Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Dynia
2.5 płaskich łyżek
2 
Ziemniaki
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 puszka
Orzechy, mleko kokosowe, surowe (płyn wyciskany z tartego mięsa i wody)
3 cm
Korzeń imbiru
1 łyżeczka
Słodka papryka
30 g
Orzechy laskowe prażone
2 płaskich łyżek
Pietruszka
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
0 min
Obraną dynię pokrój w kostkę. Marchew i ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę – aż stanie się miękka.
Krok 2
0 min
Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir. Po tym czasie dodaj dynię, marchew i ziemniaki i smaż całość kolejne 3 min. Po tym czasie warzywa zalej 1,5l. wody.
Krok 3
0 min
Dodaj bulion ze słoika Winiary i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj ok 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj mleko kokosowe i zmiksuj dokładnie na gładki krem.
Krok 4
0 min
Zupę podawaj z pokruszonymi prażonymi orzechami laskowymi i posiekaną natką pietruszki.
Krok 5
0 min
TIP. Na suchą patelnię wsyp orzechy laskowe. Praż je na średniej mocy cały czas mieszając aż ich skórka zacznie pękać i lekko odchodzić od orzecha. Gorące orzechy przesyp na ścierkę kuchenną a następnie złóż ją na pół. Pocieraj orzechy przez szmatkę aż ich skórka całkowicie odpadnie.
Krok 6
0 min
TIP: możesz użyć dyni hokkaido, wtedy nie trzeba jej obierać.
Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Krok 1 z 6

Obraną dynię pokrój w kostkę. Marchew i ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę – aż stanie się miękka.

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Krok 2 z 6

Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir. Po tym czasie dodaj dynię, marchew i ziemniaki i smaż całość kolejne 3 min. Po tym czasie warzywa zalej 1,5l. wody.

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Krok 3 z 6

Dodaj bulion ze słoika Winiary i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj ok 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj mleko kokosowe i zmiksuj dokładnie na gładki krem.

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Krok 4 z 6

Zupę podawaj z pokruszonymi prażonymi orzechami laskowymi i posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Krok 5 z 6

TIP. Na suchą patelnię wsyp orzechy laskowe. Praż je na średniej mocy cały czas mieszając aż ich skórka zacznie pękać i lekko odchodzić od orzecha. Gorące orzechy przesyp na ścierkę kuchenną a następnie złóż ją na pół. Pocieraj orzechy przez szmatkę aż ich skórka całkowicie odpadnie.

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Krok 6 z 6

TIP: możesz użyć dyni hokkaido, wtedy nie trzeba jej obierać.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika