Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z pora i serka topionego
Dodaj do CookBook

Zupa krem z pora i serka topionego

(0)
43 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Por
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  l
Woda
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
50  g
Serek topiony
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.8 g
Wartość energetyczna
153.5 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W zupach znajdziemy różnorodne cenne składniki, jak witaminy, tłuszcze i węglowodany złożone. Te wszystkie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie elementy zupy komponują się w kompleksową całość, która stanowi pyszne i łatwo przyswajalne danie. Poza tym zupy mogą być niezwykle różnorodne i smaczne. Istnieją ich setki rodzajów, warto również zwrócić uwagę na rozgrzewające zupy krem. 


Krem z pora - historia 

Istnienie zupy krem zawdzięczamy kuchni francuskiej. To nad Sekwaną podawano je najprawdopodobniej pierwszy raz w kulinarnej historii świata. Początkowo była nazywana purée, nazwa ta jednak dzisiaj kojarzy nam się z ubitymi ziemniakami, nie zupą. Być może wynika to z faktu, iż pierwsze zupy-kremy były niezwykle gęste. Kucharze pozbawieni nowoczesnych blenderów, skazani byli na ręczne ucieranie warzyw, dodatkowo zupy były zagęszczane - śmietaną, żółtkami, zasmażką lub po prostu mąką. W dawniejszych czasach proces przygotowania zupy krem był wyjątkowo czasochłonny, dlatego nie zyskały one popularności w szybkim tempie. Dopiero wprowadzenie blenderów i innych akcesoriów do użytku codziennego sprawiło, że zupy-kremy stały się bardziej powszechne. Dzisiaj zupa krem to danie, które stale gości w domach czy menu restauracji. 


Zupa krem z pora

Jednym z rodzajów zupy krem jest zupa krem z pora. To świetna propozycja na zimniejsze dni. Dodatkowo przyrządzimy ją w naprawdę krótkim czasie. Cały proces zaczynamy od przygotowania poszczególnych składników. Por obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy cienko. Podobnie postępujemy z cebulą, oba warzywa podsmażamy na maśle. Tę czynność wykonujemy na małym ogniu, by wydobyć z nich cały aromat smak. Cebulę i por zalewamy bulionem, możemy przygotować go sami lub skorzystać z propozycji przygotowanej przez WINIARY - bulionu warzywnego w słoiku. Zupę przyprawiamy i blendujemy. Kolejny krok to dodanie serka topionego i ponowne zmiksowanie wszystkich składników.

Zupa krem z pora z serkiem topionym idealnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Grzanki przygotowuje się w prosty sposób, pokrojony czerstwy chleb lub bułkę rumienimy na rozgrzanym maśle, oliwie lub całkowicie suchej patelni. Do pieczywa pod koniec można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub ulubione przyprawy. Zupa krem z pora i serka topionego powinna być podawana w głębokich talerzach lub miskach. Naczynie można ozdobić - kładąc na wierzch świeże listki ziół lub kawałeczki surowego pora. I to wszystko - pyszny, prosty i aksamitny krem z pora gotowy. Smacznego!

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając. Zupa krem z pora i serka topionego
  • Krok 3

    15 min
    Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj łyżkę bulionu WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki. Zupa krem z pora i serka topionego
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj serek topiony (dwa kawałki) i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka. Zupa krem z pora i serka topionego
  • Krok 5

    3 min
    Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem. Zupa krem z pora i serka topionego
Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 1 z 5

Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 2 z 5

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 3 z 5

Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj łyżkę bulionu WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 4 z 5

Dodaj serek topiony (dwa kawałki) i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 5 z 5

Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu