Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim
Dodaj do CookBook

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżek
Żelatyna
150  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
400  g
Pierś Z Kurczaka
150  g
Mrożona marchewka z groszkiem
1  pęczek
Pietruszka
1 
Jajko gotowane na twardo
80  g
Ogórki konserwowe
80  g
Pieczarki marynowane
1 
Jajko gotowane na twardo
1  łyżeczka
Musztarda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.2 g
Wartość energetyczna
463.4 kcal
Tłuszcze
34.9 g
Białko
29.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tymbaliki najlepiej jest przygotować przy okazji gotowania wywaru na zupę :) Nazwa pochodzi z francuskiego, gdzie "timbale" oznacza kocioł. Timbalikami dziś najczęściej nazywa się dania zalewane wytrawną galaretką, która powstała na bazie Rosołu drobiowego WINIARY. Aby galaretka odpowiednio połączyła składniki, nie zapomnij o żelatynie. Całość podawaj z sosem tatarskim stworzonym z m.in.Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Przygotowanie

129 min
  • Krok 1

    5 min
    W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.
  • Krok 2

    10 min
    Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 3

    5 min
    Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    8 min
    Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.
  • Krok 5

    5 min
    Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.
  • Krok 7

    10 min
    Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.
  • Krok 8

    2 min
    Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.
  • Krok 9

    15 min
    Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.
  • Krok 10

    2 min
    Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.
  • Krok 11

    3 min
    Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.
  • Krok 12

    40 min
    Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 13

    8 min
    Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.
  • Krok 14

    2 min
    Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 15

    5 min
    Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 16

    2 min
    Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.
  • Krok 17

    2 min
    Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).
Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 1 z 17

W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 2 z 17

Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 3 z 17

Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 4 z 17

Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 5 z 17

Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 6 z 17

Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 7 z 17

Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 8 z 17

Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 9 z 17

Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 10 z 17

Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 11 z 17

Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 12 z 17

Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 13 z 17

Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 14 z 17

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 15 z 17

Jajka obierz i pokrój w kostkę.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 16 z 17

Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.

Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

Krok 17 z 17

Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Śniadanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tymbaliki rybne

    Tymbaliki rybne

    3 godz 35 min Łatwy
  • Tymbaliki z łososiem w buraczanej galaretce

    Tymbaliki z łososiem w buraczanej galaretce

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu