Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad makaron

Sprawdzone przepisy na cannelloni

Cannelloni to nic innego, jak włoski makaron w kształcie dużych rurek. Najlepiej smakuje wypełniony rozmaitymi dodatkami i zapieczony w piekarniku. Masz ochotę na makaron, ale w nowej odsłonie? Przygotuj tradycyjne cannelloni według jednego z naszych wypróbowanych przepisów. 

Przepisy 4

Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

65 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

45 ze 100
1 godz 45 min Łatwy
Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

65 ze 100
50 min Łatwy
Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

45 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Cannelloni w klasycznym wydaniu 

Włoskie makarony mają wyjątkowy smak. Podaje się je na różne sposoby, ale najlepiej smakują z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Z tymi składnikami przyrządza się także dania z cannelloni. Makaronowe rurki wypełnione aromatycznym, mięsnym farszem i zapieczone w jasnym sosie pieczeniowym smakują wyśmienicie. Żeby smak cannelloni z mięsem był jeszcze bardziej wyrazisty przed włożeniem makaronu do piekarnika, należy go przykryć warstwą utartego na tarce, żółtego sera. 

 

Makaronowe rurki z warzywnym farszem 

Potrawy z makaronem cannelloni można przygotowywać na rozmaite sposoby, zarówno z mięsnymi, ale także warzywnymi dodatkami. Makaronowe rurki wypełnione wyrazistym w smaku, szpinakowym farszem to świetny pomysł na pożywne i bardzo smaczne danie. Szpinak w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem feta nabiera wyjątkowych walorów smakowych. Stanowi doskonały rodzaj farszu do wypełniania cannelloni. Polane aromatycznym sosem pomidorowym i posypane startym serem zapieka się je w żaroodpornym naczyniu. Cannelloni ze szpinakiem to przepis, który koniecznie trzeba wypróbować! 

 

Cannelloni w niebanalnej odsłonie 

W tradycyjnych przepisach na cannelloni zwykle makaronowe rurki układa się ściśle obok siebie, zalewa sosem i zapieka w piekarniku. Okazuje się jednak, że można je również przyrządzić w bardziej oryginalny sposób. Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem to danie, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim wyjątkowo efektownie się prezentuje. Na pewno zrobi ogromne wrażenie, kiedy pojawi się na stole. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu