Zupa krem z pora i serka topionego
43min
Łatwy
6
Por
2
Cebula
2 łyżek
Masło
1 l
Woda
2 kostek
1 opakowanie
Serek topiony
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
3.85 g
Węglowodany
24 g
Tłuszcze
13.9 g
Wartość energetyczna
226.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.
Krok 2
10 min
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.
Krok 3
15 min
Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj kostki bulionowe WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.
Krok 4
5 min
Dodaj serek topiony i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.
Krok 5
3 min
Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.
Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową. Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty krem, dodawaj kolejne porcje serka topionego aż do uzyskania idealnej konsystencji.
Komentarze 0