Wołowina po burgundzku, czyli Boeuf bourguignon to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni francuskiej. Danie wywodzące się z Burgundii przypomina inne przepisy na gulasz lub potrawkę. Bazuje na dobrej, świeżej wołowinie, która po uprzednim usmażeniu jest długo gotowana na małym ogniu razem z warzywami, przyprawami i innymi dodatkami. Podobnie jak bigos albo strogonow - ta potrawa także może być kilkakrotnie odgrzewana, nie tracąc walorów smakowych. Niektórzy nawet bardziej cenią danie po dwóch dniach, argumentując, że jest bardziej aromatyczne, gdy wszystkie składniki mogą się dusić jeszcze dłużej .
Wołowina po burgundzku: z czym podawać? Najczęściej potrawka trafia na talerz w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub puree. Dobrze pasuje także do kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej. Jeśli nie ma akurat w domu takich dodatków, równie dobrze możesz zagryzać pieczywem - danie i tak będzie bardzo sycące.
Przepis na wołowinę po burgundzku będzie idealny jako danie główne na długie, jesienno-zimowe wieczory. Znakomicie rozgrzewa i przy tym doskonale smakuje. Ale to tylko pod warunkiem, że sięgniesz po jakościowe składniki. Niepowtarzalny smak nadaje mięsu duszenie w czerwonym, wytrawnym winie, ale też odpowiednia kompozycja subtelnych dodatków jak liść laurowy, rozmaryn czy ziele angielskie. Duże znaczenie ma także bulion. Jeśli sięgniesz po właściwe składniki, na pewno docenisz efekt końcowy. Wołowina duszona w winie będzie miękka i pełna aromatu. Na pewno docenią to Twoi goście!