Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Empanadas
Dodaj do CookBook

Empanadas

(0)
1 godz 32 min
Średni
Autorem przepisu jest dam809
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Melonej wołowiny
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryczka chili
1  łyżka
Kolendra posiekana
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Kumin
0.5  łyżeczka
Kolendra mielona
trochę
Sól i pieprz do smaku
500  g
Mąka
1 
Jajko
100  g
Masła
75  ml
Woda zimna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
100.1 g
Wartość energetyczna
1010.6 kcal
Tłuszcze
45.2 g
Białko
47.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Empanadas to zrobione ze specjalnego ciasta pierożki z wytrawnym nadzieniem - najczęściej z mięsa. Niektórzy traktują tę potrawę jako przysmak kuchni meksykańskiej, lecz tak naprawdę jest rozpowszechniona także w Argentynie, Chile czy Kolumbii. Stanowi idealną przystawkę, przekąskę na bankiet, przyjęcie lub inne spotkanie towarzyskie albo na podwieczorek.

Najbardziej klasyczny przepis na empanadas dotyczy rogalików z mięsnym nadzieniem. Farsz typowy dla kuchni meksykańskiej to wołowina wymieszana z cebulą z dodatkiem wyrazistych przypraw takich jak chili i kolendra. Można także przygotować inne wersje, takie jak kurczak, ale również zdecydować się na opcje wegetariańskie

Zrobienie nadzienia to proste zadanie. Niewiele różni się od przyrządzenia chili con carne. Nieco większym wyzwaniem będzie ulepienia ciasta. masę przygotowuje się z mąki wymieszanej z masłem, jajkiem i solą. Dokładnie wymieszane składniki chłodzi się jeszcze w lodówce i dopiero gdy ciasto jest zimne, można przystąpić do rozwałkowywania, napełniania farszem i zawijania rogali.

W przeciwieństwie do większości francuskich croissantów czy poznańskich rogali świętomarcińskich, empanadas to potrawa, którą je się w wersji wytrawnej. Ciasto jest smaczne, choć kruche, dlatego pamiętaj, żeby zawsze jeść nad talerzykiem. Świetnym pomysłem będzie jedzenie ich razem z salsą lub innym dipem. Te nadziewane pierożki sprawdzą się jako smakowita propozycja na każdą okazję - możesz proponować je swoim gościom zachwyconym potrawami, które korzenie mają w Argentynie lub Meksyku.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    5 min
    Farsz: Pokrój 1 cebulę w drobną kostkę i smaż na patelni, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 2

    2 min
    Farsz: Posiekaj 3 ząbki czosnku i dodaj do mięsa razem z drobno pokrojoną 1 papryką chili (lub według preferencji).
  • Krok 3

    1 min
    Farsz: Dodaj usmażoną cebulę oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
  • Krok 5

    3 min
    Ciasto: Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki. Wmasuj masło w mąkę, aż masa będzie przypominała kruszonkę.
  • Krok 6

    5 min
    Ciasto: Dodaj jajko oraz zimną wodę, stopniowo, mieszając, aż ciasto zacznie się łączyć. Możesz dodać więcej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche.
  • Krok 7

    30 min
    Ciasto: Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Formowanie i pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Krok 9

    5 min
    Formowanie i pieczenie: Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Wykrawaj krążki z ciasta (o średnicy około 8-10 cm). Na każdym krążku umieść 1-2 łyżki farszu mięsnego.
  • Krok 10

    5 min
    Formowanie i pieczenie: Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyce, i zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby dobrze się zamknęły. Ułóż empanady na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować wierzch każdej empanady roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę.
  • Krok 11

    30 min
    Formowanie i pieczenie: Piecz przez 20-25 minut, aż empanady będą złociste i chrupiące.
Empanadas

Krok 1 z 11

Farsz: Pokrój 1 cebulę w drobną kostkę i smaż na patelni, aż cebula się zeszkli.

Empanadas

Krok 2 z 11

Krok 2 Krok 2 Krok 2

Farsz: Posiekaj 3 ząbki czosnku i dodaj do mięsa razem z drobno pokrojoną 1 papryką chili (lub według preferencji).

Empanadas

Krok 3 z 11

Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3

Farsz: Dodaj usmażoną cebulę oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Empanadas

Krok 4 z 11

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.

Empanadas

Krok 5 z 11

Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5

Ciasto: Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki. Wmasuj masło w mąkę, aż masa będzie przypominała kruszonkę.

Empanadas

Krok 6 z 11

Krok 6 Krok 6 Krok 6 Krok 6

Ciasto: Dodaj jajko oraz zimną wodę, stopniowo, mieszając, aż ciasto zacznie się łączyć. Możesz dodać więcej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche.

Empanadas

Krok 7 z 11

Krok 7 Krok 7 Krok 7 Krok 7

Ciasto: Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Empanadas

Krok 8 z 11

Krok 8 Krok 8 Krok 8 Krok 8

Formowanie i pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Empanadas

Krok 9 z 11

Krok 9 Krok 9 Krok 9 Krok 9

Formowanie i pieczenie: Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3 mm. Wykrawaj krążki z ciasta (o średnicy około 8-10 cm). Na każdym krążku umieść 1-2 łyżki farszu mięsnego.

Empanadas

Krok 10 z 11

Krok 10 Krok 10 Krok 10 Krok 10

Formowanie i pieczenie: Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyce, i zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby dobrze się zamknęły. Ułóż empanady na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować wierzch każdej empanady roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę.

Empanadas

Krok 11 z 11

Krok 11 Krok 11 Krok 11 Krok 11

Formowanie i pieczenie: Piecz przez 20-25 minut, aż empanady będą złociste i chrupiące.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Inspiracje
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tapas
  • Z mięsem
  • Z piekarnika
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu