Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Makaron
100 g
Ser żółty
10 
Pomidorki koktajlowe
6 
Pieczarki
40 g
Zielony groszek
200 g
Kiełbasa
1 kubek
Dynia
8 
Brukselka
1 szczypta
Oregano
1 szczypta
Bazylia
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 Płaska łyżka
Masło
2 płaskich łyżek
Mąka
700 ml
Mleko
1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.19 g
Węglowodany
51.61 g
Tłuszcze
18.21 g
Wartość energetyczna
443.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
5 min
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Garnek zdejmij z kuchenki i dolej połowę mleka, bardzo dokładnie mieszając rózgą. Kiedy nie będzie grudek, dolej pozostałą część mleka i całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
5 min
Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go gałką, solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo wzbogacić o dowolne dodatki smakowe np. ser, koncentrat pomidorowy, zioła itd. Dla lepszego smaku możesz dodać łyżkę bulionu ze słoika Winiary.
Krok 4
5 min
Do żaroodpornego naczynia wsyp makaron.
Krok 5
5 min
Kiełbaskę oraz dynię pokrój w kostkę. Brukselkę i pieczarki pokrój na ćwiartki.
Krok 6
5 min
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce.
Krok 7
5 min
Dodaj do makaronu wszystkie pokrojone produkty oraz groszek. Dodaj też 2/3 sera oraz sos. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ziołami, a potem dokładnie wymieszaj.
Krok 8
45 min
Wierzch zapiekanki posyp serem. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 45 min.
Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 1 z 8

W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 2 z 8

Garnek zdejmij z kuchenki i dolej połowę mleka, bardzo dokładnie mieszając rózgą. Kiedy nie będzie grudek, dolej pozostałą część mleka i całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 3 z 8

Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go gałką, solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo wzbogacić o dowolne dodatki smakowe np. ser, koncentrat pomidorowy, zioła itd. Dla lepszego smaku możesz dodać łyżkę bulionu ze słoika Winiary.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 4 z 8

Do żaroodpornego naczynia wsyp makaron.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 5 z 8

Kiełbaskę oraz dynię pokrój w kostkę. Brukselkę i pieczarki pokrój na ćwiartki.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 6 z 8

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 7 z 8

Dodaj do makaronu wszystkie pokrojone produkty oraz groszek. Dodaj też 2/3 sera oraz sos. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ziołami, a potem dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Krok 8 z 8

Wierzch zapiekanki posyp serem. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 45 min.

Przygotuj smaczną zapiekankę makaronową z tego co masz w lodówce! Sięgnij po dowolne dodatki i sos, który możesz przygotować sam albo wykorzystać nasz Pomysł na… Zapiekankę makaronową.


WSKAZÓWKI:
- świetnym rozwiązaniem jest też użycie WINIARY Pomysł na… Zapiekankę Makaronową zamiast sosu beszamelowego!
- ugotowany makaron szybciej się zapieka, ale możesz użyć też suchego – wtedy warto pamiętać o dodaniu większej ilości sosu!
- w przypadku sosu możesz zaszaleć! Wykorzystaj WINIARY Pomysł na zapiekankę makaronową albo przygotuj sos na bazie śmietany, pomidorów/warzyw lub beszamelu,
- ser nadaje smaku i skleja całość! 2/3 startego sera dodaj do środka i 1/3 na górę, żeby apetycznie się zapiekł,
- kawałki warzyw czy wędlin które zalegają w lodówce i mogą się zmarnować, pokrój w kostkę i wrzuć do woreczka strunowego, a potem zamroź. W razie potrzeby dodaj je do zapiekanki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika