Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świąteczny piernik z majonezem
Dodaj do CookBook

Świąteczny piernik z majonezem

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka pszenna
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
2 
Jajko
150  g
Daktyle bez pestek
150  g
Cukier
150  ml
Mleko
150  ml
Miód np. wielokwiatowy lub gryczany dla głębszego smaku
100  g
Orzechy laskowe lub włoskie
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
2  łyżek
Przyprawa do piernika
1  łyżeczka
Kakao
trochę
Skórka z pomarańczy
1  szczypta
Sól
1 
Lukier pomarańczowy
trochę
Sok z pomarańczy
200  g
Cukier puder (w zależności od konsystencji)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.8 g
Wartość energetyczna
320 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    5 min
    W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao (jeśli używasz) i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj suche składniki, aby dobrze się połączyły.
  • Krok 2

    3 min
    W osobnej misie ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj miód, mleko i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Mieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
  • Krok 3

    5 min
    Do mokrych składników dodaj suche składniki, mieszając delikatnie, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec dodaj posiekane daktyle, orzechy oraz startą skórkę pomarańczową. Wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć dodatki w cieście.
  • Krok 4

    45 min
    Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. o wymiarach 20x30 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30–45 minut (w zależności od wielkości foremki babka upiecze się szybciej lub wolniej), aż piernik będzie wyrośnięty i sprężysty. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – po wyjęciu patyczek powinien być suchy.
  • Krok 5

    5 min
    Podczas, gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj sok z pomarańczy, mieszając, aż uzyskasz gęstą, ale płynną polewę. W razie potrzeby dostosuj ilość cukru pudru lub soku, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  • Krok 6

    3 min
    Po wystudzeniu polej piernik przygotowaną polewą pomarańczową. Możesz dodatkowo ozdobić go posiekanymi orzechami, bakaliami, owocami lub startą skórką pomarańczową.
Świąteczny piernik z majonezem

Krok 1 z 6

W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao (jeśli używasz) i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj suche składniki, aby dobrze się połączyły.

Świąteczny piernik z majonezem

Krok 2 z 6

W osobnej misie ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj miód, mleko i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Mieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.

Świąteczny piernik z majonezem

Krok 3 z 6

Do mokrych składników dodaj suche składniki, mieszając delikatnie, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec dodaj posiekane daktyle, orzechy oraz startą skórkę pomarańczową. Wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć dodatki w cieście.

Świąteczny piernik z majonezem

Krok 4 z 6

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. o wymiarach 20x30 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30–45 minut (w zależności od wielkości foremki babka upiecze się szybciej lub wolniej), aż piernik będzie wyrośnięty i sprężysty. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – po wyjęciu patyczek powinien być suchy.

Świąteczny piernik z majonezem

Krok 5 z 6

Podczas, gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj sok z pomarańczy, mieszając, aż uzyskasz gęstą, ale płynną polewę. W razie potrzeby dostosuj ilość cukru pudru lub soku, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Świąteczny piernik z majonezem

Krok 6 z 6

Po wystudzeniu polej piernik przygotowaną polewą pomarańczową. Możesz dodatkowo ozdobić go posiekanymi orzechami, bakaliami, owocami lub startą skórką pomarańczową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Deser
  • Dzień Niepodległości
  • Inny
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Owoc
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • środek do polerowania kuchni
  • Tanie gotowanie
  • Torty / Słodkie tarty
  • Tradycyjny przepis
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pie poświąteczny

    Pie poświąteczny

    41 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

    Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

    47 min Średni
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

    Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

    1 godz 1 min Łatwy
  • Pyszne mięsko na świąteczny obiad

    Pyszne mięsko na świąteczny obiad

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu