Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaron zapiekany z serem
Dodaj do CookBook

Makaron zapiekany z serem

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Makaron
40  g
Masło
30  g
Mąka
500  ml
Mleko
1  łyżka
Musztarda Dijon
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól i pieprz do smaku
200  g
Ser cheddar
100  g
Ser żółty
5  kropli
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
103.5 g
Wartość energetyczna
754.1 kcal
Tłuszcze
27.2 g
Białko
37.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Okazuje się, że najtrudniejszym zadaniem jest znalezienie odpowiedzi na pytanie: co przygotować na obiad? Otóż rozwiązaniem może okazać się zapiekany makaron z serem żółtym. Danie to jest na tyle wyjątkowe, że z pewnością zadowoli podniebienie każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dodatkowo, można przygotować je w jednym naczyniu żaroodpornym, co z pewnością zaoszczędzi nie tylko czas, ale także i energię. Warto również dodać, że makaron zapiekany z serem to danie, które będzie wyśmienicie smakować na drugi dzień, tuż po odgrzaniu. Nie musimy się więc martwić, że niezjedzone resztki, trzeba będzie po prostu wyrzucić.


Przepis na makaron zapiekany z serem żółtym - łatwy i przyjemny w przygotowaniu

Przepis na makaron zapiekany z serem żółtym jest na tyle prosty, że nawet po całym dniu ciężkiej pracy, będziemy mieli ochotę go przygotować. Wystarczy zaopatrzyć się na wstępie w kilka składników takich jak chociażby makaron, żółty ser - dowolnego rodzaju, choć rekomendowany jest cheddar, a także kilka przypraw oraz mleko z mąką. Z pewnością większość tych składników posiadamy już we własnym domu, więc w wielu przypadkach, nie musimy nawet udawać się na zakupy. Makaron wystarczy ugotować w taki sposób, w jaki robimy to zawsze - w osolonej wodzie. Mleko wystarczy wymieszać z mąką i doprawić, a otrzymany sos beszamel możemy wylać na ułożony w żaroodpornym naczyniu makaron. Całość należy jedynie posypać startym, żółtym serem i włożyć do piekarnika. Po około 20 minutach smakowite danie będzie gotowe!


Zapiekany makaron z serem - jak można go urozmaicić?

Zapiekany makaron z serem to łatwy w przygotowaniu przepis. Pamiętajmy jednak o tym, że możemy dowolnie go interpretować. Ciekawym rozwiązaniem może się okazać dodanie do makaronowej zapiekani pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Dzięki temu danie to spełni także potrzeby mięsożerców. Co więcej, możemy zdecydować się na wymieszanie ze sobą różnych rodzajów sera - mozzarella, gouda, cheddar, a nawet odrobina sera pleśniowego może dać zaskakująco dobre rezultaty. Makaron zapiekany z serem możemy więc przygotowywać na wiele, różnych sposobów i dopasować go do swoich preferencji.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Krok 2

    13 min
    W większym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmażaj. Teraz stopniowo dodawaj mleko i dokładnie wymieszaj aż do powstania gęstego sosu beszamelowego. Dopraw gałką muszkatołową, przyprawą MAGGI, musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodaj oba starte sery (odłóż trochę sera cheddar) i pozwól im się roztopić.
  • Krok 3

    2 min
    Ugotowany makaron dodaj do sosu serowego, wszystko wymieszaj i całą zawartość garnka przełóż do formy do pieczenia posmarowanej masłem. Wierzch dania posyp pozostałym serem cheddar.
  • Krok 4

    20 min
    Makaron zapiekaj przez około 20 minut.
Makaron zapiekany z serem

Krok 1 z 4

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Makaron zapiekany z serem

Krok 2 z 4

W większym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmażaj. Teraz stopniowo dodawaj mleko i dokładnie wymieszaj aż do powstania gęstego sosu beszamelowego. Dopraw gałką muszkatołową, przyprawą MAGGI, musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodaj oba starte sery (odłóż trochę sera cheddar) i pozwól im się roztopić.

Makaron zapiekany z serem

Krok 3 z 4

Ugotowany makaron dodaj do sosu serowego, wszystko wymieszaj i całą zawartość garnka przełóż do formy do pieczenia posmarowanej masłem. Wierzch dania posyp pozostałym serem cheddar.

Makaron zapiekany z serem

Krok 4 z 4

Makaron zapiekaj przez około 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni
  • Makaron mac and cheese

    Makaron mac and cheese

    20 min Łatwy
  • Makaron z sosem brokułowym

    Makaron z sosem brokułowym

    39 min Łatwy
  • Makaron z serem białym na słodko

    Makaron z serem białym na słodko

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu