Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ze szpinakiem

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Makaron Wstążki
300 g
Szpinak Mrożony
300 g
Szynka mielona
2 
Jajko
100 ml
Mleko
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Pieprz czarny
100 g
Ser edamski
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
10 g
ZIARENKA SMAKU Przyprawa uniwersalna 75g

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.53 g
Węglowodany
50.27 g
Tłuszcze
19.91 g
Wartość energetyczna
449.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
8 min
Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia.
Krok 2
5 min
Szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem połowy przypraw.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przysmaż cebulę na oleju i dodaj mielone mięso. Wszystko usmaż.
Krok 4
10 min
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wykładaj kolejno warstwami: makaron, szpinak i mięso. Czynność powtórz do uzyskania ostatniej warstwy, którą powinien być makaron.
Krok 5
2 min
Jajka rozbełtaj z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalej zapiekankę.
Krok 6
20 min
Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
Krok 7
10 min
Wyjmij. Posyp wierzch startym żółtym serem i zapiekaj dalsze 10 minut.
Krok 8
1 min
Po upieczeniu możesz posypać wierzch zapiekanki szczypiorkiem.
Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 1 z 8

Makaron ugotuj al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 2 z 8

Szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem połowy przypraw.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 3 z 8

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przysmaż cebulę na oleju i dodaj mielone mięso. Wszystko usmaż.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 4 z 8

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wykładaj kolejno warstwami: makaron, szpinak i mięso. Czynność powtórz do uzyskania ostatniej warstwy, którą powinien być makaron.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 5 z 8

Jajka rozbełtaj z mlekiem i pozostałymi przyprawami. Mieszanką zalej zapiekankę.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 6 z 8

Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 7 z 8

Wyjmij. Posyp wierzch startym żółtym serem i zapiekaj dalsze 10 minut.

Zapiekanka ze szpinakiem

Krok 8 z 8

Po upieczeniu możesz posypać wierzch zapiekanki szczypiorkiem.

Kiedy czeka Cię najazd gości, zapiekanka ze szpinakiem okaże się niezawodnym sposobem na to, by wszystkich nakarmić do syta. To świetny pomysł nie tylko na imprezę, ale też na rodzinny obiad. Wykonasz ją z prostych składników, z których część na pewno masz już w domu. Są to: makaron, mielone mięso, szpinak oraz jajka. Wszystkie te składniki, poza makaronem, wystarczy doprawić przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, by wyczarować niezwykle aromatyczne danie. Uwaga! Możesz przygotować większą porcję, bo na pewno będzie kolejka po dokładkę! Na koniec możesz dodać świeży szczypiorek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika