Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleb w jajku
Dodaj do CookBook

Chleb w jajku

(0)
15 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Pieczywo
2 
Jajko
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Masło lub olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
219.9 g
Wartość energetyczna
1244.3 kcal
Tłuszcze
15.2 g
Białko
56.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak zrobić pyszny chleb w jajku?

Chleb w jajku to danie popularne na całym świecie - pojawia się w różnych kulturach pod różnymi nazwami i w różnych wariantach. Przepisy na jego przygotowanie znajdziemy np. w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, czy amerykańskiej. Bardzo lubiany jest również w Polsce.

Dla wielu osób chleb w jajku to danie kojarzące się ze smakami dzieciństwa i rodzinnym domem. Wiele z nas ma do tego dania ogromny sentyment i traktuje jako comfort food.

Jak przygotować chleb obsmażany w jajku żeby był pyszny, chrupiący i smakował jak za dawnych lat? Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy wziąć pieczywo - może być czerstwe i obtoczyć je w jajku wymieszanym z ulubionymi przyprawami. Następnie kładziemy namoczone kromki chleba na patelni rozgrzanej z masłem. Chleb smażymy na średnim ogniu, aż stanie się złocistobrązowy. Po 2-3 minutach kromki obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Bon Appétit! 👍

Chleb smażony w jajku to szybkie i proste śniadanie z produktów, które zawsze mamy w domu. Tym daniem z pewnością będą się zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Daje bardzo dużo możliwości do eksperymentowania i odkrywania nowych smakowitych połączeń.

Możemy przygotować chleb w jajku jako propozycja śniadania na słono - np.
z awokado, pomidorem i papryką albo pastami warzywnymi. Świetnie komponuje się
z plastrami sera, szynką parmeńską i posypany szczypiorkiem.

Chleb w jajku można jeść również na słodko - np. z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem, albo owocową konfiturą. Z dodatkami możesz szaleć do woli - wszystko zależy tylko od tego na co masz ochotę. Z pewnością znajdziesz dodatki, które będą pasować do Twoich upodobań smakowych. Przepisów na chleb w jajku jest naprawdę wiele.

Innym pomysłem na chleb w jajku są tosty francuskie czyli french toast. W tym przypadku do masy jajecznej dodajemy również mleko. Do ich przygotowania najczęściej używa się czerstwego pieczywa albo chałki. Zazwyczaj serwuje się je na słodko z dżemem, nutellą albo owocami, ale można podawać je również w wytrawnej formie np. z ziołami. Tosty są smaczne i chrupkie - nadają się na śniadanie lub kolację albo po prostu pyszną przekąskę w ciągu dnia.

Czy wiesz, że pochodzenie chleba smażonego w jajku sięga aż starożytności? Już
w czasach rzymskich istniał przepis na "aliter dulcia", czyli chleb moczony w mleku
i jajkach, a następnie smażony. W średniowiecznej Europie podobne przepisy były również znane. We Francji powstała nawet nazwa tego dania - "pain perdu", co oznacza "zgubiony chleb". Nazwa ta odnosi się do wykorzystania chleba nie pierwszej świeżości, który dzięki smażeniu w jajku nabierał miękkości i smaku.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    4 min
    Jajka wbij do miski i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    2 min
    Masę dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    4 min
    Pokrój chleb na kromki i zanurz w masie jajecznej z obu stron.
  • Krok 4

    5 min
    Usmaż na średnio rozgrzanej patelni, z obu stron.
Chleb w jajku

Krok 1 z 4

Krok 1

Jajka wbij do miski i dokładnie wymieszaj.

Chleb w jajku

Krok 2 z 4

Krok 2

Masę dopraw solą i pieprzem.

Chleb w jajku

Krok 3 z 4

Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3

Pokrój chleb na kromki i zanurz w masie jajecznej z obu stron.

Chleb w jajku

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Usmaż na średnio rozgrzanej patelni, z obu stron.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Pieczywo
  • Śniadanie
  • Tanie gotowanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Żaden
  • Z jajkami
  • Z patelni
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Grzybowy żurek w chlebie

    Grzybowy żurek w chlebie

    1 godz 35 min Średni
  • Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    1 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu