70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
37.9g / 18%
Węglowodany
103.5g / 52%
Tłuszcze
27.2g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Makaron zapiekany z serem

(0)
45min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Makaron
40  g
Masło
30  g
Mąka
500  ml
Mleko
1  łyżka
Musztarda Dijon
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól i pieprz do smaku
200  g
Ser cheddar
100  g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.94 g
Węglowodany
103.46 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
754.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ten przepis to spełnienie marzeń wszystkich miłośników sera i makaronu. Nasz makaron zapiekany z serem będzie miękki i kremowy, a smak całego dania - niezwykle wyrazisty. Warstwa żółtego sera na wierzchu sprawia, że danie jest zwieńczone chrupiącą skórką. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków!
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
13 min
W większym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmażaj. Teraz stopniowo dodawaj mleko i dokładnie wymieszaj aż do powstania gęstego sosu beszamelowego. Dopraw gałką muszkatołową, przyprawą MAGGI, musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodaj oba starte sery (odłóż trochę sera cheddar) i pozwól im się roztopić.
Krok 3
2 min
Ugotowany makaron dodaj do sosu serowego, wszystko wymieszaj i całą zawartość garnka przełóż do formy do pieczenia posmarowanej masłem. Wierzch dania posyp pozostałym serem cheddar.
Krok 4
20 min
Makaron zapiekaj przez około 20 minut.
Makaron zapiekany z serem

Krok 1 z 4

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Makaron zapiekany z serem

Krok 2 z 4

W większym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmażaj. Teraz stopniowo dodawaj mleko i dokładnie wymieszaj aż do powstania gęstego sosu beszamelowego. Dopraw gałką muszkatołową, przyprawą MAGGI, musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodaj oba starte sery (odłóż trochę sera cheddar) i pozwól im się roztopić.

Makaron zapiekany z serem

Krok 3 z 4

Ugotowany makaron dodaj do sosu serowego, wszystko wymieszaj i całą zawartość garnka przełóż do formy do pieczenia posmarowanej masłem. Wierzch dania posyp pozostałym serem cheddar.

Makaron zapiekany z serem

Krok 4 z 4

Makaron zapiekaj przez około 20 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika