Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
31.2g / 26%
Węglowodany
7.5g / 6%
Tłuszcze
36.1g / 67%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

+

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Wróć

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowo-warzywny WINIARY
2  łyżek
Żelatyna
150  g
Majonez Dekoracyjny
400  g
Pierś Z Kurczaka
150  g
Groszek i marchew, mrożone, nieprzygotowane
1  pęczek
Pietruszka
1 
Jajko gotowane na twardo
80  g
Ogórki konserwowe
80  g
Pieczarki marynowane
1 
Jajko gotowane na twardo
1  łyżeczka
Musztarda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.16 g
Węglowodany
7.51 g
Tłuszcze
36.12 g
Wartość energetyczna
486.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tymbaliki najlepiej jest przygotować przy okazji gotowania wywaru na zupę :) Nazwa pochodzi z francuskiego, gdzie "timbale" oznacza kocioł. Timbalikami dziś najczęściej nazywa się dania zalewane wytrawną galaretką, która powstała na bazie Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY. Aby galaretka odpowiednio połączyła składniki, nie zapomnij o Żelatynie WINIARY. Całość podawaj z sosem tatarskim stworzonym z m.in.Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Przygotowanie

129 min
  • Krok 1

    5 min
    W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.
  • Krok 2

    10 min
    Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 3

    5 min
    Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    8 min
    Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.
  • Krok 5

    5 min
    Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.
  • Krok 7

    10 min
    Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.
  • Krok 8

    2 min
    Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.
  • Krok 9

    15 min
    Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.
  • Krok 10

    2 min
    Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.
  • Krok 11

    3 min
    Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.
  • Krok 12

    40 min
    Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 13

    8 min
    Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.
  • Krok 14

    2 min
    Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 15

    5 min
    Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 16

    2 min
    Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.
  • Krok 17

    2 min
    Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).
Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 1 z 17

W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 2 z 17

Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 3 z 17

Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 4 z 17

Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 5 z 17

Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 6 z 17

Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 7 z 17

Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 8 z 17

Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 9 z 17

Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 10 z 17

Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 11 z 17

Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 12 z 17

Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 13 z 17

Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 14 z 17

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 15 z 17

Jajka obierz i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 16 z 17

Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 17 z 17

Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Mniejsze danie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Śniadanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka

    1 godz Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Zupa - krem pomidorowy z bazylią

    Zupa - krem pomidorowy z bazylią

    30 min Łatwy
  • Łosoś w galarecie

    Łosoś w galarecie

    2 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu