Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tatar z łososia surowego to polska odpowiedź na pochodzące z Azji sushi czy sashimi. Posiekany drobno filet z ryby dopraw odrobiną soku z cytryny, oliwą i przyprawą MAGGI. Dodatek posiekanej szalotki i kiszonego ogórka dopełni całości. Tatar z łososia jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji tego dania i doskonale smakuje podany ze świeżą bagietką i liśćmi sałaty lodowej. Zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników owoców morza.
Ten przepis na tatar z łososia łatwo można przygotować w kilka chwil. W 20 minut stworzysz doskonałą przystawkę, albo smaczne, lekkie danie na kolację czy specjalną okazję. Jego smak sprawi, że Twoi bliscy poproszą o dokładkę. Na początek pokrój łososia w bardzo drobną kostkę i posiekaj. Wlej do niego olej i sok z cytryny.
Wyrazistego smaku nadadzą mu: sól, pieprz i Przyprawa MAGGI. Następnie uformuj mięso w 4 równe kulki. Ułóż je na talerzyku i spłaszcz od góry nożem. Postaraj się stworzyć charakterystyczny wzór kratki.
Na koniec pokrój szalotki i ogórki kiszone w drobną kostkę. Rozłóż je na talerzach wokół tatara. Danie podawaj udekorowane gałązkami świeżego koperku i kaparami, które dodatkowo dodadzą kwaskowatego smaku. Tatar doskonale skomponuje się ze świeżym pieczywem. Zachwycisz nim gości np. podczas domowej imprezy andrzejkowej lub sylwestrowej.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj. Wlej oliwę i sok z cytryny.
Krok 2
2 min
Dopraw Przyprawą MAGGI, solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
7 min
Uformuj 4 kulki, ułóż na talerzyku i spłaszcz z góry nożem tworząc kratkę.
Krok 4
5 min
Szalotki i ogórki pokrój w drobną kostkę i połóż wokół tatara.
Krok 5
1 min
Tatara podawaj udekorowanego koperkiem i kaparami.
Krok 1
z
5
Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj. Wlej oliwę i sok z cytryny.
Krok 2
z
5
Dopraw Przyprawą MAGGI, solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
z
5
Uformuj 4 kulki, ułóż na talerzyku i spłaszcz z góry nożem tworząc kratkę.
Krok 4
z
5
Szalotki i ogórki pokrój w drobną kostkę i połóż wokół tatara.
Krok 5
z
5
Tatara podawaj udekorowanego koperkiem i kaparami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1