Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym to smaczne danie, wywodzące się z kuchni azjatyckiej. Ogromną zaletą tej orientalnej zupy jest fakt, że można ją przygotować w krótkim czasie. Ponadto jest potrawą wegańską, o niesamotnych walorach smakowych a do tego wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Sam pomysł, aby gotować zupę z dyni pochodzi z XVIII-wiecznej francuskiej prowincji, gdzie taką potrawę serwowano dzieciom w szkołach czy domach dziecka. Natomiast pierwsze przepisy na zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym zaczęły się pojawiać dopiero w latach 80. XX wieku i pochodzą one z krajów Południowo - Wschodniej Azji. Krem z dyni z orientalną nutą zjednał sobie sporą rzeszę fanów na całym świecie, ponieważ jest pyszny, prosty do zrobienia i raz ugotowany wchodzi na stałe do jesienno-zimowego menu wielu rodzin!
Zupa krem z dyni - przepis
Jak przystało na potrawy wywodzące się z kuchni orientalnej, zupa krem z dyni to danie nieco pikantne, dlatego przepis na nią zawiera także przyprawy o wyrazistym smaku, na przykład imbir (koniecznie świeży, w postaci startego korzenia tej rośliny), czosnek oraz sproszkowaną paprykę. Najważniejszym jednak składnikiem, bez którego zupa krem z dyni by nie istniała jest oczywiście sama dynia, a także marchewka i kilka ziemniaków. Orientalna odsłona dyniowej zupy zawiera także mleczko kokosowe, które zagęszcza potrawę, zastępuje śmietanę i wspaniale koresponduje z pikantnymi przyprawami. Pyszna zupa krem z dyni powinna być ugotowana na bulionie, ale jak wiemy jego przyrządzenie wymaga sporo czasu, lepiej więc sięgnąć po gotowy Bulion warzywny w słoiku WINIARY.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Ugotowanie zupy krem z dyni z mleczkiem kokosowym zajmie około 1 godziny. Pracę rozpoczniemy od obrania ze skórki dyni, marchewki i ziemniaków oraz pokrojenia ich w kostkę, a także poszatkowania cebuli i czosnku. Korzeń imbiru ścieramy na tarce. Kolejnym krokiem jest przysmażenie cebuli, pod koniec tej czynności dodajemy czosnek i imbir. Gdy przyprawy wydobędą swój aromat dodajemy także pokrojone warzywa i całość smażymy około 3 minut. Podsmażone składniki zalewamy następnie 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy Bulion warzywny w słoiku WINIARY, całość gotując przez około 15 minut, do całkowitego zmięknięcia warzyw. Na koniec wlewamy do garnka mleczko kokosowe, posypujemy szczyptą słodkiej papryki i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym jest już gotowa! Porcje wlewamy do miseczek oraz posypujemy prażonymi pestkami dyni i dekorujemy listkami zielonej pietruszki. Smacznego!
Komentarze 0