Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka a la lazania

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę makaronową z serem
500 ml
Mleko
250 g
Makaron Świderki
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
300 g
Wołowina mielona
3 łyżek
Oliwa z oliwek
200 ml
Przecier pomidorowy
200 g
Ser żółty starty
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Zioła prowansalskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
771.69 kcal
Tłuszcze
41.26 g
Węglowodany
62 g
Białko
42.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odsącz.
Krok 2
10 min
POMYSŁ NA... rozprowadź w mleku i zagotuj. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
Krok 3
15 min
Cebulę i czosnek oczyść, posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj mięso i smaż razem przez 10 minut.
Krok 4
5 min
Następnie dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Krok 5
5 min
Do naczynia do zapiekania wylej część sosu, wyłóż połowę makaronu i posyp połową sera.
Krok 6
5 min
Następnie wyłóż mięso i resztę makaronu. Całość pokryj resztą sosu i posyp serem.
Krok 7
30 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut.
Zapiekanka a la lazania

Krok 1 z 7

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odsącz.

Zapiekanka a la lazania

Krok 2 z 7

POMYSŁ NA... rozprowadź w mleku i zagotuj. Piekarnik rozgrzej do 180 °C.

Zapiekanka a la lazania

Krok 3 z 7

Cebulę i czosnek oczyść, posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj mięso i smaż razem przez 10 minut.

Zapiekanka a la lazania

Krok 4 z 7

Następnie dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Zapiekanka a la lazania

Krok 5 z 7

Do naczynia do zapiekania wylej część sosu, wyłóż połowę makaronu i posyp połową sera.

Zapiekanka a la lazania

Krok 6 z 7

Następnie wyłóż mięso i resztę makaronu. Całość pokryj resztą sosu i posyp serem.

Zapiekanka a la lazania

Krok 7 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut.

Gdy naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka a la lazania. Zamiast płatów lasagne użyjemy zwykłych, ugotowanych mocno al dente makaronowych świderków, które przełożymy podsmażoną z cebulą i czosnkiem, mieloną wołowiną, z dodatkiem przecieru pomidorowego i ziół prowansalskich. Ułożone warstwami składniki, z serową „posypką”, zapiekamy w WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Danie dekorujemy natką lub gałązkami świeżych ziół i podajemy prosto z piekarnika.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika