Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

(0)
1 godz 35 min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżka
Olej
trochę
Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
trochę
Sól
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1 
Duża cebula
1  ząbek
Czosnek
500  g
Ulubione grzyby leśne Zobacz naszą wskazówkę
1  szklanka
Ugotowana kasza jęczmienna lub jaglana
1  łyżka
Tymianek suszony
4 
Suszone pomidory w oleju
trochę
Pieprz i sól
trochę
Masło klarowane (do smażenia) Zobacz naszą wskazówkę
1 
Duży żółty pomidor
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.6 g
Wartość energetyczna
346.5 kcal
Tłuszcze
15.3 g
Białko
13.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zrobienie pierogów to świetny sposób na wykorzystanie składników ze swojej lodówki. Farsz możesz dowolnie urozmaicać, trzymając się zasad zero waste. I choć dzisiejszy przepis obejmuje jasno określone produkty, to nadal masz szansę dać popis kreatywności - łącząc smaki i wykorzystując zalegające warzywa, grzyby czy nabiał!

Zacznij od przygotowania ciasta – wymieszaj w misce mąkę ze szczyptą soli. Następnie dodaj olej i tyle wody, ile potrzebujesz do zagniecenia elastycznej kulki. Gotowe ciasto odłóż na 30 minut pod przykryciem. Teraz czas na farsz!

Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory.  Po kilku minutach dodaj również pokrojone grzyby – staraj się ich nie mieszać w trakcie smażenia, aby zapobiec wyciekaniu wody. Po kilku minutach dołóż kaszę, sól oraz starty na tarce pomidor (bez skórki).  Na sam koniec dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, tymianek i sporo pieprzu. Odstaw farsz do wystygnięcia.

Teraz wytnij okręgi z ciasta. Włóż do nich farsz i złóż pierogi. Zostało tylko gotowanie, a później – gotowe!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    15 min
    W misce wymieszaj mąkę oraz szczyptę soli. Następnie dodaj 1 łyżkę oleju i tyle bardzo ciepłej wody, ile trzeba do zagniecenia elastycznego ciasta.
  • Krok 2

    30 min
    Ciasto odłóż na 30 minut pod przykryciem.
  • Krok 3

    2 min
    Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz, następnie dodaj posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory.
  • Krok 4

    5 min
    Po kilku minutach dodaj pokrojone grzyby i smaż całość przez chwilę.
  • Krok 5

    3 min
    Następnie dodaj ugotowaną kaszę, sól oraz starty na tarce pomidor (bez skórki).
  • Krok 6

    5 min
    Po kilku minutach dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, tymianek oraz sporo pieprzu. Wymieszaj i odstaw farsz do wystygnięcia.
  • Krok 7

    20 min
    Teraz wytnij okręgi z ciasta. Włóż do nich farsz i złóż pierogi.
  • Krok 8

    15 min
    W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Do wody wkładaj po kilka pierogów i gotuj przez kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 1 z 8

W misce wymieszaj mąkę oraz szczyptę soli. Następnie dodaj 1 łyżkę oleju i tyle bardzo ciepłej wody, ile trzeba do zagniecenia elastycznego ciasta.

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 2 z 8

Ciasto odłóż na 30 minut pod przykryciem.

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 3 z 8

Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz, następnie dodaj posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory.

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 4 z 8

Po kilku minutach dodaj pokrojone grzyby i smaż całość przez chwilę.

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 5 z 8

Następnie dodaj ugotowaną kaszę, sól oraz starty na tarce pomidor (bez skórki).

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 6 z 8

Po kilku minutach dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, tymianek oraz sporo pieprzu. Wymieszaj i odstaw farsz do wystygnięcia.

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 7 z 8

Teraz wytnij okręgi z ciasta. Włóż do nich farsz i złóż pierogi.

Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

Krok 8 z 8

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Do wody wkładaj po kilka pierogów i gotuj przez kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Rodzinny posiłek
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

    14 godz 5 min Łatwy
  • Baozi – chińskie pierożki

    Baozi – chińskie pierożki

    46 min Średni
  • Pieczone pierożki do barszczu

    Pieczone pierożki do barszczu

    1 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu