, wylej masę serową na spód. Piecz sernik w 160°C przez ok 75-90 minut, aż masa się zetnie.

Sernik dyniowy

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Po upieczeniu wystudź sernik, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Inspiracje
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Sezonowy
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu