Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta z warzywami I szpinakiem
Dodaj do CookBook

Tarta z warzywami I szpinakiem

(0)
42 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Gotowe ciasto kruche
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Szpinaku
1 
Mała cukinia
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnku
1 
Mała marchewka
1  kawałek
Pora
1  łodyga
Selera naciowego
4 
Jajka
1.5  szklanek
Słodkiej śmietanki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.1 g
Wartość energetyczna
534.2 kcal
Tłuszcze
33.1 g
Białko
13.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tarta ze szpinakiem i warzywami to idealny przepis dla całej rodziny. Jeśli lubisz słodkie tarty z owocami, warto sprawdzić także wersję wytrawną. Idealnie nadaje się na piknik, jako jedna z przystawek podczas przyjęcia lub jako oryginalna kolacja. Jak przygotować ten pyszny wypiek i dlaczego warto? Znajdziesz tu najważniejsze wskazówki.

Tarta to przepis wywodzący się z kuchni francuskiej. Tym mianem określa się wypiek z ciasta kruchego (jak w tym przepisie), w niektórych wersjach powstający także z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Tarty można piec od razu z wypełnieniem lub najpierw wstępnie upiec ciasto, a dopiero potem dodać składniki tworzące farsz i wówczas wrzucić do piekarnika ponownie. Danie jada się zawsze na zimno, a nie na gorąco.

Wersja z warzywami jest nie tylko pyszna, ale przy tym też bardzo kolorowa. Mozaikę różnych kolorów tworzą cukinia, cebula, marchew, szpinak, por, a dzieło wieńczy ser feta - idealny nie tylko do sałatek, ale też do tart. Żeby przekąska była wyrazista, warto dodać także czosnek.

Idealna tarta jest chrupiąca na brzegach i mięciutka w środku. A to dlatego, że wewnątrz oprócz warzyw znajduje się ścięta w wyniku pieczenia mieszanina jaj, śmietany i bulionu.

Przygotowując warzywa na tartę pamiętaj, że nie musisz rygorystycznie trzymać się przepisu. Nic złego się nie stanie, jeśli trafi tam na przykład pomidor albo zielone szparagi. Tartę warto przygotowywać szczególnie latem, gdy świeżych produktów jest po dostatkiem i są przy tym niedrogie. Gdy trudniej o świeże składniki zawsze można wprowadzić drobne modyfikacje, na przykład zastępując świeży szpinak przez mrożony.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    15 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10-12 minut, aż lekko się zrumieni.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy i pora, aż zmiękną. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i szpinak, smaż przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 4

    1 min
    Na podpieczony spód tarty wyłóż podsmażone warzywa, a następnie zalej je mieszanką jajeczno-śmietankową.
  • Krok 5

    15 min
    Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko zrumieni.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj tartę na ciepło lub na zimno, najlepiej z ulubioną sałatką.
Tarta z warzywami I szpinakiem

Krok 1 z 6

Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10-12 minut, aż lekko się zrumieni.

Tarta z warzywami I szpinakiem

Krok 2 z 6

Krok 2 Krok 2 Krok 2

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy i pora, aż zmiękną. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i szpinak, smaż przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem.

Tarta z warzywami I szpinakiem

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3 Krok 3

W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tarta z warzywami I szpinakiem

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4 Krok 4

Na podpieczony spód tarty wyłóż podsmażone warzywa, a następnie zalej je mieszanką jajeczno-śmietankową.

Tarta z warzywami I szpinakiem

Krok 5 z 6

Krok 5

Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko zrumieni.

Tarta z warzywami I szpinakiem

Krok 6 z 6

Krok 6

Podawaj tartę na ciepło lub na zimno, najlepiej z ulubioną sałatką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    2 godz 25 min Łatwy
  • Tarta z budyniem i czereśniami

    Tarta z budyniem i czereśniami

    2 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu