Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pora i serka topionego

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Por
2 
Cebula
2 łyżek
Masło
1 l
Woda
1 paczka
Serek topiony
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.29 g
Węglowodany
24.89 g
Wartość energetyczna
241.85 kcal
Tłuszcze
15.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
10 min
Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.
Krok 2
10 min
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.
Krok 3
15 min
Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj kostki bulionowe WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.
Krok 4
5 min
Dodaj serek topiony i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.
Krok 5
3 min
Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.
Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 1 z 5

Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 2 z 5

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 3 z 5

Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj kostki bulionowe WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 4 z 5

Dodaj serek topiony i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 5 z 5

Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.

Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową. Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty krem, dodawaj kolejne porcje serka topionego aż do uzyskania idealnej konsystencji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika