Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Brioszka maślana
Dodaj do CookBook

Brioszka maślana

(0)
3 godz 10 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna, biała, uniwersalna, wzbogacona, niebielona
7  g
Drożdże
20  g
Drożdże
5 
Jajko
100  ml
Woda
1  łyżeczka
Sól
250  g
Masło
1  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
99.7 g
Wartość energetyczna
1024.8 kcal
Tłuszcze
57.9 g
Białko
24.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Brioszki to wypieki inspirowane kuchnią francuską. Ich nazwa wywodzi się właśnie od francuskiego "Brioche". Należy do grupy najpopularniejszych potraw śniadaniowych, jak croissant czy bagietka. Nazwa bułeczki brioszki pochodzi czasownika francuskiego broyer (kruszyć, tłuc, rozcierać, rozdrabniać), nawiązującego do długiego procesu zagniatania ciasta. Przyjmuje się, że bułka brioszka znana była już w XV wieku w Normandii. To właśnie z tamtych stron przepis na brioszki trafił do Paryża. Najstarszy zapisany przepis pochodzi z 1742 roku.

Brioszki na śniadanie można jadać w kilku różnych wersjach. W Alzacji brioszki znane są pod nazwą "kouglof" i różnią od oryginału tym, że do ciasta dodaje się rodzynki i piecze w formie o kształcie wysokiej, skręconej korony Specjalność Akwitanii to brioche aux fruits confits - wersja z owocami kandyzowanymi. Rejon Owernii słynie natomiast z brioche de Gannat, czyli brioszki podawanej z serem. Nad Loarą jada się brioche vendéenne - ciastko w kształcie warkocza.

Najbardziej oryginalny przepis na brioszki to chyba brioche de Noël. Mowa o brioszkach uformowanych w kształt becika, która są częścią tradycji w północnej Francji i w rejonie Wogezów. Do becika z ciasta trafia niewielka figurka zrobiona z cukru albo marcepanu.

Oprócz tych opisanych wersji można przygotować także własne - na przykład z dodatkiem czekolady albo wiśni.

Brioszki sprawdzony przepis dla każdego, kto lubi ciasto drożdżowe, to ciekawa alternatywa dla szarlotki albo sernika. Warto podać taki deser na stół, gdy zaprosisz kogoś na kawę albo herbatę. Są naprawdę pyszne, jednak ich przygotowania wymaga czasu. Szczególnie nieprzyjemnym zadaniem wydaje się oczekiwanie przez około godzinę, aż ciasto właściwie wyrośnie,

Bułki brioszki najlepiej jeść w tym samym dniu, gdy zostały upieczone. Co jednak w sytuacji, gdy ilość jest zbyt duża? Jeśli chcesz zachować je na później, spokojnie możesz umieścić je w chlebaku.

Przygotowanie

190 min
  • Krok 1

    5 min
    W dużej misce połącz 500g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli i drożdże. Następnie dodaj 5 jajek i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem, aż składniki się połączą.
  • Krok 2

    15 min
    Stopniowo dodawaj miękkie masło, po kawałku, kontynuując wyrabianie ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrabianie może zająć około 10-15 minut.
  • Krok 3

    60 min
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Krok 4

    5 min
    Po wyrośnięciu, krótko zagnieć ciasto, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, a następnie uformuj z niego bochenek lub podziel na mniejsze kawałki, jeśli chcesz zrobić bułeczki.
  • Krok 5

    60 min
    Umieść ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-60 minut. (1h)
  • Krok 6

    35 min
    Nagrzej piekarnik do 180°C. Przed pieczeniem, możesz posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę. Piecz brioszkę przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy.
  • Krok 7

    10 min
    Po upieczeniu, wyjmij brioszkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed krojeniem.
Brioszka maślana

Krok 1 z 7

Krok 1 Krok 1

W dużej misce połącz 500g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli i drożdże. Następnie dodaj 5 jajek i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem, aż składniki się połączą.

Brioszka maślana

Krok 2 z 7

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

Stopniowo dodawaj miękkie masło, po kawałku, kontynuując wyrabianie ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrabianie może zająć około 10-15 minut.

Brioszka maślana

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3

Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Brioszka maślana

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4

Po wyrośnięciu, krótko zagnieć ciasto, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, a następnie uformuj z niego bochenek lub podziel na mniejsze kawałki, jeśli chcesz zrobić bułeczki.

Brioszka maślana

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5

Umieść ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-60 minut. (1h)

Brioszka maślana

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6 Krok 6

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przed pieczeniem, możesz posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę. Piecz brioszkę przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy.

Brioszka maślana

Krok 7 z 7

Krok 7

Po upieczeniu, wyjmij brioszkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed krojeniem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Najlepszy deser
  • Niski poziom cukru
  • Pieczywo
  • Śniadanie
  • Wielkanoc
  • Z piekarnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu