Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem
Dodaj do CookBook

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem

(9)
53 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ulubiony makaron (rurki, penne albo muszelki)
150  g
Wędzona szynka
50  g
Ser żółty
150  g
Śmietana 12%
600  ml
Woda
1  łyżka
Olej rzepakowy
2  łyżek
Prażona cebulka
2  łyżek
Posiekany szczypiorek
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z szynką
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.2 g
Wartość energetyczna
432.1 kcal
Tłuszcze
19.8 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem to sposób na szybki obiad. Przygotowanie tego dania trwa zaledwie 20 minut! Przepis jest prosty i klasyczny – naczynie wykładamy podgotowanym makaronem, który następnie posypujemy szynką i serową pierzynką. Zapiekankę makaronową pieczemy także z dodatkiem sosu śmietanowego przyprawionego Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.  Zapiekanka makaronowa to danie, które sprawdzi się w chłodne popołudnia o każdej porze roku. Możesz przygotować je zarówno na co dzień, jak i od święta — z myślą o Twoich bliskich.

Przepis na zapiekankę makaronową
Przygotowanie przepysznego dania, jakim jest zapiekanka z makaronem i szynką, rozpoczynamy od utarcia sera żółtego i pokrojenia wędliny w kostkę. Następnie mieszamy śmietanę z przyprawami: pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i Ziarenkami smaku WINIARY. Naczynie smarujemy masłem, a na dno wykładamy podgotowany makaron. Przykrywamy go szynką, a całość zalewamy mieszanką śmietany i przypraw. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Nasza zapiekanka z szynką i makaronem najlepiej wygląda pokrojona, podawana na talerzu z listkiem bazylii lub mięty u boku. Warto też wypróbować ten przepis z innym mięsem, na przykład z kurczakiem. Idealnie nada się do tego pierś przyrządzona w WINIARY Pomysł na...

Zapiekanka z makaronem i szynką – wartości odżywcze produktów
Makaron i szynka to produkty, które zapewniają część zapotrzebowania na białko i węglowodany. Krąży legenda, że są one niezwykle kaloryczne, jednak jest to nieprawda. Kluski są produktem o umiarkowanej ilości energii. Jeśli chcemy, aby były one źródłem witamin i minerałów, najlepiej wybrać makaron pełnoziarnisty. Zawiera on miedź, cynk, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Jest również o wiele bardziej sycący niż zwykły biały, ponieważ pełne ziarno ma więcej błonnika, tak więc wiąże więcej wody. Szynka jest bogatym źródłem białka, które również dostarcza witamin. Ryboflawina, niacyna i tiamina to tylko niektóre mikroelementy znajdujące się w wędlinie. Nie można też zapomnieć o witaminie B12, której próżno szukać w niefortyfikowanych produktach roślinnych. Dodatkowo żelazo, cynk i magnez sprawiają, że wartość odżywcza szynki wzrasta.
Danie takie jak zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest idealne na obiad. Bardzo łatwo je przygotować, a pieczenie w piekarniku dodaje zdrowia i smaku. Świetnie nadaje się na lunch w pracy czy też szybką kolację. Makaron, jako bardzo wdzięczny produkt sprawi, że zapiekanka będzie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią każdy kuchenny nowicjusz. Miłego gotowania!

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    5 min
    W rondlu wymieszać zawartość opakowania WINIARY Pomysł na… Zapiekankę makaronową z szynką z 150 ml śmietanki i 600 ml wody. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby proszek dobrze się rozpuścił. Gotować 1 minutę, aż sos lekko zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
  • Krok 2

    10 min
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wsypać suchy makaron i równomiernie rozłożyć pokrojoną w kostkę szynkę. Zalać całość gorącym sosem i delikatnie przemieszać, aby makaron dobrze się oblepił sosem.
  • Krok 3

    5 min
    Posypać wierzch startym serem żółtym. Dla lepszego efektu można użyć mieszanki – np. klasycznego sera żółtego z odrobiną parmezanu, aby uzyskać złocistą i aromatyczną skórkę.
  • Krok 4

    30 min
    Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 35 minut (funkcja pieczenia „od dołu”). W połowie pieczenia można lekko zamieszać zawartość, aby sos równomiernie rozprowadził się między makaronem.
  • Krok 5

    3 min
    Gdy zapiekanka się zarumieni, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić na 5 minut – dzięki temu sos zgęstnieje, a porcjowanie będzie łatwiejsze. Podawać na talerzach, każdą porcję posypując chrupiącą prażoną cebulką i świeżym szczypiorkiem. To nie tylko dodaje smaku, ale też pięknie wygląda na talerzu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.1 out of 5
4.125
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
11
77
00
00
00

Opinie

5

Urszula

Czy do zapiekanki dodaje się kwaśną śmietanę 12%?
Anonim (niezweryfikowany) 09/15/2023-11:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/27/2023-05:14 CEST
Lepsza będzie śmietana 18%.
4

Piotr

Jaki rodzaj żółtego sera polecacie? Gouda, Mozzarella?
Anonim (niezweryfikowany) 06/26/2023-04:51 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/03/2023-05:08 CEST
Najlepszy będzie ser, który ładnie rozpuści się w czasie pieczenia. Gouda lub mozzarella będą ok. Można też połączyć dwa rodzaje lub wykorzystać taki żółty ser, jaki akurat mamy w lodówce, bo wtedy nic się nie zmarnuje.
4

Maria

Makaron się nie ugotuje w ten sposób. Smietana 18 waży się. A ugotowanego wcześniej makaronu nie wsadzę z powrotem do wody. Więc przepis się posypał
Anonim (niezweryfikowany) 02/14/2023-04:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Joanna

Autor przepisu nie doprecyzował czy makaron trzeba wcześniej ugotować. Proponuję by zmodyfikować ten przepis i jasno napisać.
Anonim (niezweryfikowany) 11/01/2022-06:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/03/2023-05:06 CEST
Dziękujemy za uwagę. Już dopisaliśmy, że chodzi o podgotowany makaron.
4

Beata

Po pobraniu przepisu do pdf przepis nie skaluje się do formatu a4 i po wydrukowaniu nie można z niego skorzystać gdyż nie jest widoczny w całości.
Anonim (niezweryfikowany) 01/06/2022-02:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Oliwia

Jaka śmietana?
Anonim (niezweryfikowany) 02/20/2021-05:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/22/2021-09:39 CET
Oliwio, 18%
4

Joanna

Makaron wczesniej ugotowac?
Anonim (niezweryfikowany) 02/13/2021-12:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/15/2021-09:37 CET
Joanno, tak, makaron wcześniej podgotowujemy, uważając, by go nie przegotować. Powinien być al dente. Dojdzie w piekarniku.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Kuchnia europejska
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z makaronem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

    Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

    1 godz Łatwy
  • Zapiekanka z makaronem i pulpecikami w sosie

    Zapiekanka z makaronem i pulpecikami w sosie

    1 godz 18 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu