Kotlety z buraków to pomysłowy bezmięsny posiłek. Sprawdzi się oczywiście w menu dla wegetarian i wegan, ale miłośnicy mięsnych potraw także mogą spróbować tego przysmaku, żeby przekonać się, że buraki nadają się nie tylko do barszczu. Kotlet z buraka czerwonego to szansa na urozmaicenie obiadowego menu. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. To doskonałe źródło żelaza i błonnika pokarmowego, a przy tym jest niskokalorycznym daniem w porównaniu z tradycyjnym kotletem.
Kotlety z buraków i płatków owsianych przygotowuje się stosunkowo prosto i szybko. Najwięcej pracy trzeba poświęcić na starcie buraków. Potem wystarczy wymieszać je z płatkami owsianymi, smażoną cebulą, bulionem, czosnkiem i orzechami. Do panierowania używa się mąki i bułki tartej. W ten sposób powstają kotlety wegańskie z buraków, ale możesz także przygotować wersję z jajkiem, jeśli ten składnik nie jest wykluczony z Twojego jadłospisu.
Odpowiednio uformowane kotlety wege z buraków wystarczy usmażyć na tłuszczu - i gotowe. Większość osób sięga po standardowy olej rzepakowy, ale możesz wykorzystać także olej kokosowy lub oliwę.
Jak podawać kotlety mielone z buraka? Warto rozważyć kilka opcji. Jeśli ma być zdrowo i lekko, na talerz razem z kotletem powinna trafić kolorowa sałatka ze świeżych warzyw. Dobrym dodatkiem będą także łódeczki ziemniaczane albo warzywa pieczone lub grillowane. Kotlety z buraków czerwonych można także przerobić na burgery. Wystarczy włożyć kotleta między bułki, dodać warzywa - takie, jak pokrojony pomidor, ogórek - świeży lub kiszony - oraz kiełki. Kotlety z buraczków czerwonych będą świetnie smakować z sosem tatarskim, ale dobrym wyborem będzie także wegański majonez czy musztarda.
Kotlety z buraka wegańskie lub wegetariańskie to ciekawe urozmaicenie w kuchni. Nadają się zarówno na prosty niedzielny obiad, jak również posiłek do zabrania do pracy. Jeśli jeszcze nie znasz tego przepisu, koniecznie wypróbuj! A gdy przygotujesz zbyt dużą ilość, nie ma się czym martwić. W razie potrzeby kotlety mielone z buraka możesz mrozić i sięgać po nie wtedy, kiedy zechcesz!
(Brak tytułu)