Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym
Dodaj do CookBook

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ulubiony makaron, np. świderki
10 
Pieczarki
2  łyżek
Masło
1  szklanka
Mleko
2  łyżek
Mąka pszenna
100  g
Ser blue
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Olej
20  g
Orzechy włoskie
1  gałązka
Świeża szałwia
5  kropli
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szczypta
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.4 g
Wartość energetyczna
532.2 kcal
Tłuszcze
22.3 g
Białko
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wielu z nas stale poszukuje unikalnego i smakowitego pomysłu na obiad. Przeszukujemy strony internetowe licząc na to, że znajdziemy inspirację, dzięki której zaskoczymy nie tylko siebie, ale także i pozostałych domowników. Z pewnością wiele osób przepada za włoskimi makaronami, które sprawdzają się podczas każdej okazji. Okazuje się, że możemy skorzystać z unikalnego przepisu na makaron z serem pleśniowym - jest to bowiem danie, które absolutnie nigdy się nie znudzi. Połączenie smaku sera pleśniowego z aksamitnymi pieczarkami i klasycznym makaronem staje się wyjątkowo wytrawnym pomysłem na obiad, kolację, a także szybki podwieczorek!


Przepis na makaron z serem pleśniowym - przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil!

Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami być może nie jest przepisem pochodzącym prosto ze słonecznej Italii, jednak jego wykonanie zajmie nam jedynie kilka minut. Jak wiadomo, przepis na makaron z serem pleśniowym i pieczarkami wymaga jedynie kilka składników, które z pewnością znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Możemy wybrać dowolny rodzaj makaronu, a następnie wystarczy go ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wystarczy podsmażyć pieczarki na maśle - opcjonalnie z dodatkiem świeżych listków szałwii. W osobnym garnuszku mieszamy składniki na sos beszamel, a pod koniec gotowania dodajemy ser pleśniowy. Całość łączymy z makaronem i dodajemy ulubione przyprawy. Tak niewiele potrzeba, by makaron z serem pleśniowym i pieczarkami zagościł na naszym stole!


Makaron zapiekany z pieczarkami i serem - różne sposoby na jego przygotowanie

Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami możemy przygotować w najprostszy sposób - łącząc ugotowany makaron z wcześniej przygotowanym sosem. Jednak możemy zdecydować się także na makaron zapiekany z pieczarkami i serem blue. W tym wypadku wystarczy ułożyć makaron w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, a następnie zalać go przygotowanym sosem. Tak przygotowaną potrawę wystarczy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, w którym sos beszamel uzyska złocisty kolor.


Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami - jak można ozdobić gotowe danie?

Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami nie musi prezentować się na talerzu w sposób nudny i pozbawiony wyrazu! Okazuje się, że gotowe danie możemy dodatkowo ozdobić kilkoma listkami bazylii lub pokruszonym serem pleśniowym. Dzięki temu będzie się ono prezentowało w barwniejszy i zachęcający do jedzenia sposób.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    8 min
    Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok.
  • Krok 2

    8 min
    Umyte grzyby pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle z posiekanymi liśćmi szałwii i kilkoma kroplami przyprawy w płynie MAGGI.
  • Krok 3

    9 min
    Przygotuj sos beszamelowy - rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę i dodaj mleko, a następnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
  • Krok 4

    20 min
    Ugotowany makaron, podsmażone grzyby, pokrojony w kostkę ser, posiekane orzechy włoskie i kilka liści szałwii włóż do naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Wszystko wymieszaj, polej beszamelem i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Krok 1 z 4

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok.

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Krok 2 z 4

Umyte grzyby pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle z posiekanymi liśćmi szałwii i kilkoma kroplami przyprawy w płynie MAGGI.

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Krok 3 z 4

Przygotuj sos beszamelowy - rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę i dodaj mleko, a następnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Krok 4 z 4

Ugotowany makaron, podsmażone grzyby, pokrojony w kostkę ser, posiekane orzechy włoskie i kilka liści szałwii włóż do naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Wszystko wymieszaj, polej beszamelem i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tajski makaron z masłem orzechowym

    Tajski makaron z masłem orzechowym

    40 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu