Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z pora i serka topionego

(2)
43min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Por
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  l
Woda
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
50  g
Serek topiony
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.55 g
Węglowodany
19.83 g
Tłuszcze
7.28 g
Wartość energetyczna
153.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową. Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty krem, dodawaj kolejne porcje serka topionego aż do uzyskania idealnej konsystencji.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając. Zupa krem z pora i serka topionego
  • Krok 3

    15 min
    Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj łyżkę bulionu WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki. Zupa krem z pora i serka topionego
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj serek topiony (dwa kawałki) i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka. Zupa krem z pora i serka topionego
  • Krok 5

    3 min
    Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem. Zupa krem z pora i serka topionego
Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 1 z 5

Pory umyj, osusz i pokrój w krążki. Około łyżkę cienkich krążków pora pozostaw do dekoracji.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 2 z 5

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w większym garnku. Dodaj posiekanego pora i podsmaż przez ok. 5 minut, często mieszając.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 3 z 5

Całość zalej wodą (cały por powinien być przykryty), dodaj łyżkę bulionu WINIARY, gotuj przez ok. kwadrans na wolnym ogniu, aż por będzie miękki.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 4 z 5

Dodaj serek topiony (dwa kawałki) i gotuj jeszcze kilka minut, energicznie mieszając do rozpuszczenia serka.

Zupa krem z pora i serka topionego

Krok 5 z 5

Całość zmiksuj na gładką zupę, przypraw do smaku. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostawionym porem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z brokułów

    38 min Łatwy
  • Kremowa zupa brokułowa

    37 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw

    1 godz Łatwy
  • Ziemniaki z patelni

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu