Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielu z nas stale poszukuje unikalnego i smakowitego pomysłu na obiad. Przeszukujemy strony internetowe licząc na to, że znajdziemy inspirację, dzięki której zaskoczymy nie tylko siebie, ale także i pozostałych domowników. Z pewnością wiele osób przepada za włoskimi makaronami, które sprawdzają się podczas każdej okazji. Okazuje się, że możemy skorzystać z unikalnego przepisu na makaron z serem pleśniowym - jest to bowiem danie, które absolutnie nigdy się nie znudzi. Połączenie smaku sera pleśniowego z aksamitnymi pieczarkami i klasycznym makaronem staje się wyjątkowo wytrawnym pomysłem na obiad, kolację, a także szybki podwieczorek!
Przepis na makaron z serem pleśniowym - przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil!
Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami być może nie jest przepisem pochodzącym prosto ze słonecznej Italii, jednak jego wykonanie zajmie nam jedynie kilka minut. Jak wiadomo, przepis na makaron z serem pleśniowym i pieczarkami wymaga jedynie kilka składników, które z pewnością znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Możemy wybrać dowolny rodzaj makaronu, a następnie wystarczy go ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wystarczy podsmażyć pieczarki na maśle - opcjonalnie z dodatkiem świeżych listków szałwii. W osobnym garnuszku mieszamy składniki na sos beszamel, a pod koniec gotowania dodajemy ser pleśniowy. Całość łączymy z makaronem i dodajemy ulubione przyprawy. Tak niewiele potrzeba, by makaron z serem pleśniowym i pieczarkami zagościł na naszym stole!
Makaron zapiekany z pieczarkami i serem - różne sposoby na jego przygotowanie
Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami możemy przygotować w najprostszy sposób - łącząc ugotowany makaron z wcześniej przygotowanym sosem. Jednak możemy zdecydować się także na makaron zapiekany z pieczarkami i serem blue. W tym wypadku wystarczy ułożyć makaron w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, a następnie zalać go przygotowanym sosem. Tak przygotowaną potrawę wystarczy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, w którym sos beszamel uzyska złocisty kolor.
Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami - jak można ozdobić gotowe danie?
Makaron z serem pleśniowym i pieczarkami nie musi prezentować się na talerzu w sposób nudny i pozbawiony wyrazu! Okazuje się, że gotowe danie możemy dodatkowo ozdobić kilkoma listkami bazylii lub pokruszonym serem pleśniowym. Dzięki temu będzie się ono prezentowało w barwniejszy i zachęcający do jedzenia sposób.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok.
Umyte grzyby pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle z posiekanymi liśćmi szałwii i kilkoma kroplami przyprawy w płynie MAGGI.
Przygotuj sos beszamelowy - rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę i dodaj mleko, a następnie wymieszaj. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Ugotowany makaron, podsmażone grzyby, pokrojony w kostkę ser, posiekane orzechy włoskie i kilka liści szałwii włóż do naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Wszystko wymieszaj, polej beszamelem i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.