Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do tarty o średnicy od 24 do 28 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Rozwiń kruche ciasto i wyłóż nim formę, dociskając je do brzegów. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza podczas pieczenia. Wysyp ok. 1 kg grochu lub ryżu, by spód nie rósł w górę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
W garnku zagotuj 750 ml mleka z masłem (125 g), cukrem (75 g) i śmietanką. Budyń Pumpkin Spice Latte WINIARY wymieszaj z resztką zimnego mleka. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj budyń, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego wystudzenia.
Przelej przygotowaną masę budyniową na upieczony kruchy spód tarty. Wygładź powierzchnię i odstaw ciasto do ostygnięcia.
Teraz przygotuj dyniowy topping. Obierz dynię, usuń pestki i pokrój miąższ dyni na małe kawałki. W rondlu rozpuść łyżkę masła, aż zacznie się rumienić. Na bardzo rozgrzany tłuszcz, dodaj dynię, sok z cytryny, goździki, sól i cukier. Całość smaż na al dente lub jak wolisz do rozmiękczenia. Wyjmij goździki.
Gdy masa dyniowa będzie gotowa, rozłóż ją równomiernie na wierzchu ostudzonej masy budyniowej.
Tartę włóż na chwilę do lodówki, aby całość się ścięła. Gotowe! Smacznego!