Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

0
129 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Żelatyna
400 g
Pierś Z Kurczaka
150 g
Groszek i marchew, mrożone, nieprzygotowane
1 pęczek
Pietruszka
1 
Jajko gotowane na twardo
80 g
Ogórki konserwowe
80 g
Pieczarki marynowane
1 
Jajko gotowane na twardo
1 łyżeczka
Musztarda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
31.08 g
Wartość energetyczna
500.72 kcal
Węglowodany
7.51 g
Tłuszcze
37.68 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

129 min
Krok 1
5 min
W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.
Krok 2
10 min
Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.
Krok 3
5 min
Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.
Krok 4
8 min
Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.
Krok 5
5 min
Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 6
5 min
Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.
Krok 7
10 min
Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.
Krok 8
2 min
Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.
Krok 9
15 min
Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.
Krok 10
2 min
Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.
Krok 11
3 min
Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.
Krok 12
40 min
Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Krok 13
8 min
Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.
Krok 14
2 min
Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Krok 15
5 min
Jajka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 16
2 min
Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.
Krok 17
2 min
Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).
Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 1 z 17

W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 2 z 17

Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 3 z 17

Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 4 z 17

Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 5 z 17

Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 6 z 17

Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 7 z 17

Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 8 z 17

Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 9 z 17

Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 10 z 17

Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 11 z 17

Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 12 z 17

Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 13 z 17

Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 14 z 17

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 15 z 17

Jajka obierz i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 16 z 17

Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 17 z 17

Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).

Tymbaliki najlepiej jest przygotować przy okazji gotowania wywaru na zupę :) Nazwa pochodzi z francuskiego, gdzie "timbale" oznacza kocioł. Timbalikami dziś najczęściej nazywa się dania zalewane wytrawną galaretką, która powstała na bazie Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY. Aby galaretka odpowiednio połączyła składniki, nie zapomnij o Żelatynie WINIARY. Całość podawaj z sosem tatarskim stworzonym z m.in.Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika