Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pinsa Romana
Dodaj do CookBook

Pinsa Romana

(0)
3 godz 55 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mąka pszenna
100  g
Mąka ryżowa
7  g
Suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
400  ml
Woda
1  łyżeczka
Sól
10  ml
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Cukru
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
98.1 g
Wartość energetyczna
486.8 kcal
Tłuszcze
3.6 g
Białko
12.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pinsa Romana (możesz spotkać się też z nazwą pisaną łącznie - pinsaromana lub pinsa alla romana) to włoskie danie znane już od czasów Cesarstwa Rzymskiego. Ta prosta potrawa stanowiła łatwo dostępny posiłek dla licznych obywateli zamieszkujących Italię.

Chociaż nazwa ma podobne brzmienie do pizzy albo greckiej pity, trudno pomylić ze sobą te specjały. Podobnie jak focaccia, pinsa najczęściej jest spożywana bez sosu pomidorowego. Wyróżnia się także smakiem ciasta i jego strukturą. Gdzie tkwi sekret pinsy? Na pewno warto podkreślić, że wyróżnikiem jest przygotowywania jej z więcej niż jednego rodzaju mąki. Najlepszy efekt uzyskasz, łącząc mąką pszenną i ryżową. Są także przepisy, w których dodatkowo pojawia się mąka sojowa. Kolejny ważny element to długie wyrastanie ciasta. Przyjmuje się, że wyrobione ciasto zanim trafi do piekarnika powinno leżeć co najmniej trzy godziny. Nie brakuje jednak szefów kuchni, którzy ciasto na pinsę przygotowują 24 godziny przed podaniem albo jeszcze wcześniej!

Mieszanka mąki i długie wyrastanie dają niesamowite efekty! Ciasto na pinsę, przypominające wyglądem chmurkę, będzie po upieczeniu chrupiące z zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku.

Co podać do pinsy? W tej kwestii panuje duża dowolność. Można przyjąć, że dobrym wyborem będą te wszystkie dodatki, które lubisz na włoskiej pizzy - mozzarella, pomidory, oliwki, bazylia, rukola, pieczarki, karczochy, dojrzewające wędliny. Składniki mogą być takie same jak do pizzy, natomiast Włosi podkreślają różnice w technologii pieczenia tych wyrobów. Oryginalna pinsa nie trafia do kamiennego pieca jak klasyczna pizza, ale do metalowej brytfanki.

"Pinsa romana kcal" - to częste zapytanie wpisywane w internetowe wyszukiwarki. Wiele osób chce wiedzieć, czy puszysta pinsa nie jest bardzo kaloryczna. Na szczęście nie ma powodów do obaw. Puszyste ciasto nie stanowi żadnego zagrożenia dla Twojej diety.

W potocznym języku można zetknąć się z terminem pizza pinsa romana. Póki nie rozmawiasz z Włochem, to sformułowanie będzie w porządku. Jednak w kontakcie z mieszkańcami Italii lepiej nie rozróżniać oba pojęcia, żeby nie wyjść na ignoranta. Pinsę można zjeść w wyspecjalizowanych lokalach nazywanych pinseriami.

Skąd obecna popularność pinsy, która przez stulecia pozostawała w cieniu innych włoskich potraw? Wydaje się, że to zasługa jednego człowieka - Corrado Di Marco. To on połączył wynika badań naukowych z notatkami swojego dziadka i w ten sposób odtworzył zapomniany przepis. Praca nad pinsą przyniosła Di Marco sławę i pieniądze. Obecnie ten ceniony ekspert aktywnie działa w Associazione Originale Pinsa Romana - stowarzyszeniu, które założył w celu ochrony oryginalnej receptury na pinsę. Jeśli masz ochotę na przysmak z włoskich produktów spożywczych, o niskiej zawartości tłuszczu, sięgnij po rzymską pinsę!

Przygotowanie

235 min
  • Krok 1

    180 min
    W dużej misce wymieszaj mąki. W małej miseczce rozpuść drożdże i cukier w 100 ml zimnej wody, odstaw na kilka minut. Dodaj sól do mąki, następnie wlej rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę, mieszaj do połączenia składników. Dodaj oliwę z oliwek i zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    35 min
    Podziel wyrośnięte ciasto na 2-3 części, na oprószonej mąką powierzchni uformuj owalne placki o grubości około 1 cm. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 30 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Rozgrzej piekarnik do 250°C. Piecz przez 10-12 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • Krok 4

    5 min
    Po upieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pinsa Romana

Krok 1 z 4

Krok 1

W dużej misce wymieszaj mąki. W małej miseczce rozpuść drożdże i cukier w 100 ml zimnej wody, odstaw na kilka minut. Dodaj sól do mąki, następnie wlej rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę, mieszaj do połączenia składników. Dodaj oliwę z oliwek i zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Pinsa Romana

Krok 2 z 4

Krok 2

Podziel wyrośnięte ciasto na 2-3 części, na oprószonej mąką powierzchni uformuj owalne placki o grubości około 1 cm. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 30 minut.

Pinsa Romana

Krok 3 z 4

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Piecz przez 10-12 minut, aż ciasto będzie złociste.

Pinsa Romana

Krok 4 z 4

Krok 4

Po upieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu