Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
82.8g / 22%
Węglowodany
114g / 29%
Tłuszcze
87g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

+

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Wróć

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
WINIARY Pomysł na... Boloński Garnek
1  kg
Ricotta
2  paczek
Makaron cannelloni
100  g
Orzechy włoskie
100  g
Orzechy laskowe
1  łodyga
Seler naciowy
1  opakowanie
Szpinak
1  pęczek
Natka pietruszki
200  g
Ser parmezan
100  g
Mozzarella
trochę
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
82.84 g
Węglowodany
114.04 g
Tłuszcze
87.03 g
Wartość energetyczna
1584.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    20 min
    Orzechy włoskie i laskowe praż przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie orzechy laskowe obierz ze skórki, a następnie posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Seler naciowy pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Dodaj ser ricotta oraz orzechy. Szpinak i natkę pietruszki umyj i posiekaj, a następnie dodaj do farszu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj startego parmezanu i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    15 min
    W rondelku wymieszaj zawartość opakowań WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek z wodą – zgodnie ze wskazówkami z opakowania – i zagotuj. W tortownicy lub innym naczyniu do zapiekania ustaw pionowo rurki cannelloni. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij je farszem. Wierzch tortu pokryj sosem oraz posyp mozzarellą i pozostałym parmezanem.
  • Krok 4

    45 min
    Całość przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 min.
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 1 z 4

Orzechy włoskie i laskowe praż przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie orzechy laskowe obierz ze skórki, a następnie posiekaj.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 2 z 4

Seler naciowy pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Dodaj ser ricotta oraz orzechy. Szpinak i natkę pietruszki umyj i posiekaj, a następnie dodaj do farszu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj startego parmezanu i dokładnie wymieszaj.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 3 z 4

W rondelku wymieszaj zawartość opakowań WINIARY POMYSŁ NA… boloński garnek z wodą – zgodnie ze wskazówkami z opakowania – i zagotuj. W tortownicy lub innym naczyniu do zapiekania ustaw pionowo rurki cannelloni. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij je farszem. Wierzch tortu pokryj sosem oraz posyp mozzarellą i pozostałym parmezanem.

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Krok 4 z 4

Całość przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Makaron
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z indyka w boczku z morelami

    Pierś z indyka w boczku z morelami

    1 godz 28 min Łatwy
  • Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

    Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

    1 godz Łatwy
  • Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

    Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

    Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu