Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Żelatyna
400  g
Pierś Z Kurczaka
150  g
Groszek i marchew, mrożone, nieprzygotowane
1  pęczek
Pietruszka
1 
Jajko gotowane na twardo
80  g
Ogórki konserwowe
80  g
Pieczarki marynowane
1 
Jajko gotowane na twardo
1  łyżeczka
Musztarda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.16 g
Węglowodany
7.51 g
Tłuszcze
36.12 g
Wartość energetyczna
486.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

129 min
Krok 1
5 min
W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.
Krok 2
10 min
Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.
Krok 3
5 min
Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.
Krok 4
8 min
Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.
Krok 5
5 min
Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 6
5 min
Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.
Krok 7
10 min
Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.
Krok 8
2 min
Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.
Krok 9
15 min
Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.
Krok 10
2 min
Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.
Krok 11
3 min
Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.
Krok 12
40 min
Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Krok 13
8 min
Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.
Krok 14
2 min
Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Krok 15
5 min
Jajka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 16
2 min
Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.
Krok 17
2 min
Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).
Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 1 z 17

W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 2 z 17

Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 3 z 17

Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 4 z 17

Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 5 z 17

Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 6 z 17

Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 7 z 17

Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 8 z 17

Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 9 z 17

Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 10 z 17

Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 11 z 17

Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 12 z 17

Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 13 z 17

Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 14 z 17

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 15 z 17

Jajka obierz i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 16 z 17

Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 17 z 17

Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).

Tymbaliki najlepiej jest przygotować przy okazji gotowania wywaru na zupę :) Nazwa pochodzi z francuskiego, gdzie "timbale" oznacza kocioł. Timbalikami dziś najczęściej nazywa się dania zalewane wytrawną galaretką, która powstała na bazie Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY. Aby galaretka odpowiednio połączyła składniki, nie zapomnij o Żelatynie WINIARY. Całość podawaj z sosem tatarskim stworzonym z m.in.Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.2g / 26%
Węglowodany
7.5g / 6%
Tłuszcze
36.1g / 67%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha