Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Okazuje się, że najtrudniejszym zadaniem jest znalezienie odpowiedzi na pytanie: co przygotować na obiad? Otóż rozwiązaniem może okazać się zapiekany makaron z serem żółtym. Danie to jest na tyle wyjątkowe, że z pewnością zadowoli podniebienie każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dodatkowo, można przygotować je w jednym naczyniu żaroodpornym, co z pewnością zaoszczędzi nie tylko czas, ale także i energię. Warto również dodać, że makaron zapiekany z serem to danie, które będzie wyśmienicie smakować na drugi dzień, tuż po odgrzaniu. Nie musimy się więc martwić, że niezjedzone resztki, trzeba będzie po prostu wyrzucić.
Przepis na makaron zapiekany z serem żółtym - łatwy i przyjemny w przygotowaniu
Przepis na makaron zapiekany z serem żółtym jest na tyle prosty, że nawet po całym dniu ciężkiej pracy, będziemy mieli ochotę go przygotować. Wystarczy zaopatrzyć się na wstępie w kilka składników takich jak chociażby makaron, żółty ser - dowolnego rodzaju, choć rekomendowany jest cheddar, a także kilka przypraw oraz mleko z mąką. Z pewnością większość tych składników posiadamy już we własnym domu, więc w wielu przypadkach, nie musimy nawet udawać się na zakupy. Makaron wystarczy ugotować w taki sposób, w jaki robimy to zawsze - w osolonej wodzie. Mleko wystarczy wymieszać z mąką i doprawić, a otrzymany sos beszamel możemy wylać na ułożony w żaroodpornym naczyniu makaron. Całość należy jedynie posypać startym, żółtym serem i włożyć do piekarnika. Po około 20 minutach smakowite danie będzie gotowe!
Zapiekany makaron z serem - jak można go urozmaicić?
Zapiekany makaron z serem to łatwy w przygotowaniu przepis. Pamiętajmy jednak o tym, że możemy dowolnie go interpretować. Ciekawym rozwiązaniem może się okazać dodanie do makaronowej zapiekani pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Dzięki temu danie to spełni także potrzeby mięsożerców. Co więcej, możemy zdecydować się na wymieszanie ze sobą różnych rodzajów sera - mozzarella, gouda, cheddar, a nawet odrobina sera pleśniowego może dać zaskakująco dobre rezultaty. Makaron zapiekany z serem możemy więc przygotowywać na wiele, różnych sposobów i dopasować go do swoich preferencji.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W większym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmażaj. Teraz stopniowo dodawaj mleko i dokładnie wymieszaj aż do powstania gęstego sosu beszamelowego. Dopraw gałką muszkatołową, przyprawą MAGGI, musztardą, solą i pieprzem. Na koniec dodaj oba starte sery (odłóż trochę sera cheddar) i pozwól im się roztopić.
Ugotowany makaron dodaj do sosu serowego, wszystko wymieszaj i całą zawartość garnka przełóż do formy do pieczenia posmarowanej masłem. Wierzch dania posyp pozostałym serem cheddar.
Makaron zapiekaj przez około 20 minut.