Zupa krem z dyni na mleku kokosowym
1 godz
Łatwy
Warianty przepisu
1
kg
Dynia
2
łyżek
2
Ziemniaki
1
Marchewka
1
puszka
Mleko kokosowe
3
cm
Korzeń imbiru
1
łyżeczka
Słodka papryka
3
łyżek
Prażone pestki dyni
2
płaskich łyżek
Natka pietruszki
2
płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
6.24 g
Węglowodany
26.67 g
Tłuszcze
11.64 g
Wartość energetyczna
222.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
0 min
Obraną dynię pokrój w kostkę. Marchew i ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę – aż stanie się miękka.
Krok 2
0 min
Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir. Po tym czasie dodaj dynię, marchew i ziemniaki i smaż całość kolejne 3 min. Po tym czasie warzywa zalej 1,5l. wody.
Krok 3
0 min
Dodaj bulion ze słoika Winiary i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj ok 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj mleko kokosowe i zmiksuj dokładnie na gładki krem.
Krok 4
0 min
Zupę podawaj z pokruszonymi prażonymi orzechami laskowymi i posiekaną natką pietruszki.
Krok 5
0 min
TIP. Na suchą patelnię wsyp orzechy laskowe. Praż je na średniej mocy cały czas mieszając aż ich skórka zacznie pękać i lekko odchodzić od orzecha. Gorące orzechy przesyp na ścierkę kuchenną a następnie złóż ją na pół. Pocieraj orzechy przez szmatkę aż ich skórka całkowicie odpadnie.
Krok 6
0 min
TIP: możesz użyć dyni hokkaido, wtedy nie trzeba jej obierać.
Komentarze 0