Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cannelloni ze szpinakiem

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Cennelloni
500 g
Szpinak Mrożony
3 ząbków
Czosnek
1 paczka
Ser feta
1 słoik
Suszone pomidory
2 
Cebula
250 g
Ser żółty
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Oregano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
343.87 kcal
Tłuszcze
17.39 g
Węglowodany
33.21 g
Białko
17.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Szklimy drobno pokrojoną cebulę.
Krok 2
1 min
Dusimy szpinak ze sprasowanym czosnkiem.
Krok 3
10 min
Gdy szpinak będzie gotowy dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę i do tego ser feta (nie za małą kostkę). Doprawiamy wedle uznania i delikatnie mieszamy składniki (pamiętajmy jednak, że ser feta sam w sobie jest już słony). Następnie doprawiamy i faszerujemy makaron (nie gotujemy go).
Krok 4
3 min
Układamy w naczyniu żaroodpornym (kładziemy obok siebie), następnie zalewamy sosem pomidorowym z cebulą (przyprawy wdług uznania). Wszystkie (całe) cannelloni muszą być pokryte sosem inaczej nie zmiękną.
Krok 5
1 min
Na koniec posypujemy startym serem (dodatkowo jeszcze posypałam bazylią i oregano).
Krok 6
30 min
Powinno się piec 30 minut w 180 stopniach, ale proponuje sprawdzać, bo może makaron się za bardzo "rozgotować".
Cannelloni ze szpinakiem

Krok 1 z 6

Szklimy drobno pokrojoną cebulę.

Cannelloni ze szpinakiem

Krok 2 z 6

Dusimy szpinak ze sprasowanym czosnkiem.

Cannelloni ze szpinakiem

Krok 3 z 6

Gdy szpinak będzie gotowy dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę i do tego ser feta (nie za małą kostkę). Doprawiamy wedle uznania i delikatnie mieszamy składniki (pamiętajmy jednak, że ser feta sam w sobie jest już słony). Następnie doprawiamy i faszerujemy makaron (nie gotujemy go).

Cannelloni ze szpinakiem

Krok 4 z 6

Układamy w naczyniu żaroodpornym (kładziemy obok siebie), następnie zalewamy sosem pomidorowym z cebulą (przyprawy wdług uznania). Wszystkie (całe) cannelloni muszą być pokryte sosem inaczej nie zmiękną.

Cannelloni ze szpinakiem

Krok 5 z 6

Na koniec posypujemy startym serem (dodatkowo jeszcze posypałam bazylią i oregano).

Cannelloni ze szpinakiem

Krok 6 z 6

Powinno się piec 30 minut w 180 stopniach, ale proponuje sprawdzać, bo może makaron się za bardzo "rozgotować".

Cannelloni ze szpinakiem świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach – od sylwestra, przez imieniny cioci po wystawne bankiety. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Szpinak przenikający się ze smakiem czosnku i pomidorów, a wszystko skąpane w serze feta i makaronie – przepis na ideał!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika