Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wołowina po burgundzku
Dodaj do CookBook

Wołowina po burgundzku

(0)
2 godz 26 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Wołowiny (najlepiej rostbeff lub poledwica)
1  słoik
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
50  g
Wędzonego boczku
200  g
Pieczarek
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnku
1  gałązka
Rozmarynu
1  gałązka
Tymianku
250  ml
Czerwonego wytrawnego wina
1 
Listek laurowy
1 
Marchewka
3  kulek
Ziela angielskiego
1  łyżka
Koncentratu pomidorowego
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.7 g
Wartość energetyczna
325.3 kcal
Tłuszcze
12.6 g
Białko
33.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wołowina po burgundzku, czyli Boeuf bourguignon to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni francuskiej. Danie wywodzące się z Burgundii przypomina inne przepisy na gulasz lub potrawkę. Bazuje na dobrej, świeżej wołowinie, która po uprzednim usmażeniu jest długo gotowana na małym ogniu razem z warzywami, przyprawami i innymi dodatkami. Podobnie jak bigos albo strogonow - ta potrawa także może być kilkakrotnie odgrzewana, nie tracąc walorów smakowych. Niektórzy nawet bardziej cenią danie po dwóch dniach, argumentując, że jest bardziej aromatyczne, gdy wszystkie składniki mogą się dusić jeszcze dłużej .

Wołowina po burgundzku: z czym podawać? Najczęściej potrawka trafia na talerz w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub puree. Dobrze pasuje także do kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej. Jeśli nie ma akurat w domu takich dodatków, równie dobrze możesz zagryzać pieczywem - danie i tak będzie bardzo sycące.

Przepis na wołowinę po burgundzku będzie idealny jako danie główne na długie, jesienno-zimowe wieczory. Znakomicie rozgrzewa i przy tym doskonale smakuje. Ale to tylko pod warunkiem, że sięgniesz po jakościowe składniki. Niepowtarzalny smak nadaje mięsu duszenie w czerwonym, wytrawnym winie, ale też odpowiednia kompozycja subtelnych dodatków jak liść laurowy, rozmaryn czy ziele angielskie. Duże znaczenie ma także bulion. Jeśli sięgniesz po właściwe składniki, na pewno docenisz efekt końcowy. Wołowina duszona w winie będzie miękka i pełna aromatu. Na pewno docenią to Twoi goście!

Przygotowanie

146 min
  • Krok 1

    2 min
    Pokrój wołowinę w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    W dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kawałki wołowiny partiami, aż będą dobrze zrumienione z każdej strony. Wyjmij wołowinę i odstaw na bok.
  • Krok 3

    2 min
    Na tej samej patelni dodaj 50g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku. Smaż, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi.
  • Krok 4

    5 min
    Pokrój 1 marchewkę w plasterki, 200g pieczarek w ćwiartki, 1 cebulę w drobną kostkę, a 3 ząbki czosnku posiekaj.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj marchewkę, pieczarki, cebulę i czosnek do garnka z boczkiem. Smaż, aż warzywa zmiękną i cebula się zeszkli.
  • Krok 6

    2 min
    Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.
  • Krok 7

    120 min
    Włóż wołowinę z powrotem do garnka. Dodaj 250ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżkę bulionu wołowego Winiary, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu i gałązkę tymianku. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw dodatkową solą i pieprzem.
Wołowina po burgundzku

Krok 1 z 7

Pokrój wołowinę w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.

Wołowina po burgundzku

Krok 2 z 7

Krok 2 Krok 2

W dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kawałki wołowiny partiami, aż będą dobrze zrumienione z każdej strony. Wyjmij wołowinę i odstaw na bok.

Wołowina po burgundzku

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3

Na tej samej patelni dodaj 50g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku. Smaż, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi.

Wołowina po burgundzku

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4

Pokrój 1 marchewkę w plasterki, 200g pieczarek w ćwiartki, 1 cebulę w drobną kostkę, a 3 ząbki czosnku posiekaj.

Wołowina po burgundzku

Krok 5 z 7

Krok 5

Dodaj marchewkę, pieczarki, cebulę i czosnek do garnka z boczkiem. Smaż, aż warzywa zmiękną i cebula się zeszkli.

Wołowina po burgundzku

Krok 6 z 7

Krok 6

Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty.

Wołowina po burgundzku

Krok 7 z 7

Krok 7 Krok 7

Włóż wołowinę z powrotem do garnka. Dodaj 250ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżkę bulionu wołowego Winiary, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu i gałązkę tymianku. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw dodatkową solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Wołowina po tajsku

    Wołowina po tajsku

    35 min Łatwy
  • Wołowina po mongolsku

    Wołowina po mongolsku

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu